A Fidesz elhagyja az Európai Néppártot
A hírt Novák Katalin, a kormánypárt külügyekért felelős alelnöke közölte. Időközben az EPP is megerősítette, hogy a Fidesz néppárti tagsága véget ért.
2021. március 18. 20:32

Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke jelentette be csütörtökön, hogy a kormánypárt elhagyja az Európai Néppártot (EPP). A lépésre két héttel azután került sor, hogy a Fidesz a néppárt európai parlamenti frakciójából már kilépett. Az ernyőpárt főtitkárának, Antonio López-Istúriz White-nak címzett levélben a Fidesz kilépési szándékáról tájékoztatta az EPP elnökségét.

Novák Katalin Facebook posztjában úgy sorolja a szakítás melleti érveket:

 • 2015-ben, a bevándorlási válság idején kiderült, hogy a Néppárt a migráció támogatásában látja a jövőt, a magyarok azonban elutasították azt, és egyértelművé tettük, hogy nem szeretnénk azon országok sorsára jutni, ahol már visszafordíthatatlanná vált a tömeges bevándorlás hatása.
 • Most, amikor a koronavírus-járvány elleni védekezés köti le a döntéshozók minden energiáját, az Európai Néppárt frakciójában ahelyett, hogy az uniós vakcinabeszerzés körüli problémákra keresnének megoldást és segítenék a hatékony védekezést, titokban olyan alapszabály-módosítást készítettek, amely lehetővé tette, hogy a demokratikusan megválasztott fideszes képviselőket megfosszák képviselői jogaik gyakorlásától.
 • Az elmúlt években kiderült, hogy a legtöbb kérdésben az Európai Néppárt már baloldali értékeket képvisel, amivel mi nem tudunk azonosulni. Ahogy több vezető is kifejtette: a Néppárt már nem jobboldali párt. Ezt mi tudomásul vesszük.

Jöhetnek az új szövetségesek

Nem kellett sokat várni rá, hogy a pártcsalád lengyel elnöke, Donald Tusk reagáljon a hírre. A politikus a Twitteren úgy kommentálta a döntést: „A Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát. Lényegében már évekkel ezelőtt”

A Fidesz 2019 márciusa óta működött felfüggesztett tagsággal a néppártban, ám lényegében 2019 decembere után, Donald Tusk elnökségével romlott meg igazán a viszony a kormánypárt szerint egyre inkább balra tolódó pártcsaláddal.

A néppártból való távozás lényegében az első politikai lépés ahhoz, hogy a Fidesz az uniós parlamentben és az európai porondon egyaránt újfajta szövetségesekkel működjön együtt.

Pár hete Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök egy publicisztikájában azt írta: „A mi feladatunk is világos. Most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik”.

A néppárt is megerősítette a szakítást

Időközben az Európai Néppárt a Twitteren megerősítette, hogy megkapták a magyar levelet, s ezáltal – a pártcsalád szabályzatának 9. cikkelye alapján – véget ért a Fidesz EPP-beli tagsága.

Judi Tamara (Brüsszel)

Az olasz Liga és a lengyel Jog és Igazságosság a kiemelt partnerek

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke jelentette be csütörtökön, hogy a kormánypárt elhagyja az Európai Néppártot (EPP). A lépésre két héttel azután került sor, hogy a fideszes képviselők a néppárt Európai Parlamenti frakciójából már kiléptek.

Az EPP-ből való távozás lényegében az első politikai lépés ahhoz, hogy a Fidesz az uniós parlamentben és az európai porondon egyaránt újfajta szövetségesekkel működjön együtt.

Pár hete Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök egy publicisztikájában azt írta: „A mi feladatunk is világos. Most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik”.

Magas szintű kormányzati forrásaink szerint immár „nem az a kérdés, hogy mi fog történni, hanem hogy mikor” – hangoztatva, hogy az említett jobboldali együttműködésben a magyarok mellett az olasz Liga és a lengyel Jog és Igazságosság a kiemelt partnerek.

– Vannak ezenkívül olyan pártok, amelyek bár meghatározók, még a jobboldalon belül is vitát váltanak ki. Közülük sokan nem véletlenül vannak egymástól különböző európai pártban – fogalmazott a helyzetet jól ismerő forrásunk, aki szerint az említett hármas – a Fidesz, a Liga, a Jog és Igazságosság – között nincsenek lényegi politikai véleménykülönbségek, együtt tudnak működni egymással. A további szereplőkkel való (a spanyol Vox, az Alternatíva Németországnak, a francia Nemzeti Tömörülés, az osztrák Szabadságpárt, illetve az Olasz Testvérek ) kooperáció viszont már felvet kérdéseket.

Középtávú együttműködés mint lehetőség?

Arról nem is beszélve, hogy a jobboldali együttműködés létrejötte az Európai Néppártot is mozgásra kényszerítheti. – Nagyobb a valószínűsége annak, hogy a néppárt a közeljövőben tovább tolódik a baloldal és a liberálisok felé. De ez közel sem biztos. Mi van akkor, ha a néppárton belül azok az erők kerekednek felül, akik a pártot jobbközépre kormányoznák vissza? – latolgatta fideszes forrásunk, annak a lehetőségét is felvetve, hogy középtávon akár a jobbközép néppárt jobboldali szövetségeseként is működhetne a Fidesz részvételével alapított jobboldali együttműködés.

Utóbbi a néppárt szűkülő európai mozgásterét is növelhetné. – Ezt a lehetőséget sem érdemes teljesen kizárni – fogalmazott. A néppárti-jobboldali együttműködésbe viszont a mindkét oldalon egyaránt „vitás megítélésű” pártok közül számos nem férne bele.

Annyi bizonyos, hogy a Fidesz saját álláspontja heteken belül ismertté válhat, ezt irányozta elő a pártcsaládból való csütörtöki kilépés is.

magyarnemzet.hu
 • Gyilkosos játék
  Az egész emberiségnek, benne Európának és Magyarországnak olyan létkérdésekkel kellene szembenéznie és lehetőleg átgondolt és összehangolt válaszokat adnia, amelyek megoldása még teljes egyetértés esetén is felfoghatatlanul nehéznek látszik. Elmélyülő globális és lokális polgárháborúk közepette pedig evidens módon Hadjárat a Semmibe (Babits Mihály versének címével szólva).
 • Eger írócsillaga magyar örökség
  Cs. Varga István: Magyar Örökség Díj „a világ magyarságának szellemi becsületrendje”, amely valóban kitüntető reflektorfénybe helyezi Gárdonyi életművét: a díj és díjazott egymás fényét erősíti.
 • Legyilkolt, elhamvasztott magyar nők és gyermekek
  Csehszlovák krematóriumban hamvasztották el 1947 októberében 195 magyar és német nemzetiségű, két esztendővel korábban, 1945 nyarán brutális módszerekkel halomra gyilkolt nő és gyermek földi maradványait. Erre azért került sor, hogy újra, véglegesen eltüntessék egy akkor már lassan-lassan kitudódó tömeggyilkosság nyomait.
MTI Hírfelhasználó