Tisztifőorvos: az aktív munkaképes lakosság körében terjed leginkább a vírus
Az aktív munkaképes lakosság körében terjed most leginkább a vírus - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
Utoljára frissítve: 2021. május 19. 16:45
2021. május 19. 13:57

Müller Cecília arról számolt be, hogy hétről hétre kedvezőbb adatokat kapnak a járványhelyzetet illetően, a 19. héten országosan 25 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma az előző héthez képest. Látható ugyanakkor az is, hogy a legtöbb új fertőzött szülők és családfenntartók közül kerül ki, az átlagéletkor jelenleg 43 év.

Hozzátette: a legmagasabb arányban, 20 százalékban a 40-49 évesek érintettek, a 30-39 évesek 19, a 20-29 évesek 14, az 50-59 közötti korosztály 16, a 20 év alattiak 11 százalékot tesznek ki összes új fertőzöttből.

Müller Cecília mindenkit a védőoltások felvételére biztatott, mert "csak az igazán biztonságos, ha egyénenként védetté válunk a vírusfertőzéssel szemben".

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy kedden Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találták az összes újonnan regisztrált fertőzött 19 százalékát, a legkevesebb új eset Nógrád, Somogy és Tolna megyében volt, 2-2 százalék. A heti adatokat elemezve az látható, hogy Zala megyében mintegy 50 százalékkal, Bács-Kiskun megyében 47 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, az egyetlen megye Komárom-Esztergom, ahol némileg nőtt a fertőzöttek száma, de járványgóc ott sincs.

Müller Cecília közölte, hogy az aktív fertőzöttek száma 12 1746, ez ötödrésze a gyógyultakénak, akik 64 8513-an vannak. Napról napra arról tanúskodnak az adatok, hogy a járvány nagy tempóban mérséklődik, ami a kórházban kezeltekre is érvényes, akik most 1908-an vannak, míg lélegeztető gépen 224-en.

Arról is beszélt, hogy kedden 633 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 52 beteg, többségük súlyos állapotban volt, több hete ápolták őket kórházban. Az összes koronavírusban elhunyt mindössze öt százalékának nem volt semmilyen alapbetegsége a fertőzés előtt, igen nagy többségüknek krónikus, illetve többféle betegsége volt.

Az országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva elmondta: a koronavírus súlyos szövődményeitől szenvedőknek vérplazmára most is szükségük van, ezért aki teheti, adjon plazmát, ugyanúgy, mint vért, amelyre a tervezett műtéteknél szükség van. Az oltások utáni véradással kapcsolatban kifejtette, hogy nincs kötelezően előírt intervallum a kettő között, de oltási reakció mindig felléphet, ezért ajánlatos néhány napot várni a vakcina felvétele után, utána viszont lehet vért adni.

Operatív törzs: szerdától megváltoztak a beutazási szabályok Ausztriában

Szerdától megváltoztak az Ausztriába történő beutazási szabályok, az osztrák hatóságok új kockázati csoportokba sorolják az országokat, köztük Magyarországot alacsony fertőzöttségűbe - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szervezet szerdai online sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert ismertette: az alacsony fertőzöttségűek mellett egy másik csoportba sorolják a magasabb kockázatú országokat, továbbá megkülönböztetik "a vírusvariáns államokat".

Az a magyar állampolgár, aki rendelkezik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredménnyel, vagy 48 órán belüli negatív antigénteszt-eredménnyel, vagy igazoltan átesett a betegségen, vagy rendelkezik két védőoltással, karanténkötelezettség nélkül léphet be az országba. Annak sem kell karanténba vonulnia, aki a védőoltásnak csak az egyik dózisát kapta meg, de azt a belépésnél legalább 22 nappal korábban. Mindezek nélkül is be lehet utazni a magyaroknak Ausztriába, de ahhoz, hogy az illető ne kerüljön karanténba, 24 órán belül PCR-tesztet kell csináltatnia.

Az alezredes rámutatott: a beutazáshoz továbbra is szükséges regisztrálni az erre szolgáló online felületen, a tervezett időpont előtt 72 órával. Hozzátette: az új szabályok tételes ellenőrzése miatt a határátkelőknél várakozással kell számolni.

Az elmúlt nap adatait ismertetve Kiss Róbert elmondta: kedden 379 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt: 371-en közterületeken, öten a tömegközlekedésben vagy a megállókban, hárman pedig bevásárlóközpontokban szegték meg a szabályokat.

A jogszabály hatálybalépése óta 71 557-re emelkedett a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt indult intézkedések száma.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1274 rendőri intézkedés történt.

Ez a szám az elmúlt napon nem változott - tette hozzá.

Az alezredes szerint jelentősen csökkent a kijárási tilalmat megszegők száma, amióta annak kezdő időpontja éjfélre módosult; ekkorra mindenkinek haza vagy szálláshelyére kell érnie. A kijárási tilalmat jellemzően magánrendezvényeken résztvevők szegik meg, a hajnali órákban is intézkedniük kellett egy belvárosi motelben, ahová csendháborítás miatt hívták a rendőröket. A helyszínen 14-en szórakoztak, akik a kijárási tilalom mellett a magánrendezvényekre vonatkozó szabályt is megszegték. Országszerte mindössze 50-szer intézkedtek az elmúlt napon, így a tavaly ősszel bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom, illetve a csoportosulás és gyülekezés szabályainak megszegése miatt eddig 69 007-szer intézkedtek a rendőrök.

Kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 37 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 17 278 intézkedésre volt szükség.
Kiss Róbert elmondta: még tovább csökkent a hatósági házi karanténban lévők száma, 16 027 ember van jelenleg elkülönítve. Az elmúlt napon 1626 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A hatósági házi karanténban lévők közül 653-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

György István: a regisztráltak már sms-értesítés nélkül is foglalhatnak Pfizert

A regisztráltak már sms-értesítés nélkül is foglalhatnak időpontot és helyet a Pfizer-vakcinára - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

György István elmondta: a sajtótájékoztatóval egyidőben az online időpontfoglalóban meghirdetnek a kedden érkezett szállítmányból 199 ezer adagot elsőkörös oltásra csütörtökre, péntekre, szombatra és vasárnapra. Most már minden érvényes regisztrációval rendelkező kiválaszthatja az internetes felületen - a www.eeszt.gov.hu oldalon - a taj-száma és a születési dátuma segítségével az oltás helyszínét és időpontját.    
 
Regisztráció és időpontfoglalás nélkül viszont senki ne keresse fel az oltóhelyeket - kérte az államtitkár.

Sokkal több vakcina van az országban, mint ahányan oltásra várnak - mondta György István.

Az államtitkár felhívta a figyelmet az elektronikus időpontfoglalás lehetőségére, amely bevált és jelentősen leegyszerűsíti mind az oltandók, mint a kórházi oltópontok dolgát. Eddig több mint 600 ezren használták ezt az online felületet.

György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, elmondta: Magyarország 5 millió Sinopharm-vakcinát rendelt, ebből 4,5 millió már meg is érkezett, ebből a vakcinából május 25-ig vannak foglalható időpontok.

"Szívből ajánlom ezt a vakcinát. Ne feledjék, hogy a készülő magyar vakcina is nagyon hasonló lesz a Sinopharmhoz" - fűzte hozzá.

Nagyon korlátozott mennyiségben lehet még foglalni AstraZeneca-oltásokat, ugyanis ebből a vártnál kisebb mennyiség érkezik és azokat 2. körös oltásokra fogják felhasználni - mondta György István.

Az orosz vakcinára váróknak az államtitkár azt tanácsolta: ne halogassák az időpontfoglalást, mert ebből nem érkezik több az országba, már mind a 2 millió megrendelt adag megérkezett és csak párezer maradt belőle.

Hozzátette: a 16-18 éveseknek már nem lesz külön oltási akció, érvényes regisztrációval ők is a felnőttekhez hasonlóan foglalhatnak időpontot és helyet. A magyar oltási program ebben a korosztályban is messze megelőzi a többi uniós országot, eddig 120 ezren regisztráltak, 80 százalékuk pedig már meg is kapta az oltást. A háziorvosoknál is folytatódik az oltás, ők Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinát adnak be.

György István köszönetet mondott a háziorvosoknak, akik jelentősen hozzájárultak a magyar oltási program sikeréhez.

Az oltóbuszok folyamatosan úton vannak, már több mint 20 ezer embert oltottak be, ez a program is folytatódik. Továbbá elindult a Magyarországon élő külföldiek és határon túli magyarok regisztrációja, az ő oltásuk később kezdődik - mondta az államtitkár.

Kedd estig 4 790 996 ember kapta meg az 1. oltást, ebből 2 774 416 pedig már a másodikat is, így teljes védettséget szerzett. Magyarország példátlan oltási tempót diktál Európának. Minél több a beoltott, annál kevesebb a beteg, minden beoltott magyar emberrel egyre szabadabb lesz Magyarország - közölte György István.

Hozzátette, levonulóban a járvány 3. hulláma, az ország újraindításának újabb fokozatához közeledik, a kormány szerdán tárgyal arról, hogy 5 millió beoltott után mely korlátozásokat lehet feloldani. De - hívta fel a figyelmet - fellélegezni nem lehet mindaddig, amíg nem kapott oltást mindenki, aki szeretne. A regisztráltak száma 5 millió 100 ezer fő, de közülük még több mint 700 ezren nem vették fel az oltást - fűzte hozzá az államtitkár.

MTI
MTI Hírfelhasználó