A magyar és a kínai törvényhozás egyeztetése
A dinamikusan fejlődő kétoldalú kínai-magyar kapcsolatokról, a Kína és a kelet-közép európai országok együttműködéséről, a COVID elleni küzdelemről valamint a magyar Országgyűlés és a kínai Országos Népi Gyűlés kapcsolatáról is szó volt azon a videokonferencián, amelyet pénteken tartottak Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Li Csan-su, a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnöke részvételével.
2021. február 19. 13:58

Az Országgyűlés Sajtóirodája által közreadott képen Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b2) online megbeszélést folytat a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnökével, Li Csan-suval az Országházban 2021. február 19-én. A házelnök mellett Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya és Such György, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója. MTI/Az Országgyűlés Sajtóirodája/Pólya-Pető Dávid

A dinamikusan fejlődő kétoldalú kínai-magyar kapcsolatokról, a Kína és a kelet-közép európai országok együttműködéséről, a COVID elleni küzdelemről valamint a magyar Országgyűlés és a kínai Országos Népi Gyűlés kapcsolatáról is szó volt azon a videokonferencián, amelyet pénteken tartottak Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Li Csan-su, a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnöke részvételével.

Kövér László - a kínai fél kezdeményezésére rendezett tanácskozáson - kijelentette, hogy mind a magyar kormány mind a magyar Országgyűlés részéről kifejezetten elégedett a Kínai Népköztársasággal fenntartott kapcsolataink fejlődésével.
   
Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnökének MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a házelnök köszönetet mondott kínai kollégájának azért a segítségért, amelynek eredményeként a koronavírus-járvány kitörése után egy közvetlen, Kína-Budapest légihídon jelentős mennyiségű egészségügyi felszerelés érkezett Kínából Magyarországra.
   
Kövér László megköszönte azt is, hogy sikeres tárgyalások után idén január végéig mintegy 5 millió adag kínai oltóanyagot vásárolhatott hazánk a Sinopharm cégtől, amelynek első szállítmánya, 550 ezer vakcina ezen a héten érkezett meg Budapestre. Li Csan-su ugyancsak megköszönte Kövér Lászlónak, hogy Magyarország az elsők között ajánlott fel konkrét segítséget országának a járvány megfékezése érdekében.
   
Az Országgyűlés elnöke elismerését fejezte ki partnerének, hogy Kína saját eszköztárával sikeresen küzdötte le a vírust, akadályozta meg annak továbbterjedését, ami jórészt a gyorsan meghozott intézkedéseknek és a fegyelmezett állampolgári magatartásnak volt köszönhető.
   
"Nehéz esztendő van mögöttünk és egy bizonytalan év van előttünk, de azt a reményemet fejezem ki, hogy mind a kínai mind a magyar emberek számára ez az esztendő az előzőhöz képest ismét a felemelkedés, ismét a derűlátás esztendeje lesz" - fogalmazott Kövér László.
   
A két ország gazdasági kapcsolatáról szólva a házelnök kijelentette, hogy az elmúlt tíz esztendőben nagy utat tettek meg egymás felé, Magyarországon a Keleti Nyitás stratégiájának meghirdetése - amely révén 25 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom -, Kínában pedig az Egy Övezet Egy Út program megteremtette a stratégiai együttműködés alapfeltételeit.
   
2020-ban Kínából érkezett Magyarországra a legtöbb külföldi befektetés, amivel a kínai befektetések összértéke meghaladta az öt milliárd dollárt, és a Magyarországon működő kínai vállalatok több mint 16 ezer embernek és családjuknak adnak megélhetést.
   
Kövér László örvendetesnek nevezte, hogy miközben a járvány miatt gazdaságaink is lendületet vesztettek szerte a világon, a kínai-magyar kereskedelmi kapcsolatokban mind a kivitel mind a behozatal oldalán több mint 20 százalékos növekedést könyvelhettünk el 2020-ban.
   
A felek nagyra értékelték a 17+1-es együttműködést, és szorgalmazták, hogy a program keretében minél több konkrét projekt megvalósulhasson.
   
Kövér László kijelentette, hogy a Kína és a kelet-közép európai országok közötti együttműködést nem tekintik az Európai Unió alternatívájának, sokkal inkább egyfajta hídnak az unió és Kína illetve Ázsia között, amely révén mások számára is hasznosítható modelleket tudnak kidolgozni.
   
Li Csan-su és Kövér László egyetértett abban, hogy országaik a jövőben is a pragmatikus együttműködésben érdekeltek, amelynek egyik feltétele a belügyekbe való be nem avatkozás valamint a partner stratégiai érdekeinek a tiszteletben tartása.
 

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó