Kínai egyetemi kampuszok
Az elmúlt hetekben a Fudan Egyetem tervezett budapesti egysége kapcsán előtérbe került a kínai felsőoktatás. Az alábbiakban bemutatjuk az utóbbi évek legjelentősebb kínai egyetemi fejlesztéseit.
2021. április 25. 11:27

A Jiatong-Liverpool Egyetem központi épülete Szucsou városában. Kép forrása

Jiatong-Liverpool Egyetem, központi épület, 2013

Az adminisztrációs központ homlokzata. Kép forrása

Az egyetem új központi épületét 2013-ban adták át. A tervező Aedas nevű brit-ausztrál-Hong-Kong-i építésziroda a város közelében bányászott szivacsos jellegű taihu-kövekből merített ihletet a homlokzat megformálásához. Az épületben helyet kapott a teljes adminisztráció, oktatótermek, valamint szabadidő-központ.

Hong-Kong-i Egyetem, sencseni kampusz, 2019

Az előadótermi tömb a fő udvar felől. Kép forrása

A Hong-Kong-i Kína Egyetem új telephelyét a Sencsen városa melletti dombon létesítették, 33 hektáron. A Hong-Kong-i Rocco Design építésziroda készítette az elhelyezés mestertervét, valamint az egyes épületeket is. A kampuszon 7000 diák él és tanul.

A kampusz madártávlati modellje, a zöld nyilak a közeli erdővel való kapcsolatot szimbolizálják. Kép forrása

Hong-Kong-i Egyetem, sencseni kampusz, könyvtár, 2017

A könyvtár homlokzata az olvasótermekkel. Kép forrása

Az előző kampusz részeként, de külön projekt keretében létesült az egyetem könyvtára, amit Hong Kong-i Wang Weijen iroda tervezett. Az épület három "C" alakú tömbből áll, mindegyik végén olvasótermek helyezkednek el, kilátással a szomszédos erdőre.

Az egyik olvasóterem, kilátással az erdős domboldalra. Kép forrása

Sanghaji Műszaki Egyetem, 2015

A kampusz főépülete a nagy vízmedencével. Kép forrása

Az egyetem új kampusza a korábban létesített tudományos park mellett létesült 83 hektáron, közvetlen közlekedési kapcsolattal a nemzetközi reptérrel. A beépítési mestertervet, valamint az egyes épületek terveit a szencseni kampuszhoz hasonlóan egy cég, a kaliforniai székhelyű Moore Ruble Yudell építésziroda készítette, természetesen számos helyi és nemzetközi tervező bevonásával. A kampuszt csatornák és az azt keresztező sétányok hálózzák be.

A kollégiumokat felfűző sétány ginkgo-fasorral. Kép forrása

CEIBS (China Europe Internacional Business School) kampusz, Peking, 2010

Az előadótermi tömb nézete. Kép forrása

A meglehetősen futurisztikus kampuszt a spanyol IDOM építésziroda tervezte. A többi intézményhez képest a CEIBS kis egyetem: az Európai Bizottság és a kínai kormány által közösen alapított "tanodában" kb 1000 posztgraduális képzésben részt vevő diák tanul. Ennek megfelelően a nem túl nagy épület egésze kifejezetten high-tech, mármár luxus színvonalú, de természetesen teljesen visszafogott stílusban, a minőség a beépített anyagokon és a részleteken érhető tetten.

Az aulából felvezető lépcsőkar. Kép forrása

Olasz-Kínai Intézet, "fenntartható épület", Pekingi Egytem, 2006

Az épület főhomlokzata. Kép forrása

Az épület az olasz és a kínai kormány közötti együttműködésben létesült a pekingi Csingua Egyetem kampuszán, és a tulajdonképpen az ottani olasz intézetnek ad otthont. A tervezői is olasz, Mario Cucinella milánói építész. A tervezéskor fő szempont volt a fenntarthatóság, ami 2006-ban még sok szempontból gyerekcipőben járt. Az épületet mintaként kívánták állítani az akkor induló nagy fejlesztések számára. A ház működése téli és nyári időszakra van felosztva, mai divatos szóval okosan gyűjtik a csapadékvízet, használják fel a napenergiát, és a déli tájolású teraszokon "függőleges erdőt" nevelnek (utóbbinak az olaszok nagymesterei, gondoljunk csak a híres milánói Bosco Verticale felhőkarcolóra).

 

Az épület téli-nyári működését mutató sematikus ábra. Képek forrásai

Csengtu, Future and Science City, pályázat 2021

 

A központi épület látványterve. Kép forrása

A 2021. év egyik legfrissebb építészeti híre, hogy a Szecsuán tartomány 11 millós fővárosának új "jövőkutató parkjának" tervpályázatát a holland sztárépítész, Rem Koolhas irodája, az OMA nyerte. A pályázatban közreműködött a német Gerkan, Marg and Partners (GMP) iroda is, ami főleg közlekedési épületek és stadionok tervezésével foglalkozik. A korábbi kampuszokhoz hasonlóan itt is egy kézben lesz a beépítési koncepció mesterterve, valamint az egyes épületek megtervezése is. A beruházást egyéb fejlesztésekkel is összekötik, a közelben egy óriási új technológiai ipari park és "mellékesen" egy repülőtér is épül a GMP tervezésében.

A park egyik utcája. Kép forrása.

A 46 hektáros parkban több egyetem, laboratórium, kollégiumok, lakások, és természetesen az ehhez kapcsolódó szolgáltatások kapnak helyet. A tervezőiroda beszámolója szerint a tervvel a hagyományos, autó-központú várostervezést kívánták meghaladni és a városépítészet és tájépítészet szoros kapcsolatára törekedtek.

A park madártávlati látványterve, a háttében a város meglévő épületei. Kép forrása.

Szende András

tájépítész

hirado.hu - architextura.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó