Lille: migránsnegyedben gyulladt ki a templom
A jelentős migrációs hátterű lakossággal rendelkező városrész templomában hétfőn este nyolc óra körül csaptak fel a lángok, amelyeket hatvan tűzoltó több órás munkája után sikerült csak eloltani.
2021. május 4. 15:02

Este 10 órakor még küzdöttek a lánglovagok – france3

A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. Lille migránsnegyedében gyulladt ki a katolikus templom. A tűz a sekrestyében keletkezett, ahonnan továbbterjedt a szentély többi részére is.

 

 

Francia tűzoltók a templomnál – france3

A templomtűz az észak-franciaországi Lille Wazemmes nevű negyedében lobogott – közölte a francia sajtó.

A jelentős migrációs hátterű lakossággal rendelkező városrész templomában hétfőn este nyolc óra körül csaptak fel a lángok, amelyeket hatvan tűzoltó több órás munkája után sikerült csak eloltani.

A tűz a szentély hátsó részén található sekrestyében ütött ki, ahonnan továbbterjedt az épület többi részére is.

A Szent Péterről és Szent Pálról elnevezett templomban óriási károk keletkeztek.

A sekrestyében kegytárgyak és könyvek is a tűz martalékává váltak.

A rendőrség még vizsgálja az eset körülményeit.

Az idegenkezűséget nem zárták ki.

Lucette, a sekrestyésnő, aki az épületben a tűz előtt utoljára megfordult, a France 3 Nord Pas-de-Calais újságíróinak elmondta:

Nem vett észre semmi gyanúsat, nem égett gyertya, és senki sem volt a templomban, amikor bezárta az ajtókat.

A templomot nemrég újították fel, a tavalyi év nagy részében nem is volt látogatható.

A Lille-i történések az országos politika ingerküszöbét is elérték, Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren fejezte ki a háláját a tűzoltóknak, valamint azt írta, hogy a gondolatai a lille-iekkel és a katolikusokkal vannak.

Horváth Tamás

 

M. S. mester

Lille magyar szempontból azért jelentős, mert az itteni múzeum őrzi a magyar M. S. mester Háromkirályok című táblaképét.

 

Ez az 1506 körül festett kép azért is különleges, mert magát a titokzatos alkotót, M. S. mestert is ábrázolja: ő az, aki kinéz a képből.

Kép: wunderkemmer.blog.hu 

vasarnap.hu
  • Durva választási kampány jöhet
    Ma már kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter nem váltotta be a baloldalon hozzá fűzött reményeket, csak egy újabb középszerű ellenzéki politikussal lett több, nincs semmilyen hozzáadott értéke – véli Deák Dániel politológus, aki szerint a Városháza-ügy nemcsak Karácsony Gergelyt sodorta hazugságspirálba, hanem a teljes baloldalt is.
  • Fontos megvallani keresztény vallásunkat
    Fontos, hogy a mai világban a fiatalok merjék vállalni kereszténységüket, és ezt ki merjék mondani Európában és Magyarországon is - erről a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt vasárnap a budapesti Mátyás-templom előtt.
  • Az ellenzéket elbutítja az orbánozás
    Az alkotmányjogász elmondta, „az elitellenes politika mindig megváltást ígér, de még sehol sem volt igazán eredményes, sőt, csak fokozta a káoszt.”
MTI Hírfelhasználó