Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
2021. május 16. 17:21

Damien Howsoné a sárga trikó, Theuns nyerte a záróetapot

A fővárosba négy év után visszatérő magyar körverseny a Hősök terétől indult és ott is ért véget 12 kör megtétele után. Másfél órával az indulás előtt még csepergett az eső, ám a rajtra kisütött a nap, 15 fokban kezdte meg a távot a 120 versenyben lévő bringás.

A magyar válogatott célja a szökésbe kerülés és Karl Ádám segítése volt a szakasz végi sprintben Dér Zsolt szövetségi kapitány elmondása alapján. Karl az MTI-nek elmondta, motiválja a hazai pálya, mivel számos ismerőse áll és drukkol neki az utak mentén. Érezte magában az erőt a jó teljesítményhez, a néhol nedves aszfalttól nem tartott, mivel a bátrabb versenyzők közé sorolja magát, ugyanakkor alacsonyabb guminyomással készült a szakaszra.

Versenyzők a 42. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny ötödik, utolsó szakaszán Budapesten, a Városligetben 2021. május 16-án. MTI/Mohai Balázs

A négy éve az összetettben második Peák Barnabás (BikeExchange) kiemelte: jó érzés, hogy ismét a fővárosban zárul a viadal. Elégedett volt szombati teljesítményével, amikor a Kékestetőre menet hosszan segítette a szakaszgyőzelmével élre álló Damien Howsont, ezúttal pedig Kaden Groves sprintfelvezetése volt a szerepe.

Az 52 km/h-s első kör végén Fetter Erik indított szökést, a négyfős csoport pedig 1:20 percre tekert el a mezőnytől, mögöttük - fél perccel a karaván előtt - haladt egy ugyancsak négyfős boly, benne a magyar bajnok Filutás Viktorral és a válogatott Hrenkó Norberttel. Így az út mentén álló rengeteg szurkoló három magyar szökevénynek szoríthatott.

A mezőny a 42. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny ötödik, utolsó szakaszán Budapesten, a Városligetben 2021. május 16-án. MTI/Mohai Balázs

Az utolsó ötven kilométerre fordulva elkezdett fogyni a különbség, a hátsó csoportot a táv felénél be is fogta a mezőny, Fetteréket pedig a záró 11 kilométerre fordulva érték utol. Bár az utolsó tíz kilométeren is volt szóló támadás, az elsőségről a várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött, ebben a belga Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.

Az összetett élcsoportja nem változott, a BikeExchange 28 esztendős kerékpárosa, Howson az immár 42. kiírásánál járó verseny első ausztrál végső győztese. Mint mondta, egyetlen dolguk volt: biztonságosan megérkezni.

"Tudtuk, hogy sprint lesz a végén, nyugodtnak kellett maradnom és jól helyezkedni" - értékelt Howson.

A szakasz legjobb magyarja a 20. pozícióban beérő válogatott Karl Ádám lett, míg Pelikán János végzett az összetettben a legjobb magyar bringásként 23. helyével, így megtartotta a fehér trikót.

Karl Ádám kiemelte: nagyon jól esett neki a sok szurkolás, amikor hallotta, ahogy kiabálják a nevét.

"Az utolsó kanyarra hátrébbról fordultam az előre eltervezettnél, ötszáznál muszáj volt elkezdenem sprintelni, hogy előrébb jöjjek, így viszont a záró kétszázra elfogytak a lábaim" - fejtette ki. Hozzáfűzte: mindent megtett, amit tudott, most így alakult a befejezés.

Versenyzők a 42. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny ötödik, utolsó szakaszán Budapesten, a Puskás Aréna előtt 2021. május 16-án. MTI/Mohai Balázs

Pelikán az MTI-nek elárulta, ideges volt az eső és az úton lévő víztócsák miatt, ám a szél és a nap felszárította a vizet a pályáról.

"Magamat meglepve tudtam annyira agresszív lenni, hogy ott tudtam maradni az elején, ahol könnyebb és nem is annyira veszélyes. Ez volt a cél, hogy elöl megjöjjek és ne essek el" - idézte fel a záró etapot a fehér trikós.

A sprinterek pontversenyében első, és így zöld trikós a német Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) lett, a hegyi pontverseny győzteseként a piros trikót a lengyel Maciej Paterski (Voster ATS) viheti haza.

Eredmények:

    5. (utolsó) szakasz, Budapest-Budapest, 92 km:
1. Edward Theuns (belga, Trek-Segafredo) 1:55:46 óra
2. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Timothy Dupont (belga, Bingoal Pauwels Sauces WB) a. i.
...20. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
...45. Damien Howson (ausztrál, BikeExchange) a. i.
...76. Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.

Az összetett végeredménye:

1. Howson (ausztrál, BikeExchange) 18:07:10 óra
2. Ben Hermans (belga, Israel Start-Up Nation) 16 másodperc hátrány
3. Antonio Tiberi (olasz, Trek-Segafredo) 24 mp h.
...23. Pelikán 1:32 perc hátrány

A Tour de Hongrie győztesei a 2015-ös újraindítás óta:

2015: Tom Thill (luxemburgi)
2016: Mihkel Räim (észt)
2017: Daniel Jaramillo (kolumbiai)
2018: Manuel Belletti (olasz)
2019: Krists Neilands (lett)
2020: Valter Attila
2021: Damien Howson (ausztrál)

A budapesti etapot megnyerő belga Edward Theuns (k), az amerikai TFS-Trek-Segafredo csapat versenyzője célban a 42. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny ötödik, utolsó szakaszán Budapesten 2021. május 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

MTI
  • Szijjártó: A migráció kérdésével komolyan kell foglalkozni
    A NATO-erők kivonulása Afganisztánból komoly aggodalmakat vet fel, a térség ugyanis újra az illegális migrációs folyamatok forrása lehet, a migráció kérdésével tehát komolyan kell foglalkozni, nehogy baj legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
MTI Hírfelhasználó