Nyáron újraindulhat, tíz hónap múlva magára találhat a turizmus Magyarországon
A magyar kormány turizmust érintő támogatása eléri a 800 milliárd forintot, ami meghaladja a kétmilliárd eurót – jelentette ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója hétfőn, a Facebookra feltöltött évindító videójában.
2021. január 11. 14:22

A vírus nem mindennapi helyzetet teremtett, de nyáron újraindulhat a turizmus a remények szerint. A legjobb forgatókönyv szerint is legalább tíz hónap kell, hogy az ágazat elérje a járvány előtti szintet. A jelenlegi helyzetben alapvető célnak nevezte Guller Zoltán, hogy az újrainduláskor felkészülten lehessen várni a turistákat, minél többen folytathassák a tevékenységüket, és a jövőben versenyképes szereplői lehessenek az újrainduló turizmusnak. A tavalyi év drámai törést hozott a turizmusban az egész világon, így Magyarországon is. Százezrek megélhetését és a GDP több mint 13 százalékát biztosító ágazat 2020. márciusában hatvan nap alatt „teljesen a padlóra került” – mondta.

Guller Zoltán kiemelte, hogy a kormány a helyzet súlyosságát azonnal felismerte, és az elsők között jelentette be a turizmust-vendéglátást segítő akciótervet, ami európai szinten is példaértékű volt. A gazdaságvédelmi intézkedések között szerepelt a hitelmoratórium, a járulékkedvezmények, hitelprogramok, a bértámogatás vagy a Szép-kártya kedvezményes adózása és megemelt keretösszege, továbbá a turisztikai fejlesztéseket támogató pályázatok.

Az intézkedések elsődleges célja volt, és most is az közlése szerint, hogy a munkahelyeket megmentsék, és a vállalkozásokat életben tartsák – mondta. A tavaszi óvatos újranyitást követően soha nem látott eredményt ért el a belföldi turizmus, „a belföld lett az új külföld”, július és augusztus hónap felülmúlta a 2019-es számokat. A koronavírus-járvány amellett, hogy nehéz helyzetbe hozta a hazai turizmust, egyúttal új lehetőséget is teremtett, hiszen a magyar emberek most előszeretettel keresik a hazai szálláshelyeket és turisztikai szolgáltatókat – válaszolta a Magyar Turisztikai Ügynökség korábban a hirado.hu megkeresésére. – Részben a kampányoknak is köszönhető, hogy 2020 nyarán kiemelkedő eredményt ért el a hazai turisztikai ágazat. A belföldi promóciók meghozták eredményüket, a magyarok itthon maradtak és hazai szálláshelyeket kerestek fel. Mintegy 100 olyan település volt az országban, ahol július-augusztusban nagyobb volt a belföldi vendégforgalom a szálláshelyeken, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A legnagyobb forgalmúak Balatonfüred, Siófok, Révfülöp, Fonyód, Tihany, Badacsonytomaj, a Balatonon kívül pedig Sárvár, Nyíregyháza, Harkány, Gárdony, Tiszafüred, Noszvaj, Demjén, Kehidakustány, Tokaj és Villány voltak. – közölte az MTÜ. A járvány második hullámában a kormány ismét azonnali lépéseket tett a szektor megsegítésére. A támogatás egyetlen feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra – sorolta. Hozzátette: az ideiglenesen bezárni kényszerült vállalkozásoktól átvállalták a bérköltségek felét, és járulékot sem kell fizetniük.

Ezt a segítséget a vendéglátóhelyek, szálláshelyek, rendezvényszervezők mellett már a buszos vállalkozások és az utazásszervezők is megkapták, és egészen addig megkapják, amíg újra nem nyitnak. Kiemelte, hogy január elsejétől a veszélyhelyzet végéig továbbra sem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetni. Guller Zoltán elmondta, hogy tavaly több tízezer sikeres pályázat több százmilliárd forinttal segítette a vállalkozások és a családok tízezreit, országszerte folytatódtak és most is zajlanak a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, a turisztikai infrastruktúra fejlesztései.

A kormány turizmust érintő támogatása eléri a 800 milliárd forintot, ami meghaladja a 2 milliárd eurót. Ez európai összehasonlításban is kiemelkedőnek számít – mondta. Az MTÜ legutóbbi, decemberben indult kampányával pedig arra hívja a figyelmet, hogy ismerjük meg jobban a hazai borokat a bor.hu weboldal segítségével, és válasszunk kiváló magyar bort bármely ünnepi menüsorhoz, vagy akár ajándéknak – írta az ügynökség a hirado.hu-nak. További érdekesség, hogy a csodasmagyarorszag.hu oldalon pedig virtuális országjárás kertében járhatják be az országot az érdeklődők. Az MTÜ mindent megtesz, hogy addig is, amíg újraindulhat a turizmus, fenntartsa az érdeklődést hazánk turisztikai kínálata iránt – hangsúlyozta az ügynökség.

MTI
Címkék:
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
  • Nem tud titkot tartani a dán titkosszolgálat?
    A politikus az elmúlt években több olyan interjút adott, amiben lényegében megerősítette az együttműködést az egyik legnagyobb amerikai hírszerző ügynökséggel, sőt azt is „kikotyogta”, hogy az alku még Bill Clinton elnöksége idején jött létre.
MTI Hírfelhasználó