Az EU-csúcson örömmel fogadták a Sinopharmról szóló döntést
2021. május 8. 10:24

„Örömmel fogadta mindenki az Egészségügyi Világszervezet döntését, hogy egy újabb vakcinát – a Sinopharmot” – minősítettek biztonságosnak – erről Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videóüzenetében számolt be, miután véget ért a portói szociális EU-csúcs első hivatalos napja. A kormányfő szerint mivel az oltási kampány hatékonyságán múlik minden, az országvezetők egyetértettek abban, hogy az oltásellenes hangokkal szemben fel kell lépni.

„Próbálunk mindenkit meggyőzni Európában, hogy vegye fel az oltást. Ezen múlik, hogy mikor indíthatjuk újra a gazdaságainkat” – húzta alá Orbán Viktor.

Kiemelkedő magyar eredmények

Ahogy arról lapunk is írt korábban, a portói informális csúcsértekezlet a koronavírus-járvány európai berobbanása óta az első olyan csúcstalálkozó, amelyre személyesen és Brüsszelen kívül kerül sor. A vezetők pénteken szociális kérdésekkel foglalkozó magas szintű konferencián vettek részt, majd a járvány utáni helyreállításról egyeztettek, szombaton pedig az oktatás és készségfejlesztés, a munkahelyteremtés kérdéseit veszik górcső alá. Végül online megbeszélést folytatnak Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, az unió Indiához fűződő, elsősorban kereskedelmi kapcsolatainak és stratégai partnerségének a megerősítéséről.

Az állam- és kormányfők a szociális konferenciát követően, péntek éjjel nyilatkozatot fogadtak el, ebben elkötelezték magukat a szociális jogok európai pillére céljainak 2030-ra kitűzött megvalósítása mellett. A célszámaik között szerepel, hogy 2030-ra a felnőttlakosság 78 százaléka foglalkoztatott lesz, legalább 60 százalékuk pedig évente részt vesz valamilyen képzésen.

Szintén 2030-ra kitűzött cél, hogy a 2019-es adatokhoz képest összesen tizenötmillió fővel csökkentenék a szegénységben élők, valamint a társadalmi kirekesztés sújtotta polgárok számát, beleértve legalább ötmillió gyermeket. António Costa, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Portugália miniszterelnöke, a portói esemény házigazdája a tervvel kapcsolatosan péntek este azt hangoztatta: mindaddig nem vagyunk biztonságban, ameddig nincs mindenki biztonságban. „A szociális Európa csak akkor lehet sikeres, ha a törekvéseket méltányos, emberközpontú szakpolitikák kialakítása kíséri” – húzta alá.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzetnek a helyszínről nyilatkozott, többek között a kitűzött célszámokról. Mint arra felhívta a figyelmet: míg a portói nyilatkozat az uniós foglalkoztatottság mértékét 78 százalékosra ígéri 2030-ra, Magyarország esetében a mutató már most hetvenöt százalék körül jár. „Okkal lehetünk tehát ambiciózusak. Gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottságot, nyolcvanöt százalék körüli arányt tűztük ki célként. Ugyanez a tendencia a felnőttképzés terén, itt is jóval az uniós átlag felett járunk” – húzta alá a magyar eredményekről szólva.

A társadalmi távolságtartásra ügyelve egyeztettek az országvezetők Forrás: Európai Tanács

Orbán: az oltáson múlik, hogy mikor indíthatjuk újra a gazdaságainkat

Az oltáson múlik, hogy mikor indíthatjuk újra a gazdaságainkat - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Portóban, az Európai Unió szociális csúcstalálkozójának első munkanapját követően a közösségi oldalán szombaton közzétett videóban.

A kormányfő azt mondta: Portóban most éjjel egy óra van, otthon meg éjjel kettő, véget ért az Európai Tanács ülésének első napja.     "Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma" - közölte.

Örömmel fogadta mindenki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntését, hogy egy újabb vakcinát minősítettek biztonságosnak és ajánlják használatra - utalt Orbán Viktor arra, hogy a WHO jóváhagyta pénteken a kínai Sinopharm állami gyógyszergyár által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina vészhelyzeti alkalmazását.

A miniszterelnök leszögezte: ezen múlik minden. Úgy folytatta: egyetértettek abban, hogy az oltásellenes hangokkal és kampányokkal szemben fel kell lépni, és "próbáljunk mindenkit egész Európában meggyőzni arról, hogy vegye fel az oltást".

Ezen múlik, hogy mikor indíthatjuk úra a gazdaságainkat - hangsúlyozta.

"Gyors alvás, holnap folytatjuk" - zárta szavait a miniszterelnök.

Varga Judit: a portói csúcstalálkozó a tagállami tapasztalatok inspiráló cseréjéről szól

A portói csúcstalálkozó nem a szerződések módosításáról, vagy az átideologizált vitákról szól, hanem a tagállami tapasztalatok inspiráló cseréjéről - közölte az igazságügyi miniszter szombaton a Facebook-oldalán.

Varga Judit bejegyzésében azt írta, Magyarország egy olyan unióhoz csatlakozott, ahol a szerződések alapvetésként szólnak a férfiak és nők közötti egyenlőségről. A foglalkoztatás szempontjából a magyar kormány messzemenőkig támogatja a fizetések közötti különbségek csökkentését.

Hozzáfűzte: ezt a szándékot a kormány nem szeretné ideológiai elemekkel felvizezni.

A bejegyzés szerint Varga Judit többi között ezekről számolt be a Magyar Nemzetnek és a Magyar Hírlapnak adott, a bejegyzésben belinkelt interjúiban.

magyarnemzet.hu
  • Gyilkosos játék
    Az egész emberiségnek, benne Európának és Magyarországnak olyan létkérdésekkel kellene szembenéznie és lehetőleg átgondolt és összehangolt válaszokat adnia, amelyek megoldása még teljes egyetértés esetén is felfoghatatlanul nehéznek látszik. Elmélyülő globális és lokális polgárháborúk közepette pedig evidens módon Hadjárat a Semmibe (Babits Mihály versének címével szólva).
  • Eger írócsillaga magyar örökség
    Cs. Varga István: Magyar Örökség Díj „a világ magyarságának szellemi becsületrendje”, amely valóban kitüntető reflektorfénybe helyezi Gárdonyi életművét: a díj és díjazott egymás fényét erősíti.
  • Legyilkolt, elhamvasztott magyar nők és gyermekek
    Csehszlovák krematóriumban hamvasztották el 1947 októberében 195 magyar és német nemzetiségű, két esztendővel korábban, 1945 nyarán brutális módszerekkel halomra gyilkolt nő és gyermek földi maradványait. Erre azért került sor, hogy újra, véglegesen eltüntessék egy akkor már lassan-lassan kitudódó tömeggyilkosság nyomait.
MTI Hírfelhasználó