Gyakorolni a segítő szeretetet
Nemzetközi tudományos konferenciát rendezett szerdán Esztergomban a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkársága és a Katolikus Karitász Szeretetből szolgálni - az egyház karitatív tevékenysége címmel.
2021. május 26. 20:28

A Karitatív Tanácsot alkotó hat nagy szervezet - amelyek közül öt egyházi - támogatására a kormány 650-650 millió forintot biztosított, valamint 200-200 millióval támogatott további néhány kisebb szervezetet - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke a konferencián.

Soltész Miklós a karitatív tevékenységről, valamint az egyházak és a kormány együttműködéséről tartott előadásában szólt arról, hogy a közös munka során megvalósult Székesfehérváron a Katolikus Karitász legnagyobb raktárbázisa, továbbá egy jelentős raktár jött létre Felsőzsolcán, megújult Pécsen az önkéntesek háza, és a Katolikus Karitász központi elhelyezést nyert Budapesten, a Bartók Béla úton.

Az államtitkár kiemelte, jó döntés volt 2010-ben a kötelező középiskolai önkéntesség bevezetése, mert a felnövekvő korosztály ezáltal megérezheti az önzetlenül végzett munka ízét, és a kezdeményezés lehetőséget nyújt utánpótlás toborzására a karitatív szervezeteknek.

A segítő szeretet mindig különösen jellemezte a kereszténységet - hangsúlyozta a konferencia résztvevőit online üdvözölve Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Felidézte, az étkezés az első keresztények lakomái során a kölcsönös segítség, a szeretet kifejezése volt, majd az egyház már a római korban foglalkozott betegek, magukra hagyott emberek gondozásával.

"Amikor ma újra visszatérünk annak az erős tudatához, hogy a keresztény közösség egymást ismerő, egymással összetartó emberek testvéri közössége, akkor elevenítsük fel ezeket a tapasztalatokat, mert a mai egyház is erősebben aktivizálódik ezen a területen" - mondta Erdő Péter.

A bíboros rámutatott, az Eucharisztikus Kongresszus alkalom és lehetőség, hogy "gyakoroljuk a segítő szeretetet", és ez "erősítse közösségeink összetartását".

Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke elmondta, a szervezet tevékenységét 16 egyházmegyei központ fogja össze, országszerte 800 plébániai csoportban közel tízezer ember végzi a rászorulók "embertől emberig eljutó" segítését.

A szervezők tájékoztatása szerint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő programjaihoz kapcsolódó konferencia célja, hogy megmutassa a világegyház és azon belül a Magyar Katolikus Egyház humanitárius, egészségügyi és szociális tevékenységének jelentőségét, lehetőségeit és működési kereteit, valamint a szociális ellátórendszerben betöltött szerepét.

MTI
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
  • A rendszerváltoztatás az '56-os hősöknek is köszönhető
    Kövér László: a Nyugat ugyanúgy hagyott cserben minket 2006-ban, mint 1956-ban, „és most is ugyanúgy szívesebben kooperálnának egy kollaboráns neobolsevista bandával, mint ahogy 1989-90 után is jobban örültek volna, ha nincs hatalmi változás hazánkban, hiszen az úgynevezett reformkommunistákkal már korábban elkezdtek sikerrel üzletelni."
MTI Hírfelhasználó