Bőséges a választék vakcinából, továbbra is uniós élvonalban a magyar átoltottság
Egymást érik az újabb oltóanyag-szállítmányok a kormányhivataloknál. Bőséges a választék: így aki most regisztrál, annak sem kell sokat várnia vakcinára. Hétfőn AstraZeneca, Janssen, Moderna és Sinopharm oltásból vittek a szakrendelőkbe és a háziorvosi praxisokba. Továbbra is folyamatos a regisztráció és az időpontfoglalás is az oltásra. Eddig több mint 5,2 millióan kérték az oltást, 90 százalékuk már meg is kapta a vakcinát – számolt be az M1 Híradója.
2021. május 31. 23:40

Hétfő reggel Janssenből 400, Astra Zenecából 360, Modernából pedig 170 ampullát kapott Békés megye. A megyei tiszti főorvos, Sárosi Tamás az M1-nek azt mondta: bőven van választék, aki most regisztrál, annak sem kell már várnia.

„Azzal együtt, hogy igen nagyszámú védőoltás került Magyarországon beadásra, továbbra is fontos, hogy minél többen regisztráljanak, éljenek a védőoltás felvételének a lehetőségével, hiszen a járvány megelőzésének leghatékonyabb módja az oltás felvétele, az oltás életet ment” – hangsúlyozta Sárosi Tamás.

Megérkezett az utánpótlás a tatabányai kormányhivatalba is hétfő délelőtt. A kínai mellett ezúttal Astra Zeneca, Janssen és Moderna vakcina érkezett. Ezek közül választhatnak a héten az oltásra jelentkezők.

Kancz Csaba kormánymegbízott azt reméli, a bőséges oltóanyag-kínálat tovább ösztönzi majd a regisztrációt. Elmondta, hogy az időpontfoglaló rendszerben még ötfajta vakcina közül lehet jelenleg választani.

Oltásra buzdít Budapest kormánymegbízottja is. Sára Botond kiemelte: külön felkeresik majd azt a néhány ezer embert, aki regisztrált ugyan, de még egyetlen vakcinára sem foglalt időpontot.

A koronavírus elleni védőoltást bárki kérheti. A jelentkezés után az Eeszt.gov.hu oldalon lehet időpontot kérni, ahol mindenki kiválaszthatja a vakcina típusát.

Eddig már több, mint 5,2 millióan igényelték az oltást, kilencven százalékuk pedig már meg is kapta az injekciót.

Az oltás sikerességét mutatják a napi járványadatok is. Hétfőre öt áldozata volt a vírusnak, és 156 új fertőzöttet azonosítottak. Jelenleg kevesebb, mint 75 ezren betegek, 981 embert ápolnak kórházban, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra is uniós élvonalban van a magyar átoltottság

Folyamatosan nő itthon a beoltottak száma. Csak tegnap mintegy 40 ezer, többségében második körös oltást adtak be.

Hazánk továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 53 százaléka kapott már oltást, szemben az uniós 37 százalékos átlaggal. A szakemberek közben az indiai vírusmutáció veszélyeire figyelmeztetnek. Azt mondják: csak oltással lehet megelőzni egy újabb járványhullámot.

Zalaegerszegen négyféle vakcinát használtak hétfőn, a többség a második dózist kapta. Az oltás menetét már ismerték az emberek, így felkészülten érkeztek.

Oroszlánné Pilipár Krisztina, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház ápolási igazgatóhelyettese elmondta, hogy a fiataloknak a második oltáshoz is magukkal kell vinniük a beleegyező nyilatkozatot, ugyanígy már az elsőhöz is. Ezáltal nagyon gyorsan és gördülékenyen megy az oltások beadása, amin még úgy lehetne javítani, hogy a második oltásra, akik vissza vannak rendelve, tartsák az időpontokat.

Gördülékenyen ment a vakcinák beadása a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában is, főként az ismétlő oltásokra érkeztek az oltakozók. Az M1-nek egy diák elmondta, hogy azért oltatta be magát, mert Erasmus-ösztöndíjat nyert Portugáliába, és a védőoltás elengedhetetlen az utazásához.

A Magyarországon élő külföldiek egy hónapja kérhetik az oltást. Az egyetemek hallgatói élnek a lehetőséggel.

Az oltás valamennyi külföldi hallgató számára is elérhető, azoknak is, akiknek nincs magyar TAJ-száma – mondta Tibold Antal, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ oltópontvezetője. Ők útlevélszámmal regisztrálhatnak.

A Debreceni Klinikai Központban csaknem kétezren kapták meg a vakcinát. Ahhoz, hogy egy mutáns el tudjon terjedni, ahhoz telepet, oltatlan területet kell találjon, és minél nagyobb az átoltottság, annál kisebb a lehetősége a góc kialakulásának – állítja Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója.

A koronavírus indiai variánsa fertőzőbb, mint a brit változat, az Egyesült Királyságban az új esetek nagyjából 70 százalékát már az indiai mutáció okozza – mondta Rusvai Miklós a Kossuth Rádióban. A virológus hangsúlyozta: minél többen oltatják be magukat, annál biztosabb, hogy elkerülhetjük a negyedik hullámot, például ősszel, amikor más kórokozóktól is tartani kell majd.

„Minél többen nincsenek beoltva, annál nagyobb a valószínűsége, hogy rajtuk egyrészt felpasszálódik a vírus, tehát kórokozó képességében növekszik, ilyet megfigyeltünk a járványhullámok során itthon is ősszel, tavasszal is. Másrészt pedig az esetleges új mutánsok kialakulásának veszélyét is hordozza az, hogyha sokan nincsenek beoltva, hiszen bennük tömegesen szaporodik a vírus” – mondta Rusvai Miklós.

hirado.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az európai szellemiség már rég megrogyott a harctéren
  Stoltenberg Washingtonból kapja a brosúrákat, azokból pedig az olvasható ki, hogy az ukrán elnököt nem szabad bántani, Zelenszkij a „mi emberünk”. Legalábbis egyelőre. De ki tudja, mit hoz a holnap? Zelenszkij ugyanis csereszabatos figura – fogalmaz Galló Béla.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
MTI Hírfelhasználó