Soltész: A kereszténység védelméért dolgozunk
Egyre nagyobb teret foglal el a keresztényellenes ideológia és annak terjeszkedő emberi garnitúrája, sokszor éppen a tolerancia és elfogadás jelszavai mögé bújva. Pont ezért, ennek ellensúlyozása végett is szükségesek azok a jelképek, amelyek megerősítik az embereket a keresztény értékrendben.
2021. február 26. 09:21

 Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda felújításáról tartott sajtótájékoztatón 2021. február 26-án. Az épület 4,6 milliárd forint hazai forrásból újul meg. MTI/Krizsán Csaba

A kormány támogatásával folytathatják a nemzetiségi önkormányzatok az út menti keresztek állítását vagy felújítását - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Nagybörzsönyben. Soltész Miklósnak tett föl kérdéseket a Gondola.

- Államtitkár úr, az elmúlt években a nemzetiségi önkormányzatok 123 millió forintból 110 út menti keresztet állítottak, vagy újítottak fel. Miközben Nyugat-Európában templomokat zárnak be, rombolnak, vagy csapszékké alakítanak át, mi magyarok az út menti kereszteket is felújítjuk. Miért fontos ez a társadalom lelki megerősítéséhez?

 

 

Feszület a nagybörzsönyi Szent Miklós-templom mellett 2021. január 28-án. A kormány pályázati támogatásával folytathatják a nemzetiségi önkormányzatok az út menti keresztek állítását vagy felújítását. MTI/Komka Péter

- Tapasztalhatjuk szinte minden nap, hogy Európában milyen módon támadják, illetve próbálják gyengíteni a kereszténységet. Gúny, fenyegetés, vagy éppen az értékek elhallgatása, a keresztény értelmiségiek kirekesztése a médiumokból, a keresztény szervezetek távoltartása a közforrásoktól: mindez jellemző a gyakorlatra. Egyre nagyobb teret foglal el a keresztényellenes ideológia és annak terjeszkedő emberi garnitúrája, sokszor éppen a tolerancia és elfogadás jelszavai mögé bújva. Pont ezért, ennek ellensúlyozása végett is szükségesek azok a jelképek, amelyek megerősítik az embereket a keresztény értékrendben, amely Európát megalapozta. Ilyenek a több száz éves templomok, út menti keresztek, kápolnák, szobrok… Sok mindent lehet elviselni, tűrni, de azt nem, hogy az embert vallásában meggyalázzák. Vannak templomok, amelyek állapota méltatlan a földrész nyugati részén, és hagyják is omladozni a szakrális épületeket. Mi más utat járunk. Mi a kereszténységet erősítjük nemzetiségeinkkel együtt, akikkel évszázadokon keresztül éltünk a közös hazában. Egyébként velük is a keresztény hit és kultúra jelenti a közös alapot.

- Ön a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke is. A Béres Gyógyszertár Zrt., a Lipóti Pékség és a Kemenes Cukrászat termékeiből álló adományt adott át Erdélyben a gyulafehérvári katolikus főegyházmegye szeretetszolgálatának, a Caritasnak. Miközben a magyar nemzetrészek is a koronavírus járvány miatt aggódnak, miért lélekemelő, ha magyar vállalatok a magyar állammal együttműködve gyakorolják a karitászt?

- Van egy hangos kisebbség, amely mindenkit gyalázhat, mindent rombolhat. Döbbenetes, hogy a sehová sem vezető kritikájukkal, szélsőséges magatartásukkal most emberéleteket veszélyeztetnek. Illetve emberek egészségét teszik kockára. Erre a legjobb válasz az, ha a kormány teszi a dolgát az emberéletek megmentésével és a gazdaság újraindításával. És persze segíti, támogatja azokat a karitatív szervezeteket, amelyek a járványtól is függetlenül végzik a dolgukat, de most, a járvány alatt is példamutatóan dolgoznak, együttműködve az életek megmentésében. A karitatív szervezetekhez az elmúlt években komoly kormányzati támogatás érkezett, infrastrukturális hátterük megújult. A társadalmi bizalom is nagy az irányukban. Most, a járvány alatt, a személyes találkozások minimalizálása miatt másképp kellett segíteniük. Felértékelődött a céges támogatások jelentősége, adományaik nagy részét most a magánvállalatok adták. Ez az összefogás is azt bizonyítja, hogy nem a huhogók és ellendrukkerek szélsőséges kisebbségével kell törődni. Sokkal inkább fontos a segítő, értékteremtő együttműködés. Segítenünk kell a nehéz helyzetben lévőket, az elesetteket, de oda kell állnunk a szociális otthonokban, egészségügyi intézményekben dolgozók mögé is, azok mögé, akik naponta szembesülnek a bajokkal, és megküzdenek velük. Ők hihetetlen munkát végeznek az emberek egészségéért. Segítjük a határon túl élő magyarjainkat is, ezt tettük az elmúlt évben is lélegeztető gépek adományozásával, védőfelszerelések adományozásával. Ebben nemcsak a magyarok részesültek, hanem az ottani többségi társadalom is. Mindez összességében a nemzet megmaradását szolgálja.

- Süteményekből és borokból álló ajándékcsomagot kaptak a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai magyarországi borászoktól és cukrászoktól. Miközben a csőcselék akadályozni akarja a járványügyi védekezést, és méltatlanul támadják az NNK vezetőjét és munkatársait, mi ad bátorságot ezeknek a cukrászoknak, borászoknak ahhoz, hogy vállalják a jó cselekedetet?

- A járvány elleni védekezést leginkább támadó anarchista társaság elképesztően hangos, az interneten igen aktívak. De mindenképpen kisebbségbe szorultak. Mert ha megkérdezünk egy fiatalt, hogy szereted-e édesanyádat, édesapádat, vagy egy jó barátodat, és meg akarod-e menteni, vagy sem, és fontos-e, hogy az életükért küzdjünk-e vagy sem, akkor a nagy többség azt válaszolja, igen.

 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőt mond a premontrei rend alapításának 900. évfordulója alkalmából tartott szentmisén a Szent István-bazilikában 2021. február 10-én. MTI/Máthé Zoltán

De azoknak a magatartása, akik akadályozzák az egészségügy működését, elutasításra talál. Persze a Gyurcsány vezetése alatt egyesült ellenzék is megpróbál hangulatot és bizonytalanságot kelteni az orosz és a kínai vakcinákkal kapcsolatban, de az emberek egyre inkább látják, hogy mindez álságos. A cukrászok, borászok felismerték, hogy az egészségügyben dolgozók milyen hihetetlen munkát végeztek az elmúlt évben, és ezt meg akarták köszönni. Összefogásukkal példát adnak más közösségeknek is. Még akkor is, ha a gazdasági nehézségek most sok ágazatban nagyobbak, mint korábban voltak. A másokra való odafigyelés erőt ad a bajokkal való megküzdéshez.

- Előrehozták, április vége helyett február közepén fizették ki a helyi nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatásainak első részletét. Miért lényeges,hogy saját tulajdonú új otthon tegye lehetővé a nemzetiségi önkormányzatok számára ügyeik intézését, közösségi életük szervezését, valamint a néprajzi gyűjteményük elhelyezését?

- Ketté kell választani a kérdést. A feladatalapú támogatás anyagi hátteret nyújt a nemzetiségi önkormányzatok életéhez. A feladatalapú támogatás korábbi folyósításával a pandémia által átszabott esztendőben a nemzetiségi önkormányzatok hamarabb tudnak tervezni. A korábban érkező támogatás a gazdaság újraindítása szempontjából is fontos. Ami a saját tulajdonú ingatlant illeti, az hosszabb távra nyújt lehetőséget a közösségek megerősödéséhez. Az, hogy egy nemzetiség, legyen az német, szlovák, horvát vagy bármilyen más, ingatlant kapjon, az részben az önkormányzatiságot erősíti, részben a közösségi programoknak ad helyszínt, amelyek a megmaradást szolgálják. Az eltelt tíz évben pontosan erre helyeztük a hangsúlyt, nemzetiségeink megmaradását segítve. Igaz ez az iskolákra is. Ez a nemzetiségpolitika egyedülálló ebben a térségben. Ez a mi nemzetpolitikánkat is erősíti. Erősíti abban, hogy a szomszéd országok kormányát bátorítja: tegyenek pozitív lépéseket ők is. A 900 éves együttlét, amely a Kárpát-medencében megvolt a nemzetek között, és amelyet szétrobbantottak a nagyhatalmak, nagyobb erő kell, hogy legyen a jövőformáláshoz.

- A magyar keresztény művelődés csinosításáért miket tehetnek a nem külföldről pénzelt hazai civil szervezetek - köztük a Balassi Kard Művészeti Alapítvány www.balassi.eu - a jövőben?

- Aki figyeli a világ jelenlegi történéseit, akár Észak-Amerikában, akár Európa nyugati felén, az láthatja, hogy az értékrombolás és az értékmegőrzés közötti hihetetlen küzdelem folyik. Az értékrombolás céltáblája a kereszténység, de ez mellett a kultúránk is. Egyáltalán: a nemzet megmaradását akarják ellehetetleníteni. Nekünk nyilván az a feladatunk, hogy az értékőrzésért és a nemzeti megmaradásért küzdjünk, ez nem is lehet kérdés. Ezért minden olyan közösségnek, amely a nemzet megmaradásáért tenni tud, még inkább nagy a felelőssége abban, hogy a rombolással szembeszálljon. Nem elég a kormánynak, vagy magának a miniszterelnöknek a küzdelmet lefolytatnia Brüsszelben vagy bárhol.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Horváth Olga, a kismarosi ciszterci monostor apátnője a ciszterci nővérek kismarosi gyümölcsmanufaktúrájához kapcsolódó fejlesztések támogatásáról tartott sajtótájékoztatón az üzem udvarán 2021. február 11-én. A kormány százhúszmillió forinttal támogatta a fejlesztést. MTI/Kovács Tamás

Nem elég néhány civil szervezet tevékenysége, amelyek hangosan és nagyon helyesen fölemelik a szavukat akár a házasság, akár a család, akár a teremtett világ védelmében. Hanem a saját lehetőségei szerint mindenkinek meg kell szólalnia, aki nemzetben és kereszténységben gondolkodik, és ilyen jövőt szeretne gyerekeinek, unokáinak. Nem szabad csöndben maradni, mert látjuk azt, hogy az ellentábor, az anarchista szervezetek bár kevesen vannak, de a hangjuk elképesztően hangos. Nekünk az a feladatunk, hogy ne hallgassunk, hanem keressük az okos megszólalás lehetőségét minél több helyen, minél több alkalommal.
 

A nemzet számára fontos az egyházi nevelés

Az egyházi nevelés fontosságáról beszélt a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Győrben, ahol 4,6 milliárd forint hazai forrásból újul meg a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda épülete.

A felújításról tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós úgy fogalmazott: a nemzet számára fontos az egyházi nevelés, mert azok a gyerekek, akik keresztény nevelést kapnak, a nemzetnek hűséges állampolgárai lesznek.
   
Megjegyezte: a kommunista érában sem egyházi óvoda, sem egyházi általános iskola nem működhetett, és mindössze néhány ezer fiatal járhatott egyházi fenntartású középiskolába. Ma már csaknem 230 ezer fiatalt nevelnek egyházi intézményben, óvodától a felsőoktatásig - tette hozzá.
   
Azt mondta, a katolikus nevelésből a Győri Egyházmegye is kiveszi a részét, ebben Veres András megyés püspök és elődje, Pápai Lajos munkájának nagy szerepe van.
   
Kiemelte: a kormány támogatja, hogy egyházak és felekezetek sok gyereket tanítsanak, neveljenek, ezért is járul hozzá országszerte az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztésekhez.
   
Emlékeztetett arra, hogy a katolikus óvodaépítési program révén már megújultak, vagy épültek intézmények Sopronban, Mosonmagyaróváron, Csornán, Kapuváron, Komáromban és Győrben is.
   
A Prohászka-intézmény fejlesztése összhangban van a kormány azon szándékával is, hogy minél több építkezés kezdődjön az országban - jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve, hogy teljesen új óvodai épületet és multifunkcionális sportcsarnokot építenek, az általános iskola és a gimnázium épületét pedig felújítják.
   
Veres András megyés püspök azt emelte ki, hogy az óvodai nevelésnek helyet adó épület ma már "méltatlan" a megfelelő szakmai nevelésre, de az iskola épületein is látszanak a rendszerváltás előtti idők nyomai.

Veres András győri megyés püspök a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda felújításáról tartott sajtótájékoztatón 2021. február 26-án. Az épület 4,6 milliárd forint hazai forrásból újul meg. MTI/Krizsán Csaba

Emlékeztetett: az elmúlt években kormányzati támogatással több egyházmegyei épületet is sikerült megújítani, egyebek mellett a Brenner János Hittudományi Főiskola épületét.

Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a megyeszékhelyen hangsúlyosan van jelen az egyházi oktatás és nevelés, majd hozzátette, hogy a Prohászka-intézmény 27 éve működik, jelenleg 765 gyermeket nevelnek.

Nagy Csaba, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a felújítás három ütemben valósul meg. A beruházás ideje alatt az általános iskolások az épületben maradnak, a gimnázium tanulóit a Széchenyi István Egyetem egyik épületében helyezték el, az óvodásokat pedig egy egyházmegyei intézményben.

Az óvoda és a gimnázium felújítása, illetve a gimnázium és az általános iskola közötti függőfolyosó a tervek szerint hatszáz napon belül készül el. Az épületkomplexum teljes befejezése 2024 tavaszára várható.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón részvétét fejezte ki Veres Andrásnak, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnökének a péntekre virradóra életének 72. évében elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök halála miatt.  

gondola
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó