Dobrev jelöltségétől tart leginkább a Momentum
A Jobbik-elnök Jakab Péter jelöltségénél is nagyobb megrökönyödést keltene a Momentumban, ha Gyurcsány Ferencné nyerné a kormányfőjelölti castingot a liberális párt belső ügyeit ismerő forrásunk szerint. A Momentumban szinte biztosra veszik, hogy Karácsony Gergely is indul a válogatón, és meg is nyeri azt. Schiffer András közben rámutatott: Fekete-Győr András kijelentései alkotmányjogi ismeretek hiányáról tanúskodnak.
2021. március 20. 23:41

Egy személy jelentene nagyon nagy problémát, ha megkapná a közös baloldali miniszterelnök jelöltséget, ő pedig nem más, mint Dobrev Klára – jelentette ki lapunknak a Momentum belső működésére rálátó forrásunk, aki szerint nemcsak a fiatal liberális pártban, hanem a szivárványkoalíció többi alakulatában is „nagy megrökönyödést” keltene, ha Gyurcsány Ferenc felesége nyerné meg a kormányfőjelölti castingot.

Ugyanakkor Jakab Péterrel szemben annak ellenére sincsenek ilyen jellegű averzióik, hogy a Jobbik elnöke és a Momentumot vezető Fekete-Győr András nemrégiben feszült egymásnak egy neuralgikus programpont, a homoszexuális párok örökbefogadási joga kapcsán, utóbbi a liberális álláspontot, Jakab pedig annak ellenkezőjét hirdetve.

Forrásunk azonban ezt a vitát marginálisabb kérdésnek vélte a baloldali összeborulás működőképessége szempontjából, és szerinte amennyiben Jakab Péter esetleg elnyerné a miniszterelnök-jelöltséget – amire egyébként nem lát reális lehetőséget –, akkor mindössze annyi történne, hogy a 2022-es országgyűlési választáson egyes momentumos vezetők hátrébb húzódnának a kampányban.

Mindez annak fényében különös, hogy a DK-val és Gyurcsány Ferenccel kialakult szimbiózist problémáktól és súlyos buktatóktól mentesnek igyekszik beállítani a Momentum. Például tavaly nyáron Fekete-Győr és Gyurcsány közös kezdeményezést írtak alá Tihanyban arról, hogy minden balatoni településen legyen szabadstrand, legutóbb pedig a Hír TV csütörtök esti adásában is mentegette a DK-elnököt a Momentum első embere: szerinte Gyurcsány azon fogadalma, hogy a jövőben nem vállal kormányfői pozíciót, elég biztosíték arra a saját szavazóiknak, hogy összebútoroztak a 2008–2009-es megszorításokat és a 2006-os brutális rendőrattakot is a „szakmai portfóliójában” jegyző egykori szocialista miniszterelnökkel.

Karácsony Gergely markáns nézetek hiányában végül megfelelhet a liberális pártnak Fotó: Bach Máté

Mindemellett informátorunk úgy vélte, „99 százalékig” biztos, hogy Karácsony Gergely nemhogy indul a baloldal közös miniszterelnök-jelölti válogatóján, hanem meg is nyeri azt.

Szerinte a Párbeszédet társelnöklő főpolgármester a baloldal jelenlegi viszonyai között ideális „kompromisszumos megoldás” lenne, hiszen szinte egy témában sem képvisel olyan markáns nézetet, amely a szivárványkoalíció többi pártjában felháborodást keltene és az országos politikában még nincs múltja, így terhesnek tekinthető öröksége sem. Egyelőre sem Gyurcsányné, sem Karácsony nem jelentette be, hogy indul az előválasztáson, szemben Jakabbal és Fekete-Győrrel, akik már bejelentkeztek. Forrásunk megerősítette, hogy utóbbi keltett némi zavart a baloldalon, ebben a Momentum meglehetősen markáns, konkrét, sőt esetenként szélsőséges pontokat is említő programja is szerepet játszott. Fekete-Győr egyebek mellett azt is meglebegtette, hogy kormányra kerülésük esetén elszámoltatást indítanának a jelenlegi kormányzat prominensei ellen, sőt odáig ment, hogy „fidesztelenítést”, és „felcsúti pereket” emlegetett, nem is beszélve arról, hogy tervei szerint eltiltanák a munkájuktól a jobboldali újságírókat. Forrásunk szerint a baloldal közös programjában éppen az elszámoltatás lehet mélyebb konfliktusok forrása. Bár ez ellen egyelőre egyik párt sem emelt szót, ám a DK és az MSZP ellentmondásos kormányzati múltja miatt később várhatóan nem fogja túl lelkesen szorgalmazni az elszámoltatást.

Közben Schiffer András, az LMP egykori frakcióvezetője a Mandinernek úgy fogalmazott, hogy a „Momentum elnökének az új rendszerváltozásra irányuló tervei alkotmányjogi tudáshiányról árulkodnak, jogállamot nem lehet jogállam ellenében építeni”.

magyarnemzet.hu
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
  • Brüsszel hidegháborút folytat Lengyelország ellen
    Deutsch Tamás „a hidegháború indítása újabb lépés abban a támadássorozatban, amely a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni, hamis információk és mondvacsinált indokok alapján megindított, 7-es cikk szerinti eljárással kezdődött."
  • Birodalmi fenyegetés Strasbourgban: Varsót ostromolják
    Morawiecki szerint ha valakik nemzetek nélküli „szuperállamot" akarnak, ahhoz a tagállamok beleegyezésére van szükség. Európának azonban egyenlő, szuverén országok közösségének kell maradnia, az EU nem lehet a tagországok fölött álló szerv. Nem engedhető meg, hogy ráerőltessék a döntéseiket másokra jogi alap nélkül, ahogy az sem, hogy egyes tagállamokkal szemben pénzügyi zsarolást alkalmazzanak.
MTI Hírfelhasználó