A többség nem kívánja vissza a gyurcsányi megszorítópolitikát
A Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője szerint a Gyurcsány-lista politikai és morális szempontból is tévúton jár.
2021. március 17. 12:56

Miközben hazánk az átoltottság tekintetében lakosságarányosan a második helyen áll az Európai Unióban, Gyurcsány Ferenc és szövetségesei a védekezés támogatása helyett továbbra is politikai lehetőségként tekintenek a koronavírus-járványra – mutat rá lapunknak készített elemzésében Erdős Gergely. A Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője szerint a Gyurcsány-lista politikai és morális szempontból is tévúton jár.

Erdős Gergely szerint bár a díszletek időnként változnak, de a balliberális tömb célja változatlan: a hatalom megszerzése, akár az emberéletek és munkahelyek veszélyeztetésének árán is. Mint írja, a Demokratikus Koalíció és partnerei hozzáállása a járványhelyzethez több szempontból is elgondolkodtató. Egyrészt nem szabad elfelejtenünk, hogy a 2008–2009-es gazdasági világválság kezelésében e politikai oldal teljes kudarcot vallott, a második Gyurcsány-kormány regnálása idején Magyarország az államcsőd szélére került. A szociális jelszavakat előszeretettel hangoztató és a jelenlegi kormányzat válságkezelését sorozatosan kritizáló balliberális szövetség a 2010 előtti megszorítópolitikájával ellehetetlenítette a magyar családokat, az időseket, illetve a kiskeresetűeket.

További aggodalomra ad okot, hogy Gyurcsány Ferenc jelenleg is olyan politikusoknak kíván teret nyitni a közéletben, akik aktívan közreműködtek az egykori szocialista–liberális kormány felelőtlen politikájának végrehajtásában – hívja fel a figyelmet az elemző. A DK előválasztási jelöltjei között ugyanis olyan bukott közéleti szereplőket láthatunk, mint Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium egykori államtitkára, Arató Gergely volt oktatási és kulturális államtitkár vagy Oláh Lajos, aki 2008 és 2009 között környezetvédelmi és vízügyi, majd 2009-től 2010-ig közlekedési, hírközlési és energiaügyi államtitkár volt.

A Századvég Alapítvány elemzője úgy véli, nem meglepő, hogy a Gyurcsány vezette baloldal politikai kommunikációs fogások sorával igyekszik zárójelbe tenni terhes múltját, ám e törekvéseik nem tekinthetők sikeresnek. Gyurcsány Ferenc továbbra is az ország egyik legelutasítottabb politikusa, a választók döntő többsége szemében a volt kormányfő személye összeforrt a kudarcos gazdaságpolitikával és a sorozatos lakossági megszorításokkal. Tovább árnyalja a képet, hogy az ellenzéki összefogás több pártja is – így a Jobbik, a Momentum és az LMP is – kimondottan Gyurcsány Ferenccel szemben határozta meg magát az elmúlt években, a korábban követett elvek feladása így akár jelentős szavazói rétegeket is eltántoríthat a közös baloldali lista támogatásától.

A baloldal számításai a koronavírus-járvány politikai következményeivel kapcsolatban sem igazolódtak be. Bár a magyarok már egy éve különböző biztonsági intézkedések között élik mindennapjaikat, viszont a kormányzati válságkezelés lépései megfelelnek a lakosság által támasztott elvárásoknak, a kormánypártok politikája jelentős támogatottságot élvez – hangsúlyozza Erdős Gergely. A Századvég februári, ezerfős, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 58 százaléka elégedett azzal, ahogy Magyarország kormánya a járványhelyzetet kezeli, továbbá a 62 százalékuk szerint indokolt, hogy a kormányzat az elkövetkezendő időszakban is folytassa az adók mérséklését célzó politikáját. Látható tehát, hogy a magyarok nem kívánják vissza Gyurcsány Ferenc és szövetségesei adóemelésre és egyéb megszorításokra épülő kormányzását. Az elemző szerint a baloldal hitelességi válságát csak mélyíti, hogy a valóság rendre rácáfol a balliberális erők állításaira, akik már tavaly tavasszal az egészségügy és a gazdaság összeomlását vizionálták. E körülmény megkérdőjelezheti a kormányzóképességükbe és politikai rátermettségükbe vetett hitet a saját szimpatizánsaik részéről is.

Ezek fényében kijelenthető, hogy a Gyurcsány-lista politikai és morális szempontból is tévúton jár – összegez az elemző. A járvány elleni hatékony védekezés szempontjának alárendelése a politikai játszmáknak nem hozta meg a baloldal számára a remélt népszerűség-növekedést, ami jelzi, hogy a magyarok többsége a felelőtlen politizálást – különösen járványhelyzetben – nem tartja elfogadhatónak.

MNO - Századvég
  • Orbán: magyarnak lenni jó!
    Magyarnak lenni jó, a magyarság "egy olyan jegy, mint amilyen az anyajegy, letörölhetetlen" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének vasárnapi ünnepélyes átadóján, ahol arról is beszélt: a kormányoldal április 3-án megkapta a felhatalmazást, hogy teljes egészében megvalósítsa a Liget Budapest Projektet.
  • Az Európai Unióban csak a magyarokat védi rezsicsökkentés
    Miközben számos uniós tagállamban brutális mértékben drágultak a rezsiköltségek az elmúlt egy évben, hazánkon kívül sehol nincs hatályban a rezsicsökkentéshez hasonló átfogó intézkedés a lakosság terheinek mérséklésére. Több országban megduplázódott a földgáz vagy az áram ára, de arra is van példa, hogy a korábbinál négyszer-ötször kell többet fizetni ezekért a tételekért – olvasható az Origó.hu cikkében.
  • Brüsszelben fordítva ülnek a lovon
    A brüsszeli olajembargó gazdasági következményei a tagországok egy részét, köztük Magyarországot sújtanák.
MTI Hírfelhasználó