Babis: az oltóanyag nem politikai kérdés
A koronavírus elleni oltóanyag nem politikai, hanem biztonsági kérdés, így a vakcina származási helye sem tehető politikai kérdéssé - hangoztatta Andrej Babis cseh kormányfő pénteken Budapesten, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt.
2021. február 5. 15:17

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő (j) fogadja Andrej Babis cseh miniszterelnököt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. február 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A koronavírus elleni oltóanyag nem politikai, hanem biztonsági kérdés, így a vakcina származási helye sem tehető politikai kérdéssé - hangoztatta Andrej Babis cseh kormányfő pénteken Budapesten, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt.

A cseh politikus a közös sajtótájékoztatón kijelentette: a legjobb oltóanyag az, amelyik biztonságos és azonnal rendelkezésre áll. Elegendő vakcinával azonban jelenleg Csehország sem rendelkezik.
   
Beszámolt arról, hogy részletes tájékoztatást kapott a magyar víruskezelésről, és arról is, hogyan zajlik Magyarországon azon vakcinák engedélyezése, amelyek használatát az Európai Unió még nem hagyta jóvá.
   
Azt mondta, ezek esetében Csehország is hasonlóan járna el, mint Magyarország.
   
A magyar fél ugyancsak tájékoztatta a cseh delegáció tagjait a tisztiorvosi szolgálat járványkezelő tevékenységéről, valamint az egyéb hatóanyagok alkalmazásáról.

Andrej Babis megjegyezte: már tavaly novemberben ide kellett volna látogatnia e célból, és sajnálja, hogy ezt nem tette meg, mert számos hasznos információt kapott a magyar szakemberektől.

Köszönetet mondott azért a százötven lélegeztetőgépért is, amelyet Magyarország ajánlott fel Csehországnak.

Kérdésre válaszolva beszámolt arról is: Angela Merkel német kancellár arról tájékoztatta őt, hogy szorgalmazni fogja az orosz és a kínai oltóanyag európai engedélyeztetését.

Emlékeztetett: az unió 2,3 milliárd oltóanyagot rendelt és ezekért 3 milliárd dollár előleget fizetett, de a szállítás mégis akadozik.

"Nekünk emiatt cselekednünk kell, nincs időnk" - fogalmazott a cseh kormányfő.
    

 

Orbán Viktor magyar (j) és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b) kezet fog közös sajtótájékoztatójuk előtt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. február 5-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán: aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít

A gyorsaságot nevezte a legfontosabbnak a koronavírus elleni vakcina beszerzésében Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután tárgyalt cseh kollégájával, Andrej Babissal.

"Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít" - fogalmazott a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ezért nem lehet Brüsszelre várni, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú.
   
"Tanulni akarunk egymástól, hogy hogyan tudjuk felgyorsítani a vakcinabeszerzést" - mondta a kormányfő, miután megosztotta cseh hivatali partnerével az orosz és a kínai vakcina beszerzésével és vizsgálatával kapcsolatos magyar tapasztalatokat.
   
A miniszterelnök jelezte, hogy Szerbiában már tömegesen alkalmazzák a kínai és az orosz oltóanyagot, ezért megosztották a Szerbián keresztül gyűjtött tapasztalatokat is.
   
Kiemelte, a magyarok európai mértékben is kiemelkedő arányban tartják be a szabályokat, ami összefügghet azzal, hogy nemzeti konzultációt folytattak a korlátozásokról.
 
Így lesz a nyitásnál is - erősítette meg -, egy újabb, február közepétől március elejéig tartó konzultáción kérdezik majd meg az embereket például arról, hogy egy vagy több lépésben történjen-e a nyitás, mindenkire kiterjedjen vagy csak egy bizonyos körre.
   
Hozzátette, Andrej Babissal szemben van egy előnye, az, hogy neki nem koalíciós kormányt kell vezetnie, így a döntéshozatal gördülékeny lehet.
   
A tárgyaláson beszámolt cseh kollégájának arról is - folytatta a kormányfő -, hogy Magyarország megindította a gazdaság-újraindítási akciótervet.
   
Arról is beszélt, hogy a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) gazdasági értelemben nagyon szép reményekkel jöhetnek ki a járvány okozta megpróbáltatásból, és a korábbiaknál is gyorsabban csökkenthetik "azt a lemaradást, amit a történelem ránk mért".
   
Csehországról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta: Csehországnak van egy nimbusza Magyarországon, Andrej Babis miniszterelnökről pedig mindenki tudja, hogy Európa legjobb pénzügyminisztere volt. A jó magyar-cseh kapcsolat a Csehországban élő 15 ezer magyar szempontjából is fontos - tette hozzá.
   
Arra is kitért, hogy Csehországban a legalacsonyabb a munkanélküliség Európában, őt követi Németország, majd Magyarország a harmadik a sorban.
   
Méltatta továbbá a cseh demográfiai helyzetet, azt, hogy - Magyarországgal ellentétben - Csehországban az elmúlt 20-30 évben több mint félmillióval nőtt a cseh állampolgárok száma.
   
Orbán Viktor kérdésre arról is beszélt, hogy most vakcinát kell szerezni, és nem most kell megvitatni azt a kérdést, hogy lehetett volna-e jobban, gyorsabban vagy másképpen tenni ezt az unióban. Hozzátette, nem érdemes sem a vakcina, sem a védekezés kérdését átpolitizálni.
   
Az orosz vakcinát firtató felvetésre a kormányfő azt felelte: az ezzel kapcsolatos bizalmatlanságot majd az idő megoldja.
   
Elmondta továbbá, hogy egyelőre több az oltásra regisztráltak száma Magyarországon - és az oltási kapacitás is nagyobb -, mint a vakcina.
   
"Minden nap azon dolgozunk, hogy újabb és újabb adagokat szerezzünk bárhonnan is, olyan vakcinát, amely kiállja a magyar biztonsági előírások próbáját" - jelentette ki.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó