Gyurcsányék a hétvégén életbe léptették a Czeglédy-klauzulát
A Momentum és az LMP is tiltakozott 2019-ben, amikor DK-s önkormányzatok a korábban elítélt Czeglédy Csabát bízták meg a jogi átvilágítással. Most viszont szó nélkül aláírták a Czeglédy-klauzulát az augusztusban induló jelöltválasztás kapcsán, melynek részleteit hétvégén közölték.
2021. március 1. 11:16

A feddhetetlenségi nyilatkozattal a Gyurcsány vezette baloldal jelöltjeinek tisztaságát igyekszik bizonygatni, de már az első pillantásra látszott, hogy kilóg a lóláb. Valójában Czeglédy Csaba országgyűlési képviselőjelöltségét készítették elő. A dokumentum második pontja úgy szól, csak olyanok indulhatnak, akikre nem húzható rá a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezménye.

A korábban egy év négy hónap börtönbüntetésre – végrehajtásában három évre felfüggesztve – ítélt szombathelyi politikus bűncselekményére – elévülés miatt – jogi értelemben már nem vonatkozik a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezménye. A DK a nyilatkozat hatpárti aláírását követően szombaton nyolcvan egyéni választókerületben rukkolt elő az előválasztáson induló jelöltjeik listájával, akik között ott találjuk Czeglédyt, a Gyurcsány család és a DK – Vas Megyei Ügyvédi Kamara által felfüggesztett – házi ügyvédjét.

Czeglédynek Szombathelyen az LMP-s Ungár Péterrel és a jobbikos Bana Tiborral kell majd versenyeznie. Az a Momentum is aláírta a mostani megállapodást, amely korábban a legharsányabban tiltakozott Czeglédy ügyvédi megbízásai miatt a DK-s önkormányzatoknál. Közleményükben azt írták, Czeglédy megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását, inkább öngól, ami a teljes ellenzék hitelességét rombolja.

„Rá kell mutatnunk, Czeglédy Csabát már 2010 előtt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt” – fogalmaztak. Maga Fekete-Győr András pártelnök pedig úgy nyilatkozott az ügyről, Czeglédyt 2010 előtt jogerősen elítélték, ezért nem szeretnék, hogy ő végezhesse el az átvilágításokat. De az az LMP is elfogadta a Czeglédy-klauzulát, amely 2019 őszén megdöbbenéssel értesült Czeglédy ügyvédi irodájának az újbudai, illetve az erzsébetvárosi önkormányzat által történő megbízásairól.

A DK ugyancsak megnevezte a jelöltek között Binszki József szegedi frakcióvezetőt, akivel szemben szintén fegyelmi eljárás van folyamatban az ügyvédi kamaránál, éppen Czeglédy ügye kapcsán.

Magyar Hírlap
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó