Ezekre a jelentős támogatásokra számíthatnak a családok februártól
Mától emelkedik a minimálbér, ami több mint egymillió embert érint közvetlenül és legalább ennyit közvetve, mert sokak jövedelmét a minimálbér alapján határozzák meg. Emelkedik többek között a családtámogatás is. Nő a gyermekgondozási díj, a diplomás GYED, a gyermekek otthongondozási díja és az első sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege is – hangzott el az M1 Híradójában.
2021. február 1. 10:34

A kormány az elmúlt években folyamatosan támogatta a családokat, ennek köszönhetően jelentősen, 24 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv itthon 2010 óta. Ez a szám a jövőben tovább növekedhet, hiszen a családok az idén még több segítségre számíthatnak. Február elsejétől például emelkedik a gyermekgondozási díj, a diplomás gyed, a gyermekek otthongondozási díja, valamint a nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege is.

A Fiatal Családosok Klubjának alapítója az M1-en arról beszélt, a kormány a járvány okozta válság ideje alatt is, jelentősen növelte a fiatalok, a gyerekes szülők támogatását. Így, mára kétszer annyi pénz marad a családoknál, mint amennyit 2010 előtt megkaptak. A családalapítást segítheti, hogy legkésőbb 2022-től a 25 éven aluliaknak – a korosztályukra jellemző átlagbérig – nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Pásztor Szabolcs, a Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója szerint a fiatalok személyi jövedelemadó mentessége egyedülálló Európában, csak Lengyelországban van ilyen intézkedés. Ezzel a segítséggel hozzávetőleg 280 ezren élhetnek majd.Ez azt jelenti, hogy a 25 éven aluliak fizetése, amit kézhez kapnak, nagyjából 22 százalékkal növekszik. A legkisebb bérek viszont már most hétfőtől emelkednek, így a minimálbér összege 167 400 forintra, míg a garantált bérminimum pedig 219 ezer forintra nő. Vagyis mind a két bér több mint a duplájára növekszik 2010-hez képest.

Sőt, ha idén a szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5-ről 13,5 százalékra csökken, akkor további emelkedés várható, így a minimálbér 16 ezer forinra, a szakmunkás minimálbér pedig 221 100 forintra növekszik majd. A január végén aláírt megállapodás több mint egymillió embert érint közvetlenül és legalább ennyi emberre van hatással például a különböző juttatások, segélyek, járandóságok miatt. Többek között az álláskeresési járadékot, az álláskeresési segélyt, a táppénzt, a gyedet, a rehabilitációs és rokkantsági ellátás mértékét is a minimálbérhez igazítják.

M1
  • Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat
    Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat, a nagyhatalmi arroganciát azért, hogy ne üldözhessenek és pusztíthassanak el milliókat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Bonyhádon, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
MTI Hírfelhasználó