Zavarosan mozgatják Gyurcsányék a pénzt
Az Altus magánszemélyeknek – köztük Czeglédy Csabának – 400 millió forint jogosulatlan kölcsönt adott.
2021. február 3. 10:13

Szaporodnak a kérdőjelek a Gyurcsány család cégbirodalmából kivett pénzek sorsával kapcsolatban. Amellett, hogy nem tudni, hova került a szóban forgó kétmilliárd forint, az Altus körül korábban is voltak zavaros pénzmozgások, amiért a jegybank meg is bírságolta a vállalatot. Magánszemélyeknek – köztük a 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csabának – 400 millió forint jogosulatlan kölcsönt adtak, de a DK-nak is 85 millió forint hitelt nyújtottak.

Egyre több a kérdőjel a Gyurcsány család cégcsoportjának zászlóshajójából, az Altus Portfólió Kft.-ből kivett pénzekkel kapcsolatban. Ugyanis a DK-s pártvezér vagyonnyilatkozatai nem adnak megnyugtató választ arra a kérdésre, hogy a vállalatból néhány év alatt kimentett közel kétmilliárd forint hova is került. Ugyanakkor az Altus körül már korábban is történtek gyanús pénzmozgások.

A Magyar Nemzeti Bank korábban megállapította, hogy a társaság két év alatt mintegy négyszázmillió forintnyi kölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, társaságoknak, köztük a 6,3 milliárd forint költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba cégének. Ráadásul utóbbi a kölcsön folyósítása idején már végrehajtás alatt állt.

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára Fotó: Havran Zoltán

A jegybank ezért 2018 augusztusában 15 millió forint bírságot szabott ki az akkoriban Dobrev Klára vezette Altus Portfólióra engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, egyúttal büntetőfeljelentést tett az ügyben. Bár gyanúsítotti kihallgatásra egyelőre nem került sor, a BRFK-nál zajlik a nyomozás, amit az Altusnál folytatott jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanújával indítottak. Amellett sem lehet elmenni, hogy nyolcvanmillió forintot az Altus abból a másfél milliárd forintból hitelezett Czeglédynek, amit az Európai Bizottság fizetett ki egy megbízásért a Gyurcsány család cége által vezetett konzorciumnak.

Gyurcsány Ferenc felesége korábban egy Facebook-bejegyzésében azt is elismerte, hogy a DK-nak is közel százmillió forintot adtak kölcsön a vállalat vagyonából.

Az Altus 2017 májusában, júniusában, illetve szeptemberében húsz-, tizenöt-, illetve ötven-, azaz összesen nyolcvanötmillió forintot bocsátott a Demokratikus Koalíció rendelkezésére, kétszázalékos kamattal. Megjegyzendő: Gyurcsány már több alkalommal is tanújelét adta annak, hogy nem idegenkedik attól, hogy a saját politikai projektjére költsön a vagyonából: 2013-ban hat-, a következő esztendőben több mint 16, a 2018-as választási évben pedig kilencmillió forintot pumpált a DK-ba a saját zsebéből, s a közbeeső években is kisebb összegekkel támogatta a pártját.

Az egykori szocialista miniszterelnök napokban megjelent vagyonnyilatkozata alapján számoltunk be arról, hogy míg a DK elnöke az elmúlt években több mint 2,1 milliárd forintot vett ki az Altusból (nem osztalékként, hanem kivont vagyonként), a saját vagyona csupán 198 millió forinttal növekedett 2016 óta. Kérdés tehát, hol a fennmaradó 1,9 milliárdos összeg, mivel az Gyurcsány befektetési portfóliójának egyik szegmensében sem jelenik meg.

Czeglédy és a havi 200 fix

Miután Czeglédy Csaba nem praktizálhat ügyvédként, havi bruttó 200 ezer forintért irodavezetőként dolgozik a Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodában – derül ki a képviselői vagyonnyilatkozatból. A szombathelyi önkormányzat képviselőjének szerződés alapján továbbra is fennáll 420 millió forintos pénzkövetelése. Míg tavaly egy másik szerződés alapján még további 22 millió forintos követelést rögzített, most 2,1 millió forintról számolt be. Czeglédy osztalékelőlegként hatmillió forintot is felvett 2020-ban, emellett öt szombathelyi lakás van a nevén.

magyarnemzet.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó