Boldoggá avatják Bálint Sándor néprajzkutatót
Ferenc pápa elismerte hősies erényeit
Ferenc pápa május 22-én, szombaton fogadta Marcello Semeraro bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. Az audiencián engedélyezte egy vértanúságról és hat hősies erények gyakorlásáról szóló dekrétum közzétételét. Egy fontos lépéssel közelebb kerültünk Bálint Sándor boldoggá avatásához.
2021. május 23. 11:59

Bálint Sándor 1904. augusztus 1-jén született Szegeden. Az alsóvárosi paraszti életmóddal és az alföldi néphagyománnyal már gyermekkorában megismerkedett, melyet később maga kezdett el kutatni. A középiskolát a szegedi piaristáknál végezte, majd a Ferenc József Tudományegyetemen magyar–történelem szakos diplomát szerzett. Ugyanitt lett tanársegéd, később a Néprajzi Intézetben gyakornok, majd végül 1934-ben magántanárrá habilitálták. Professzorként óriási erőfeszítéssel és odaadással vállalta az Alföld, különösen az alföldi szakrális néprajz kutatását. 1944-ben nyilvános rendkívüli egyetemi tanár lett, 1947-ben nyilvános rendes egyetemi tanárrá nevezték ki a néprajzi tanszékre.

1951 és 1956 között a kommunista hatóságok eltiltották az egyetemi oktatástól, és csak 1957-től folytathatott újra oktatói tevekénységet. A szocializmus éveiben is rendőri megfigyelés alatt állt, majd 1965-ben koholt vádak alapján felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. 1966-ban nyugdíjazták.

1980. május 10-én közlekedési balesetben hunyt el.

Hitvalló élete, máriás lelkisége, illetve szülővárosának hagyománya és kultúrája iránt érzett szeretete miatt már életében is nagy tisztelet övezte Bálint Sándort. Barna Gábor néprajztudós így foglalta össze – a tudományos és szakmai életben elődje – életét: „Bálint Sándor a keresztény humanizmus eszméinek képviselője, európai műveltségű és kitekintésű tudós, igazi pedagógus, hitvalló ember.”

*

Ferenc pápa a május 22-i audiencián jóváhagyta azt a dekrétumot, amely Isten szolgálója, Aguchitának nevezett Maria Agostina Rivas López (világi nevén: Antonia Luzmila) szerzetesnő vértanúságára vonatkozik. A Jó Pásztor Szeretetéről nevezett Miasszonyunk Kongregáció tagja 1920. június 13-án született a perui Coracorában. A hit elleni gyűlöletből ölték meg 1990. szeptember 27-én Peruban, La Floridában.

A pápa jóváhagyta továbbá a hősies erények gyakorlásáról szóló dekrétumokat Bálint Sándor mellett az alábbi személyek esetében:

Isten szolgája Felice Canelli olasz egyházmegyés pap, aki 1880. október 14-én született San Severóban, és ugyanott halt meg 1977. november 23-án.

Isten szolgája Bernard Kryszkiewicz lengyel passzionista szerzetes pap, aki 1915. május 2-án született Mławában, és 1945. július 7-én halt meg Przasnysz-ban.

Isten szolgája Mariano Gazpio Ezcurra spanyol ágostonos rekollektus szerzetes pap, aki Puente la Reinában született 1899. december 18-án, és Pamplonában halt meg 1989. szeptember 22-én.

Isten szolgálója Colomba di Gesù Ostia, világi nevén Anna Antonietta Mezzacapo olasz kármelita perjelnő, aki 1914. június 15-én született Marcianiséban, és ugyanott halt meg 1969. augusztus 13-án.

Isten szolgálója Antonia Lesino olasz ferences világi, aki 1897. október 11-én született Milánóban, 1962. február 24-én halt meg Bresciában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurir
  • Ismét igazolódott, a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök
    Az ellenzéki pártok próbálják csökkenteni a Márki-Zay Péter által okozott kárt azzal, hogy gyámság alá helyezik a kapitányt, ami azt is jelenti, hogy ismét bebizonyosodott, hogy Gyurcsány a főnök – értékelte az elmúlt hetet a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán politológus, aki kitért arra is, hogy miért lett kudarcos a baloldal nép­szavazási kezdeményezése, illetve a polgári kormánynak miért fontos a kultúra és a tudomány.
  • A többség szerint Orbán Viktor jobban képviseli az emberek érdekeit, mint Márki-Zay Péter
    Az országgyűlési választások – április harmadikára kitűzött – időpontjához közeledve egyre inkább felértékelődik a jobb- és baloldal által kínált jövőkép konfliktusának kérdése - mutat rá a Századvég legfrissebb elemzésében.
  • Elpusztít bennünket a radikális baloldali szentháromság
    Lemondott professzori rangjáról a torontói egyetem ismert kutatója, Jordan B. Peterson. A kanadai akadémikus, sztárpszichológus azzal magyarázta döntését, hogy a faji és szexuális sokszínűséget hirdető progresszív eszmék lebontják az oktatás és a tudomány intézményeit, a szólásszabadság fogalmát újraértelmezve pedig végül pusztulásba hajszolják a nyugati világ kultúráját és társadalmait is. A szerző meglepetésre Vlagyimir Putyintól is idéz: az orosz államfő a nyugati haladóknak tulajdonítja azokat az eszméket, amelyek szó szerint népirtásba torkollottak a hazájában.
MTI Hírfelhasználó