Hűtlen kezelés miatt nyomoznak Gyurcsányék uniós mutyija ügyében
Tizennyolcmilliárd forint uniós támogatást veszélyeztetett a Gyurcsányékhoz kapcsolható EMIR-projekt, melynek tárgyalásában Dobrev Klára is részt vett.
2021. március 24. 09:54

A Fővárosi Főügyészség osztotta a kormány álláspontját és hűtlen kezelés gyanúja miatt a nyomozás újraindítását rendelte el a Gyurcsányékkal kapcsolatos, 18 milliárdos uniós pénzköltés ügyében. A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó ügy miatt 5-10 év szabadságvesztés szabható ki bizonyítottság esetén.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat nyomozást a rendőrség a Welt 2000 Kft. tevékenysége kapcsán ismeretlen tettes ellen, erősítették meg a Magyar Nemzetnek rendőrségi forrásból. A nyomozás érdekeire tekintettel a hatóság nem hoz nyilvánosságra részleteket.

Az érintett cég kifogásolt ügye az úgynevezett EMIR-projekt (egységes monitoring- és információs rendszer), amely a 2007–2013-as uniós költségvetés magyarországi pénzeinek informatikai kezeléséért felelt.

A 2015-ben a cégnyilvántartásból törölt cég működése Gyurcsányékhoz volt köthető.

A gyanú szerint a 2010 előtti baloldali kormányok ideje alatt a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tisztségviselőinek közreműködésével 18 milliárd forintos kár érte a magyar államot. Az Origó szerint 2002 és 2004 között Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jogelődjének az egyik elnökhelyettese. Az ügyben pedig központi szerepe volt annak a Heil Péternek, aki még ma is a Gyurcsány család egyik legfőbb bizalmasa.

Nézzük a részleteket!

Az EMIR kiépítésével a szocialista elköteleződésű magáncéget, a Welt 2000 Kft.-t bízták meg, az EU megállapítása szerint azonban a sokmilliárdos megbízások során megszegték a közbeszerzési szabályokat és ezzel súlyosan megsértették a magyar állam érdekeit.

(A Welt 2000 Kft.-t Komáromi András egykori MSZP-s országgyűlési képviselő alapította. A 2015-ös törléséről nem sikerült hitelt érdemlően megállapítani, hogy kényszertörlés történt-e vagy csak a cég „átalakult” mondjuk nonprofit céggé.)

Az EMIR létrehozására, működtetésére és továbbfejlesztésére megkötött nyolc szerződésből hármat Heil Péter írt alá, aki 2002 és 2007 között a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és jogelődje elnökhelyettese volt, majd dolgozott több minisztériumban és a Miniszterelnöki Hivatalban.

A 2010-es kormányváltás után tanácsadási igazgató lett az Altus Zrt.-nél, amely Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára üzleti érdekeltségébe tartozik.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője az Origónak arról beszélt: örömteli, hogy most újraindult a nyomozás, mivel szerinte ebben az ügyben egyértelműen bűncselekmény történhetett.

Az ügyészség oszthatta a kormánypárti honatya álláspontját az ügyben.

Dobrev Klárának a téma gazdájaként személyes felelőssége is van az ügyben Fotó: Teknős Miklós

Az EMIR-ügy legnagyobb rákfenéjének az tűnik, hogy az EU megállapításai szerint nem volt nyílt közbeszerzési eljárás, sem nyilvános pályáztatás. A kormány még 2017-ben tett feljelentést, amikor az unió illetékesei belengették, hogy visszafizettetnek 18 milliárd forintot a magyar állammal az EU kasszájába az uniós pénzek szabálytalan felhasználása miatt (végül az EMIR-ügylet 18 milliárdját nem kellett visszafizetnünk).

A rendőrség 2019 augusztusában megszüntette a nyomozást. A Miniszterelnökség nevében panasszal éltek a megszüntetés ellen, és a nyomozás folytatását indítványozták, a Fővárosi Főügyészség pedig helyt adott a panasznak.

A Nemzeti Nyomozó Irodát a nyomozás folytatására kötelezték, ami jelenleg is zajlik.

Mint megírtuk, Dobrev Klárának személyes felelőssége is volt az ügyben, ugyanis a Fejlesztéspolitikai Tárcaközi Bizottság 2003-as és ­2004-es ülé­sein ő volt az EMIR-ről szóló napirendi pontok témafelelőse, és rendszeresen foglalkozott az EMIR körüli problémákkal.

Az egyébként, hogy a kormány közbelépésének köszönhetően nem érte hátrány az országot, a büntetőeljárás szempontjából nem jelent felmentést a tettes(ek) számára. A hűtlen kezeléssel veszélyeztetett érték ugyanúgy 18 milliárd forint, azaz különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésről beszélünk, amiért bizonyítottság esetében 5-10 év szabadságvesztés szabható ki az elkövető(k)re.

magyarnemzet.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó