Érettségi: főszabályként írásbeli vizsgákat tartanak, de lesznek új kivételek
A járványhelyzet miatt a tavalyihoz hasonló módon érettségizhetnek a középiskolás diákok. Főszabályként írásbeli vizsgákat tartanak, de kivételt képeznek azok a tantárgyak, amelyeknél csak szóbeli vizsga létezik, illetve testnevelésből – megkötésekkel – tartanak gyakorlati vizsgát is.
2021. április 12. 11:54

A végzős diákok már a múlt héten megkapták a tájékoztatót az érettségi menetéről. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert még rendelkezésünkre áll három hét, ami alatt lehetőség van akár kiscsoportos foglalkozások megszerzésére, akár egyéni konzultációk tartására az oktatás mellett – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette, több diák is úgy döntött, hogy a személyes, kiscsoportos konzultációkon nem vesz részt attól tartva, hogy az óvintézkedéseke ellenére is, utazás közben megfertőződhet, és amiatt majd nem tud részt venni az érettségin.

Fontos tudni, hogy ez nem jelent semmi hátrányt számukra, mivel a foglalkozás után a pedagógusok elküldik a diákjaik számára az óra tananyagát, azoknak is, akik nem voltak személyesen jelen. Emlékeztetett, hogy tavaly is ugyanúgy zajlott az érettségi: csak írásbeli próbán kellett bebizonyítsák felkészültségüket a diákok. Az előző évhez hasonlóan pedig idén is az érettségi első hétében, amikor a fő tárgyakból vizsgáznak a diákok, a vizsgák nyolc óra helyett kilenc órakor kezdődnek, hogy a vizsgázók elkerülhessék a reggeli forgalmat, így is garantálva a biztonságukat.

Ahogy tavaly, idén is egy teremben mindössze tíz diák vizsgázhat és a pedagógusoknak sem kell óránként váltaniuk egymást, ezzel is csökkentve a kontaktusok számát. Annyiban változtatott idén az operatív törzs javaslatára a kormány az érettségi lebonyolításában, hogy testnevelésből az úszás és a küzdősportok kivételével lehet gyakorlati próbákat szervezni.

Még egy fontos újítás, hogy azok a diákok, akik valamilyen nyelvből emelt szintű érettségire jelentkeztek szóbelin is részt vehetnek, mivel az emelt szintű érettségin való teljesítményük függvényében B2-es vagy akár C1-es nyelvvizsgát is kaphatnak. A szóbeli rész hiányában pedig nem lenne teljes a nyelvvizsgájuk. Idén sem kötelező az érettségi. Akik úgy döntenek, hogy idén nyáron nem érettségiznek le, leghamarabb ősszel bizonyíthatják a felkészültségüket – zárta gondolatait Horváth Péter.

hirado.hu
  • A botránykoalíció cinikus stratégiája
    Orbán Viktor Magyarország történelmi távlatokban is leggyűlöletesebb, leghazugabb ellenzékével szemben áll helyt.
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
MTI Hírfelhasználó