Előválasztás: megindult a könyöklés a baloldalon
Az előválasztás közeledtével az eddigi helyezkedést felváltotta a könyöklés a baloldalon. Bár Jakab Péter megerősödését elismerik, belső felmérései alapján az MSZP-ben továbbra is egyértelműen Karácsony Gergelyt tartják a baloldal legesélyesebb miniszterelnök-jelöltjének.
2021. április 15. 12:35

Szocialista forrásaink elképzelhetetlennek tartották, hogy „egy jobbikos” legyen a „balliberális” tömb kormányfőjelöltje. Mindeközben a másik nagy várományos, Dobrev Klára is arra utalt, hogy pár hét múlva bejelentheti indulását a posztért. Márki-Zay Péter viszont arról beszélt, hogy egy esetleges kormányváltás után lehetnek árulók az ellenzékben.

– Kétségtelen, hogy Jakab Péter a tetszhalott állapotból hozta vissza a Jobbikot, ő maga pedig komolyan vehetővé, láthatóvá vált – mondták a Magyar Nemzetnek az MSZP-ben arról, hogy az utóbbi időben több felmérés szerint is Jakab a legesélyesebb a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán. A szocialisták egyáltalán nem csinálnak titkot abból, hogy a maguk részéről Karácsony Gergelyt szeretnék Orbán Viktor kihívójának, így forrásaink szerint, bár a „Jakab-jelenségre” nem lehet legyinteni, mégis valószínűtlen, hogy a Jobbik elnöke maga mögé tudná állítani a balliberális szavazók többségét.

Mint elmondták, az MSZP belső felmérései egyértelműen azt mutatják, hogy a kétfordulós előválasztáson sem Jakabnak, sem Dobrev Klárának nincsen esélye a főpolgármesterrel szemben.

A szocialisták kutatásai szerint ugyanis egy Karácsony–Dobrev-küzdelemben a jobbikosok inkább Karácsony mellé állnának, míg egy Jakab­–Karácsony-megméretésen a szimpatizánsok inkább baloldalinak, „balliberálisnak nevezhető tömbje” is biztosan őt támogatná.

A főpolgármester még lebegteti a döntést, hogy ringbe száll-e miniszterelnök-jelöltként Fotó: Mirkó István

Forrásaink hangoztatták: a Jobbik elnöke már legalább három hónapja „őrült kampányt” folytat, Karácsony viszont még el sem kezdte a magáét, lévén hogy még nem jelentette be hivatalosan az indulását az előválasztáson. Szerintük mivel ez legkésőbb májusban megtörténik, a Jakab Péter előretörését jelenleg mutató kutatási eredmények változni fognak.

A Magyar Nemzet felvetésére MSZP-s forrásaink elismerték: a maguk részéről elképzelhetetlennek tartják, hogy „egy jobbikos” legyen a balliberálisok közös miniszterelnök-jelöltje.

Mindeközben a másik nagy várományosnak tartott Dobrev Klára az ATV-ben az esetleges indulásáról azt mondta, hogy még soha nem állt ilyen közel a döntéshez. – Kérdezze meg tőlem pár hét múlva! – jelentette ki sejtelmesen Dobrev, aki Karácsony Gergelyhez hasonlóan lebegteti, hogy megméreti-e magát az előválasztáson. Ismert: Gyurcsány Ferenc felesége a morálison túl óriási politikai hibát is elkövetett azzal, hogy a járvány kellős közepén indult országjárásra, és miután hazudott arról, hogy találkozóin maszkot viselt, kénytelen volt bejelenteni, hogy elkapta a koronavírust.

Dobrev azonban még ezt is tudta fokozni: amint felépült a betegségből, tovább folytatta a keleti vakcinák elleni kampányt úgy, hogy már több DK-s politikus elhunyt a járványban.

Egyikük, Penz András maga is részt vett az oltásellenes hangulat kialakításában, és valószínűsíthető, hogy ő is pártja hatására utasította el azt a vakcinát, ami megmenthette volna az életét.

De felkavarta az álló vizet az előválasztásra elsőként bejelentkező Márki-Zay Péter is, aki a Partizánnak adott interjúban arról beszélt, hogy egy esetleges kormányváltás után lehetnek árulók az ellenzékben.

– Ki az, aki el fogja majd árulni 2022-ben az ellenzéket, hogy ha kis többséget szerez, és Orbán Viktor mondjuk megvesz öt ellenzéki képviselőt, akkor már neki lesz többsége? Nem tudom, de mindenki megteheti a téteket – mondta Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója.

Végül pedig a Mandiner arról írt, hogy az ellenzéki előválasztás lebonyolítása kapcsán a Momentum egyedül maradt az online részvétel erőltetésével. A baloldali pártokon belüli értelmezés szerint Fekete-Győr leginkább azért ragaszkodik ennyire az internetes előválasztáshoz, mert nincs mozgósításra kész vidéki bázisa, szervezeti hálója. A döntés alighanem Gyurcsány Ferenc ízlése szerint születik majd meg – írta a lap.

magyarnemzet.hu
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó