A magyarok közel háromnegyede oltáspárti
Az év eleje óta 45-ről 72 százalékra emelkedett az oltáspártiak aránya a magyar felnőtt-társadalomban, amely rekordértéknek számít – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzetnek készített kutatásából. Az országos átlaghoz képest a kormánypártiak tíz százalékponttal nagyobb, a kormánykritikusok 12 százalékponttal kisebb aránya oltáspárti.
2021. április 12. 08:33

A tavalyi harminc százalék körüli oltási hajlandóság már január elején – a Pfizer-vakcina engedélyezése után – 45 százalékra emelkedett. Az oltóanyagok bővülő választéka, a jól szervezett oltópontok, valamint a járványfáradtság is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az oltáspártiak aránya április elejére 72 százalékra emelkedett – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet részére készített országos, reprezentatív kutatásából. A felmérés szerint húsvét utánra már tízből több mint hét magyar felnőtt tervezi, hogy beoltatja magát vagy már túl is van legalább az első oltáson (a hivatalos statisztikák szerint a pozitívan válaszolók harmada). Soha ilyen sokan nem támogatták a koronavírus elleni vakcinák beadását.

Mindez azt is jelenti, hogy nagyjából a felnőtt magyarok ötöde szeretné, ha beoltanák, de még nem regisztrált a védőoltásra. A miniszterelnök által pénteken kilátásba helyezett népszerűsítő kampánynak az ő megszólításuk lehet a reális célja. Az intézet emlékeztet: az elmúlt hetekben éles közéleti vita zajlott arról, hogy a magyar baloldali pártok oltásellenesek-e. A kérdésre egyértelmű válasz csak a pártválasztók tekintetében adható: a baloldali választók kevésbé oltáspártiak, mint a jobboldaliak. A kormánnyal szimpatizálók január óta nagyobb arányban oltáspártiak, mint a kormány tevékenységét kritikusan szemlélők. Az év elején (1. hét) ez a különbség még csak néhány százalékpontos volt: a baloldali érzelmű polgárok körében három százalékponttal kevesebben kívánták beoltatni magukat, mint a felnőtt-társadalom egészében.

Azt is kiemelik, hogy február elejére ez a különbség 13 százalékpontra emelkedett (57 és 44 százalék). Ez a tendencia időben párhuzamosan történt azzal a jelenséggel, hogy az ellenzéki pártok hangosan kritizálni kezdték a keleti vakcinákat és az azt engedélyező magyar hatóságokat. Húsvét után a különbség továbbra is 12 százalékpontos: ennyivel kisebb a kormánykritikusok oltási hajlandósága (összesen 60 százalék) a felnőtt-társadalomhoz (összesen 72 százalék) képest. A kutatás megjegyzi, hogy a kormánypárti választópolgároknak jelenleg tíz százalékponttal nagyobb aránya oltáspárti (összesen 82 százalék).

Magyar Nemzet
  • Magyar irodalmi világ a Muravidéken
    Bence Lajos: A muravidéki magyar irodalom szimbolikus értelemben is egy magányos, az áramlatváltozásoknak és viharoknak, tektonikus erőknek is teljesen kitett „Szigete", évtizedekre eltűnik, aztán egy-egy magányos megszólaló által újra fel-felbukó, növényzettől is megfosztott kis „földrész".
  • Az egyház és a bolsevik reflexek
    Maga Ferenc pápa cáfolt mindent, amit a baloldali médiában összehordtak a látogatásáról.
  • Orbán Viktor: Amit Brüsszel tesz, az árulás
    Az oltás működik, Magyarország működik – erősítette meg Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának első napján elmondott beszédében. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a gazdaság repülőrajtot vett, így képesek leszünk elérni az 5,5 százalékos növekedést is az év végére. A gyermekeseknek és a nyugdíjasoknak ígért támogatásokat semmi nem veszélyezteti. – Hiába hátráltatja Brüsszel a helyreállítási alap kifizetését, a kormány már megelőlegezte az újraindítási programokra szánt összeget – magyarázta a kormányfő. Szerinte Brüsszel elárulja Európát a migrációhoz való hozzáállásával.
MTI Hírfelhasználó