Kihivást jelentettek a matematikai feladatok
Átfogónak, megoldhatónak, de a tavalyinál valamelyest nehezebbnek találták a keddi matematika írásbeli érettségi feladatsorát az MTI által megkérdezett igazgatók, szaktanárok és diákok, egyes feladatok komoly fejtörést okoztak a vizsgázóknak. A járványügyi biztonsági előírások betartása egyik megkérdezett középiskolában sem jelentett gondot.
Utoljára frissítve: 2021. május 4. 12:07
2021. május 4. 12:06

Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2021. május 4-én. A matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. E tárgyból 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. MTI/Balogh Zoltán

Átfogónak, megoldhatónak, de a tavalyinál valamelyest nehezebbnek találták a keddi matematika írásbeli érettségi feladatsorát az MTI által megkérdezett igazgatók, szaktanárok és diákok, egyes feladatok komoly fejtörést okoztak a vizsgázóknak. A járványügyi biztonsági előírások betartása egyik megkérdezett középiskolában sem jelentett gondot.

Az első feladatlapon egyebek mellett számtani sorozatok, halmazok, valószínűség- és százalékszámítás, négyszögek és hatványozás szerepelt, a második rész feladatai között pedig volt síkgeometria és logaritmusos egyenlet is.
   
Szabó József, a Debreceni Egyetem Kossuth gyakorló gimnáziumának matematikatanára az MTI érdeklődésére azt mondta: iskolájukban mintegy 160-an érettségiztek matematikából középfokon, korrekt, bát a tavalyinál némileg nehezebb feladatokat kaptak a vizsgázók.
   
A diákok véleményét is tolmácsolva közölte: az első rész rövid feladatait, amelyekre 45 perc volt, mindenki megoldotta, ezek senkinek nem okozhattak gondot. A legnagyobb problémát egy kötelezően megoldandó logaritmusos egyenlet jelentette. Bár sok hasonlót megoldottak korábban, ezúttal a feladathoz olyan hosszú szöveg kapcsolódott, hogy egyszerűen megijedtek tőle a diákok, volt, aki el sem tudta kezdeni a megoldást.
   
Hasonló tapasztalatokról számolt be Krizsán Erika, a Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumának igazgatóhelyettese, matematikatanára is: az első részt könnyűnek ítélték a diákok, de a megoldáshoz kellett a 45 perc. A magyar nyelvű írásbeli vizsga - náluk 101 diák magyarul, 31 angolul érettségizett - szöveges logaritmusos feladata megijesztette a fiatalokat. Bár a szaktanárok szerint jó szövegértéssel nem jelenthetett problémát a megoldás, szerencsésebb lett volna, ha az a feladat a választható és nem a kötelező példák között szerepel.
   
Krizsán Erika megjegyezte azt is: az angol feladatsorban két példa - a 17. és 18. feladat - jóval nehezebb volt, mint a magyar nyelvű hasonló feladatok.
   
A biztonsági előírások betartása egyik megkérdezett debreceni középiskolában sem jelentett gondot, volt elég tanterem a vizsgák megrendezésére, a diákok pedig maszk viselésével is vigyáztak egymásra.
   
Molnár László, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium igazgatója kifejezetten jónak ítélte a középszintű érettségi feladatsort, szerinte jól átfogta a matematika különböző területeit. Azt mondta, szerepeltek benne szöveges feladatok, de mind áttekinthető volt, nem lehetett a megoldással különösebb probléma.

Hozzátette, a diákok olyan feladatokat kaptak, amelyekre számítottak, felkészültek voltak, kihasználták a rendelkezésükre álló időt; nem látták, hogy bárki kétségbeesett volna.
   
Kalmár Andrea, a Szolnoki Szakképzési Centrum főigazgatója közölte: tíz iskolájukban csaknem hatszáz diák írt kedden matematika érettségit. Közölte, a pedagógusok és a megkérdezett néhány tanuló is korrektnek ítélte a középszintű matematika feladatsort, amelyben voltak könnyebb és nehezebb feladatok is. Akadtak olyan feladatok, amelyek a vizsgázók számára fejtörést okozhattak, de azért azok is megoldhatóak voltak - tette hozzá.
   
Kitért arra, a járványügyi intézkedések betartása nem okozott gondot, a diákok fegyelmezettek voltak a vizsga megkezdése előtt és a vizsga közben is.
   
A Nógrád megyei Szécsényben a Közép-magyarországi Agrár Szakképzési Centrum Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban nyolc diák vizsgázott kedden. Filkor Lajos igazgató elmondta, az intézményben szakközépiskolai képzés folyik, ahol három évig szakmát, utána pedig két évig közismereti tárgyakat tanulnak a gyerekek, így készülnek az érettségire. Itt a jelzések szerint a tanulók úgy látták, hogy míg a magyarérettségi könnyebb volt, mint amire számítottak, a matematika nehezebb volt a vártnál. Az igazgató szerint ugyanakkor a feladatsorok nem voltak túl nehezek.
   
Szécsényben a kormányhivatal által biztosított, a teremben elhelyezett védőfelszereléseket használták, maszkot, kesztyűt, kéz- és felületfertőtlenítőt.
   
A salgótarjáni Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikumában 91 saját tanuló vizsgázott kedden és nyolcan javító érettségi vizsgát tettek a kormányhivatal szervezésében - közölte Juhászné Janik Beatrix igazgató. Elmondta, a vizsgáról megoszlott a diákok véleménye: az első feladatlapot sokan nem tartották nehéznek, de kevesellték az időt a megoldásra, a második feladatlapot pedig egyesek nem ítélték nehéznek, míg mások igen.
   
Az iskolába két kapun mentek be a diákok, belépéskor kezet fertőtlenítettek és testhőmérsékletet mértek. Voltak, akik az írás közben is maszkot viseltek. Az igazgató azt mondta, a tanulók nagyon fegyelmezettek a járványügyi előírások betartásában.
 

A matematikai feladványok napja

Kedden reggel - a járványügyi intézkedések betartásával - országszerte a matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint e tárgyból középszinten 1228 helyszínen 68 037 vizsgázó (közülük 1962 diák angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven), emelt szinten 144 helyszínen 5350 vizsgázó (közülük 127 diák angol, francia, német, spanyol vagy szerb nyelven) tesz érettségit.
   
A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart.

 

Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben 2021. május 4-én. 0150 MTI/Komka Péter
   
A vizsgázók először (45 perc alatt) az I. feladatlapot, majd (135 perc alatt) a II. feladatlapot oldják meg, a feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be.
   
A 10-12 feladatot tartalmazó I. feladatlap az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. A II. feladatlap két részre oszlik: az "A" rész három (egy vagy több kérdésből álló) feladatot tartalmaz, a "B" rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, amelyekből a vizsgázóknak kettőt kell megoldaniuk, és csak ez a kettő értékelhető.

 

Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben. 
   
A matematika emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. Az írásbeli két részből áll, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be az I. és a II. rész feladatainak megoldására.
   
Az I. rész négy feladatból áll, amelyek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. rész öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyek közül a vizsgázóknak négyet kell megoldaniuk, és csak ez a négy értékelhető.
   
A vizsgán - közép- és emelt szinten is - függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó és szögmérő használható, amelyekről a vizsgázó gondoskodik. Az eszközöket a diákok egymás között nem cserélhetik.
   
Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.


   
Szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak az érettségik.

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó