A kereszténység és a magyar nemzet szoros kapcsolatban áll egymással
A kereszténység és a magyar nemzet szoros kapcsolatban áll egymással - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Budapesten.
2021. június 3. 22:22

A kereszténydemokrata politikus a Karmelita kolostorban az egyházi, a külhoni magyar, a magyarországi nemzetiségi élet kiválóságainak adott át március 15. alkalmából odaítélt kitüntetéseket a magyar állam nevében két ünnepségen.

Semjén Zsolt a délutáni rendezvényen úgy fogalmazott, a kereszténység és a magyar nemzet közötti szoros kapcsolat különösen fontos "itt és most" a külhoni magyarság számára, hiszen intézményeik alapvetően egyházi fenntartásban vannak. Ez biztosítja nemzeti kultúránk, hagyományaink megmaradását is - emelte ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarok számára különösen tanulságos a nemzeti lét és a kereszténység összekapcsolódása, hiszen több "hozzánk hasonló" keleti nép - mint például az avarok vagy a besenyők - eltűnt a történelem során. A magyarság viszont fenn tudott maradni, mert Szent István "a kereszténység fundamentumára építette fel a magyar nemzet katedrálisát" - jelentette ki.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a magyar társadalomnak egy olyan közösségéről van szó, amely kitüntetett módon képviseli és védi a nemzeti értékeket, a magyar nemzet megmaradását.

A politikus kiemelte: a hit és a nemzeti elkötelezettség, a nemzet iránti tisztelet már a Szentírás első lapjain látható. "Keresztény alapon mindig is tanították egyházaink, hogy a nemzeti lét egy olyan sajátos értékgazdagság, amelynek megőrzése állapotbeli kötelességünk" - tette hozzá.

Keresztény felfogásban a nemzet, minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték - mondta Semjén Zsolt, hozzátéve: "így ha eltűnnek a nemzetek, ha eltűnik egyetlen nemzet is, akkor az egyetemes emberiség értékgazdagsága csonkulna meg".

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést Ternyák Csaba metropolitának, az egri főegyházmegye érsekének, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnökének  a március 15. alkalmából korábban odaítélt állami kitüntetések átadásán a Karmelita kolostorban 2021. június 3-án. Az ünnepséget a koronavírus-járvány miatt halasztották el. MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: mindenkinek felelőssége és küldetése, hogy azt az értékgazdagságot, amelyet a nemzeti közösség generációkon, századokon, történelmi korokon keresztül megőrzött, azt megőrizze, kibontakoztassa és felmutassa. "Ez az a gazdagság, amit csakis kizárólag mi adhatunk meg az emberiségnek: a magyar a magyarságát, a lengyel a lengyelségét, a francia a franciaságát, a horvát a horvátságát" - fogalmazott.

Kiemelte: egy nemzet csak akkor tud megmaradni, ha tagjaiban benne él a büszkeség: "érdemes ehhez a nemzethez tartozni". "Nekünk magyaroknak bőven van okunk a büszkeségre" - jegyezte meg, felidézve: arányait tekintve a magyarság adta a legtöbb Nobel-díjast, s nincs még egy család, amely annyi katolikus szentet adott volna, mint az Árpád-ház. Az, hogy a történelemben vannak nagyjaink, megtartó erőt jelent - hangoztatta.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést Nagy Bélának, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztálya igazgatójának, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnokának. MTI/Koszticsák Szilárd

Semjén Zsolt ugyanakkor azt mondta: fontos az is, hogy itt és most legyen megtartó erő. Ezt jelentik kortársaink, akik saját területükön valami maradandót alkottak, "olyan értéket hoztak létre, amire mindannyian büszkék lehetünk" - szögezte le.

Példaként említette a neves magyar festőket, eredményes sportolókat, továbbá a virológia területét, utalva arra, hogy Karikó Katalin kiemelkedő teljesítményére valamennyi magyar büszke lehet.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta: az egyházaink, a határon túli magyarság vezetői, a köztünk élő nemzetiségek képviselői is "nagyszerű dolgot tettek le a saját területükön a nemzet megmaradásáért". Ez mindannyiunknak büszkeséget, megmaradást és reménységet jelent - mondta az állam nevében megköszönve Semjén Zsolt valamennyi kitüntetettnek "nemzetmegtartó szolgálatát".

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést Kató Bélának, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének, a Sapientia Alapítvány elnökének. MTI/Koszticsák Szilárd

A délutáni rendezvényen a miniszterelnök-helyettes március 15. alkalmából Áder János köztársasági által adományozott elismeréseket adott át 34 személyiségnek. Semjén Zsolt a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést, a Magyar Érdemrend Középkeresztjét, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, a Magyar Arany Érdemkeresztet, valamint a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adott át.

A rendezvényen részt vett Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Németh Emma miniszteri biztos.

A március 15-ei átadóünnepség a koronavírus-járvány miatt maradt el.

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó