Elindult az oktatás az alsósoknak, hamarosan nyitnak a teraszok
A fokozatos újraindítás részeként mától kinyithatnak az óvodák, az iskolák alsó tagozatai és a felnőttképzésben is lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása.
2021. április 19. 09:52

Az oltási hullám ilyen mértékű folyamatos növekedése mellett a statisztikusok szerint csütörtökre érhető el a 3 és fél milliós szám, melynek alapján Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti közleménye szerint újra kinyithatnak a vendéglők kerthelyiségei, teraszai. A jogszabály szerint a teraszok, a kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Jelentős segítség a vendéglátóhelyek számára, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.

A járvány megfékezése érdekében a kabinet meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatában életbe lépett intézkedések szerint az üzletek továbbra is csak reggel 5 óra és 21 óra 30 perc között tarthatnak nyitva, ez érvényes a korábban éjjel-nappal nyitva tartó boltokra is.

A szabály szerint átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben, ezt folyamatosan ellenőrzi a hatóság. A szállodák még nem fogadhatnak vendégeket csak üzleti és oktatási célra, a sportcsarnokok, edzőtermek, uszodák sem látogathatók, csak az igazolt sportolóknak.

koronavirus.gov.hu
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó