Rendkívül súlyos a járványügyi helyzet Magyarországon
Eddig sosem tapasztalt mértékű romlás jellemzi az elmúlt napok járványügyi adatait, kiemelten fontos ezért a higiénés szabályok betartása és a védőoltás felvétele - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
Utoljára frissítve: 2021. március 9. 16:16
2021. március 9. 13:13

 

Müller Cecília kifejtette, néhány nap alatt 5-10 ezer fővel nőtt az aktív betegek száma, az elmúlt 24 órában 6494 új fertőzöttet találtak. Mostanáig december 7-én voltak a legtöbben lélegeztetőgépen (674-en) és december 8-án a legtöbben kórházban (8045-en), de ezek az adatok most megdőltek: kórházi kezelés alatt 8270-en állnak, lélegeztetőgépen 833-an vannak.

Katonák szállítják a Szputnyik V újonnan érkezett, koronavírus elleni vakcinákat tartalmazó dobozokat a Jósa András Oktatókórház Központi Laboratóriumába Nyíregyházán 2021. március 9-én. MTI/Balázs Attila
   
Hozzátette, ez súlyos terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, naponta újabb kórtermeket kell megnyitni a koronavírusos betegek számára.

Hűtőbe teszik a Pfizer-BioNTech újonnan érkezett koronavírus elleni vakcinákat a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gyógyszerraktárában 2021. március 9-én. MTI/Krizsán Csaba
   
Az országos tisztifőorvos elmondta, romlanak a környezetegészségügyi adatok is, a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége gyakorlatilag valamennyi nagyváros esetében nőtt, emiatt a következő napokban még nem lesz javulás, "a fertőzöttek számának emelkedésével kell számolni".

Bíró Krisztina szakgyógyszerész hűtőbe teszi az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2021. március 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Emelkedést tapasztaltak Egerben, Kecskeméten, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Tatabányán, Veszprémben és a budapesti agglomerációban: Tökölön, Biatorbágyon, Budakeszin és Százhalombattán.

Elmondta: eddig 1 047 045 ember kapta meg az oltás első adagját, és 314 485-en már a második dózist is.

 

 Újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcina a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2021. március 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt
   
Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az oltás "hamis biztonságérzetet ad", még senki ne tekintse magát védettnek. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, legalább két-három hétre szükség van, így az oltás felvétele után is szigorúan be kell tartani a higiénés szabályokat - mondta.
   
Müller Cecília kiemelte: az oltási stratégia változott, most már az a cél, hogy lehetőség szerint minél többen kapják meg az oltás első adagját, hiszen már az is nyújt egyfajta védettséget.
   
Kitért arra, hogy felszabadítottak 100 ezer adag Szputnyik V vakcinát, és 120 510 adag Pfizer-vakcina is érkezett; ezek kedden kerülnek az oltópontokra.

Az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat pakolják dolgozók a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ gyógyszertárában 2021. március 9-én. MTI/Rosta Tibor

Ezen a héten a háziorvosok már AstraZenecával is olthatnak, ehhez 105 600 adag áll rendelkezésre. Csütörtöktől vasárnapig azok is megkapják az AstraZeneca-vakcinát, akiknek ez a hétvégén lett volna esedékes. Aki ebbe a körbe tartozik, üzenetet kap, és a 429 kórházi oltópont valamelyikén várják majd - mondta.

Megkezdődik a védekezésben részt vevő rendvédelmi dolgozók és katonák beoltása is - közölte.
   
Az országos tisztifőorvos arra kérte az oltásra előjegyzetteket, hogy már kitöltve vigyék magukkal a vakcinainfo.gov.hu oldalról letölthető beleegyező nyilatkozatot.
   
Adategyeztetésre a 1818-as telefonszám hívható - mondta, hozzátéve azonban, hogy olthatóságról csak a háziorvost, a kezelőorvost vagy az oltóorvost lehet kérdezni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai arra, hogy kinek melyik oltóanyag megfelelő, nem adnak, nem is nem adhatnak felvilágosítást - tette hozzá.
   
Müller Cecília a romló járványügyi adatok miatt nyomatékosan arra kért mindenkit, hogy tartsa be a maszkviselési és távolságtartási szabályokat, valamint fogadja el a neki felajánlott oltást.

 

MTI
MTI Hírfelhasználó