Magyarország nélkül nincs egységes Európa
Európát a keresztény nemzetek szövetségének álmodták meg - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter szombaton a Facebook-oldalán.
2021. május 1. 12:52

"Számunkra ez nem álom, hanem valóság, munka és cél, amiért mindig is dolgozni fogunk" - fogalmazott Varga Judit, aki bejegyzésében azt is hangsúlyozta: Magyarország nélkül nincs egységes Európa.

Azt írta: 2004. május elseje sokak számára marad emlékezetes, hiszen ezen a napon vált Magyarország az Európai Unió tagjává. "Úgy gondoltuk, egy olyan európai közösséghez csatlakoztunk, amely az EU alapítóinak szellemiségét tovább hordozva egy erős nemzeteken alapuló, erős Európát alkot majd" - jegyezte meg.

A miniszter szerint azonban idővel bebizonyosodott, hogy az "elődeink által ránk hagyott örökséget nem mindenkinek áll érdekében megőrizni". 2010-től konstruktív viták helyett "politikai boszorkányüldözés" vette kezdetét, ahol nem számít már a józan ész, és ahol a "párbeszédet felváltották az ideológiai megfontolásból indított rágalomhadjáratok".

"A cél pedig mára nyilvánvalóvá vált: egy új, nemzetek feletti Európa létrehozása" - mondta Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter azt írta: "minden nehézség és rosszindulat ellenére mi maradunk, még akkor is, ha sokan Brüsszelben az ellenkezőjét kívánják".

Európa emlékezeteként, az alapító szerződések, a status quo őreiként "vigyázzuk Robert Schuman és Helmuth Kohl örökségét" - hangsúlyozta, hozzátéve: "kitartunk, mert tudjuk, hogy Magyarország nélkül nincs egységes Európa".

Varga Judit azt írta: bízik abban, hogy a következő hónapokban az Európa jövőjéről zajló viták új válaszokat tudnak adni a kontinens legnagyobb kihívásaira, legyen szó a koronavírusról vagy éppen a migrációról.

Addig is mindig észben kell tartani az EU mottóját: "Egység a sokszínűségben!" - írta az igazságügyi miniszter, hozzátéve: ahol a sokszínűség legalább annyira fontos, mint az egység.

MTI - Facebook
MTI Hírfelhasználó