A járvány megfékezésében jelentős szerepet játszottak a tömeges oltások
A járvány megfékezésében egyértelműen a tömeges oltásoknak volt jelentős szerepe – mondta Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere az Életközelben című műsor e heti adásában.
2021. május 23. 16:10

A tárcavezető interjújában kitért továbbá a járványügyi védekezésre, a magyar oltóanyaggyár fontosságára, a szakkollégiumok adatszolgáltatásával kapcsolatos támadásokra, azoknak a diákoknak a helyzetére, akik önhibájukon kívül nem tudtak részt venni az írásbeli érettségin, a praxisközösségekre, valamint a Baptista Szeretetszolgálattal kötött stratégiai együttműködési megállapodásra.

Arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának vége felé enyhíteni lehet-e a védekezésen, a miniszter úgy reagált, hogy a vírus továbbra is jelen van. Ha körülnézünk a nagyvilágban, vannak olyan kontinensek, ahol a járvány jelen pillanatban is dühöng.

A járvány felszámolásában Magyarországon vitathatatlanul a tömeges oltásoknak volt jelentős szerepe.

A tárcavezető arra is rámutatott, hogy nagyon kevés ország mér víruskoncentrációt a szennyvizekben. Hozzátette: a magyar védekezésnek az egyik alappillére volt a szennyvizek víruskoncentrációjának a folyamatos mérése.

Az Európai Unió vakcinabeszerzési politikájával kapcsolatban kiemelte: a megrendelt vakcinákat se mennyiségben, se a megadott időpontban nem szállították le.

A magyar kormány döntőképességének, jó helyzetfelismerésének és gyorsaságának köszönthető, hogy ki tudtuk egészíteni ezeket a kontingenseket keleti vakcinával.

A jövőre felépülő magyar oltóanyaggyár segítségével megszűnik ez a típusú függőség, és nem lesz kiszolgáltatva Magyarország senkinek – nyilatkozta a miniszter.

A szakmai kollégiumok adatszolgáltatásával kapcsolatban a miniszter kitért arra, hogy elindították az összes előforduló betegség terápiás irányelveinek a megújítását. Ezen az anyagon körülbelül 2 éve dolgoznak. Mindenki, aki érintett, elmondhatta a véleményét. Az anyagot határidőre eljuttatták a minisztériumba.

Kásler Miklós megerősítette, hogy azoknak a gyerekeknek, akik önhibájukon kívül nem tudtak részt venni az írásbeli érettségin nem vész el ez az év, hanem ha kérvényezik, szóbeli érettségi megtételére lesz lehetőségük.

A beszélgetés során kitért arra is, hogy alapkérdésnek tekinti a háziorvosi csoportpraxisok minden formájának megerősítését.

A praxisközösségek segítségével számos kezelést helyben lehet végezni, a betegeknek nem kell utaznia.

A miniszter az interjú végén beszámolt a Baptista Szeretetszolgálattal kötött stratégiai együttműködési megállapodásról. Elmondta: a Minisztérium mindazokkal a kérdésekkel foglalkozik, melyek az embereket érintik, a szeretetszolgálatok pedig olyan helyzetekben nyújtanak segítséget, amelyek szélsőségesek.

Katasztrófák, árvizek, cunami, vörös iszap katasztrófa, a szociális szférában, hátrányos helyzetű tanulók oktatásában kiegészíthetik egymás munkáját. Most a Baptista Szeretetszolgálattal abban állapodtak meg, hogy a gyermekhospice mozgalmat, amit ők is művelnek, határozottan megerősítik.

MNO - MTI
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó