Elvárják a bocsánatkérést a budaváriak
Tovább gyűrűznek a németek riportfilmje nyomán kirobbant botrány hullámai
A Budavári Lakosok Szövetsége bocsánatkérésre szólította fel az I. kerület balliberális polgármesterét, V. Naszályi Mártát, a valótlan állításokat terjesztő sajtóorgánumoktól pedig helyreigazítást kért. Tóthné Z. Nagy Erzsébet, az egyesület elnöke lapunk kérdésére kijelentette: a budavári épületek helyreállítását a vészkorszakkal azonosítani mérhetetlen rosszhiszeműségre vall, ezért V. Naszályi Mártától is jogosan várható el, hogy elnézést kérjen.
2021. március 25. 09:39

„Köszönjük levelüket és a kritikai megjegyzéseket. Nem állt szándékunkban történelmi összefüggéseket félreérthetően bemutatni. Ezért bocsánatot kérünk, és tájékoztatjuk, hogy időközben a videófelvételt egy szerkesztőségi megjegyzéssel láttuk el” – idézte a Deutsche Welle vállalati szóvivőjének, Christoph Jumpeltnek az üzenetét Tóthné Z. Nagy Erzsébet, válaszul arra a közleményre, amelyben V. Naszályi Márta, Ungváry Krisztián és Tutsek Pál cáfolja, hogy a német állami televízió bocsánatot kért a hazánkat lejárató riportfilmjéért.

A Budavári Lakosok Szövetségének elnöke a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy a szervezet a német közszolgálati televíziónak küldött válaszlevélben azt kérte, hogy a csatorna valamennyi híranyagából törölje a felvételt, az egyesület pedig azoktól a sajtóorgánumoktól – köztük a Telex.hu-tól és a 24.hu-tól – is helyreigazítást kért, amelyek V. Naszályi Mártáék közleménye nyomán azt terjesztették, hogy a bocsánatkérés helyett a Deutsche Welle csupán sajnálkozását fejezte ki a történtekért.

Tóthné Z. Nagy Erzsébet kijelentette: V. Naszályi Márta polgármestertől is jogosan várható el, hogy bocsánatot kérjen, amiért valótlanságokat állított a német tévécsatorna propagandafilmjében, hangsúlyozva, hogy a budavári épületek helyreállítását a vészkorszakkal azonosítani mérhetetlen rosszhiszeműségre vall, valamint a nyilvánosság szándékos félrevezetésére utal. Emellett – fűzte hozzá – a budavári lakosoknak különösen rosszul esett, hogy a videóban azt sejttették, hogy zsidó polgártársaink Magyarország elhagyását fontolják, mivel közismert, hogy a magyarországi zsidó közösség – ellentétben több európai országgal – teljes vallási és kulturális szabadságot élvez, sőt Magyarországon nem kell állig felfegyverezve védeni a zsidó intézményeket sem.

A helyiek büszkék a megvalósuló fejlesztésekre Fotó: Havran Zoltán

Kiemelte, hogy a budavári lakosok nagyon büszkék a Nemzeti Hauszmann program segítségével megvalósuló fejlesztésekre, a riportfilmben sugallt vészjósló üzenettel ellentétben pedig a budai Várban semmiféle rossz nem készül, mindössze a II. világháborúban megsérült, valamint a kommunizmus idején elbontott épületek rekonstrukciója zajlik.

Mint megjegyezte, az I. kerület balliberális polgármestere inkább hálás lehetne, amiért gyakorlatilag ajándékba kapja ezeket a hatalmas volumenű fejlesztéseket, amelyek az idegenforgalom fellendülését eredményezik.

Tóthné Z. Nagy Erzsébet arra is kiért, hogy a csaknem húsz éve működő Budavári Lakosok Szövetsége V. Naszályi Márta megválasztása óta már többször is szót emelt azokban az ügyekben, amelyek a lakosság érdekeit sértették. Az egyesület vezetője ezek között említette a sokak felháborodását kiváltó lakásrendeletügyet, a Szentháromság térre és a Tóth Árpád sétányra engedélyezettvásári bódék esetét, valamint a párbeszédes városvezető legújabb húzását is, aki havi 24 ezer forintért adta bérbe az MSZP-hez közeli Politikatörténeti Intézetnek a Borsos Miklós magyar szobrászművész munkásságát és szellemiségét bemutató lakásmúzeumot. Utóbbi ügyben a BLSZ elnöke kijelentette: a baloldali szervezet idetelepítése nem más, mint provokáció, és mélységesen sérti Borsos Miklós emlékét. Tóthné Z. Nagy Erzsébet végül megjegyezte: attól, aki polgármesteri tisztséget vállal, joggal várható el, hogy ne önös érdekek mentén cselekedjen, a kerületi lakosok megosztása helyett pedig igyekezzen a közösség egységének kialakításáért dolgozni.

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán Viktor: Idén és jövőre is folytatódni fog a háború
  Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Az Orbán-kormány a legstabilabb az EU-ban
  A magyar kormány a legstabilabb politikailag az Európai Unióban – derül ki a Pantarhei elemző- és tanácsadó cég kutatásából. A felmérés eredményei arra mutatnak, hogy az EU-országok jelenlegi jobb- és balközép, sok pártból álló koalíciós kormányai a jelenlegi válságos politikai és gazdasági helyzetben nehezen tudnak túlélni egy teljes ciklust. A tanulmány szerint a 2024-es európai parlamenti választásokon a nemzeti, jobboldali, illetve baloldali populista pártok felemelkedése jöhet el.
 • Megkezdi az őszi ülésszakot a parlament
  A házelnök – a parlament honlapján olvasható – napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik.
MTI Hírfelhasználó