Galgóczi: rekordokat dönt a fertőzöttek száma
Rekordokat dönt a fertőzöttek száma - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján. Oltást eddig 1 millió 230 ezren kaptak, közülük 351 694-en már a második dózist is megkapták.
2021. március 12. 14:14

Egy idős nő megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának második adagját a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház oltópontján 2021. március 12-én. MTI/Vasvári Tamás

Rekordokat dönt a fertőzöttek száma - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

 

 

Egy idős nő megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának második adagját a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház oltópontján 2021. március 12-én. MTI/Vasvári Tamás

Galgóczi Ágnes a járványügyi adatokat ismertetve kiemelte, az elmúlt napon regisztrált 9011 új fertőzöttel 498 183-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma.
   
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdete óta megduplázódott a kórházban ápoltak, és háromszorozódott a lélegeztetőgépen lévők száma - mondta. Kórházban 8718 embert kezelnek a vírus szövődményeivel összefüggésben, gépi lélegeztetésre 949-en szorulnak. Az elmúlt napon 130-an haltak bele a fertőzésbe.
   
A koronavírus brit mutációja gyorsabban terjed és fertőzőbb, ami miatt nemcsak Magyarországon, de Európa számos országában romlottak a járványügyi adatok - hívta fel a figyelmet.

Varga Jánosné vérnyomását mérik meg mielőtt megkapja Czifra Árpád háziorvostól az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának első adagját a Debrecenhez tartozó Haláp településrész orvosi rendelőjében 2021. március 12-én. MTI/Czeglédi Zsolt
   
Az osztályvezető arra kért mindenkit, hogy továbbra is fokozottan tartsa be a járványügyi intézkedéseket: a távolságtartást, a maszkhasználatot, ezen kívül a kézmosás és -fertőtlenítés fontosságára hívta fel a figyelmet.
   
Magyarország 4,36 millió adagot kötött le a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett vakcinából, az első szállítmányok hamarosan megérkeznek - közölte.

Oláh Józsefné megkapja Czifra Árpád háziorvostól az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának első adagját a Debrecenhez tartozó Haláp településrész orvosi rendelőjében 2021. március 12-én. MTI/Czeglédi Zsolt
   
Galgóczi Ágnes elmondta: ezt az újabb oltóanyagot csütörtökön hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A 18 éven felülieknél alkalmazható vakcina előnye, hogy a megfelelő védettség eléréséhez egy oltás is elég belőle.
   
A technológiája hasonló az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcináéhoz: egy ártalmatlanított vírussal juttatják be a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai információját, amelyből antigénként viselkedő fehérje termelődik, kiváltva az ellenanyagválaszt - mondta az osztályvezető.
   
A Janssen vakcináját mínusz 20 fokon kell tárolni, ezen a hőmérsékleten két évig tárolható, felolvasztás után 2-8 Celsius-fokon, hűtőszekrényben három hónapig tartható - ismertette.

Papp Krisztina ápolónő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina második adagjával beolt egy nőt Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 12-én. MTI/Vajda János
   
Ezzel az oltással az Egyesült Államokban március eleje óta oltanak, az Európai Unió pedig 200 millió adagot kötött le a gyártónál - tette hozzá.
   
Galgóczi Ágnes kitért arra, hogy ennél az oltásnál is lehetnek reakciók: bőrpír, izomfájdalom, fáradtságérzet, hőemelkedés.
   
A magyar oltási programról szólva kiemelte, az a hosszú hétvégén is folytatódik; a háziorvosok a 60 év felettieket oltják az AstraZeneca készítményével, az oltópontokon pedig a Pfizer- és a Szputnyik V oltóanyagot adják be.

Apjok András orvos beolt egy pácienst a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának második adagjával a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ oltópontján 2021. március 12-én. MTI/Rosta Tibor

Jelezte, oltást eddig 1 millió 230 ezren kaptak, közülük 351 694-en már a második dózist is megkapták.
   
Kérdésre válaszolva közölte, az operatív törzs nem változtatott az AstraZeneca-vakcina alkalmazásán, a készítménynél továbbra is az EMA ajánlását veszik figyelembe, amely szerint a vakcina hatékony és biztonságosan alkalmazható. Megjegyezte, Magyarországon több százezer ember kapta már meg ezt az oltást.

MTI
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
  • KDNP: veszély fenyegeti a nemzet szuverenitását
    Simicskó István az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából írt közleményében kiemelte, a történelem sorsfordító eseményei tanulságul szolgálnak minden későbbi nemzedéknek: „szabadságunkat, nemzetünk szuverenitását ismét veszély fenyegeti."
  • Brüsszelben koszorúzott a honvédelmi miniszter
    Benkő Tibor: Magyarország ütemterv szerint halad azzal a 2024-ig megvalósítani kívánt vállalásával is, hogy a hazai összterméke (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogja fordítani.
MTI Hírfelhasználó