Védjük meg az ősi, igazi európai kultúrákat
Székelyföld, Baszkföld, Katalónia, Dél-Tirol - Lépjünk be a www.irdala.hu, vagy a www.signiteurope.com oldalra, ahol egy-két perc alatt aláírhatják a kezdeményezést.
Utoljára frissítve: 2021. január 5. 15:09
2021. január 5. 13:06

Segítsük együtt a székelyeket, a baszkokat, a katalánokat, segítsük együtt Európa őshonos nemzeti kisebbségeit! Segítsük együtt, hogy ezek a kisebbségi nemzeti térségek európai uniós kohéziós pénzekhez juthassanak közvetlenül a brüsszeli kasszából! Dalmay Árpádot, a Beregszászért Alapítvány elnökét, a Szent György Lovagrend tagját kérdezte a Gondola.

- Elnök úr, székelyeink miért nem érhetik be Bukarest jóindulatával, miért kell a román bürokráciát kifelejteni a Székelyföldnek juttatandó európai uniós művelődési támogatások útjából?

– Jól tudjuk, mit érnek Bukarest ígéretei. Tudomásom szerint a Székelyföld Románia egyik legelhanyagoltabb része. Fontos lenne, hogy közvetlenül az Európai Unióból kapjon támogatást a régió fejlesztésére, mert akkor helyben dönthetnék el, hogy mire fordítsák a pénzt, mi szolgálná leginkább a a fejlődésüket. Így nem lennének rászorulva a román
fővárosból érkező morzsákra.

Katalónia

 

- Belső-Magyarországon már régen előállt a kellő aláírásszám. Most hogyan lehet a burgenlandi, ausztriai, valamint a muravidéki, szlovéniai magyarjainkat biztatni arra, hogy nemzettársainkat magyarjainkat legalább egy aláírással segítsék?

– Magyarország, az erdélyi, felvidéki, horvátországi magyarság már megtette a kötelességét. Spanyolország ugyan közel 64%-on áll, de ott kellene még 15 ezer aláírás, Ausztriából pedig körülbelül 11 ezer. Talán a muravidéki magyarokra lehetne még számítani, tőlük már csak 3700 aláíróra lenne szükség. Meglepő a bécsi, grazi, burgenlandi magyarok (és horvátok) passzivitása, de a tiroli osztrákok is közömbösek dél-tiroli nemzettársaik sorsa iránt. Alig több, mint egy hónap maradt a február 7-i határidőig. Minden tiszteletet és köszönetet megérdemelnek a svédországiak (nyilván nemcsak magyarok) és a litvániaiak (az aláírók többsége valószínűleg lengyel), példát mutathatnának ausztriai és szlovéniai nemzettársainknak. Mit tehetünk a maradék egy hónapban? Mindenki, aki szívén viseli az ügyet, szólítsa meg barátait, ismerőseit a két országban. Jómagam írtam Ausztriába az UMIZ és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület honlapjára, egyelőre kevés eredménnyel. Felhívtam a Szent György Lovagrendben tevékenykedő társainkat is. Talán az egyházakat kellene mozgósítani. Ne valljunk kudarcot, ne szerezzünk örömet a román sovinisztáknak!

Dél-Tirol

- A nem külföldről pénzelt és idegen feladattal ellátott, hanem hazai forrásokból magyar célokért dolgozó, tehát valódi civil szervezetek mit tehetnek azért, hogy Burgenlandban, valamint a Lajtán túli Ausztriában, és a Muravidéken, valamint a Lendván túli Szlovéniában magyar és osztrák, valamint magyar és szlovén ember támogassa az őshonos európai kultúrák megőrzését?

– Ugyanazt várhatnánk el a hazai és az elszakított területeken tevékenykedő civil szervezetektől is, amit minden lelkes magyartól. Keressék meg társszervezeteiket, a városok polgármesteri hivatalai testvérvárosaikat. Az általam vezetett Beregszászért Alapítvány ezt tette, teszi. Talán több forog most kockán, mint az őshonos európai kultúrák megőrzése! Az EU asztalán ott van a néhány évvel előtt indított és nagyon sikeresnek bizonyult aláírásgyűjtés a kisebbségi jogokért (Minority SafePack), azt az eredményt kellene most megismételni. Sajnos, sokan összetévesztik a mostani kezdeményezést azzal, s mert azt aláírták, a jelenlegivel nem törődnek. Pedig nem ugyanarról van szó!

- Pontosan mit kell tenniük azoknak, akik ezt az interjút olvasván most azonnal az interneten támogatni akarják ezt a magyar, baszk, katalán, dél-tiroli, azaz európai ügyet?

Baszkföld 

– Lépjenek be a www.irdala.hu vagy a www.signiteurope.com oldalra, ahol egy-két perc alatt aláírhatják a kezdeményezést. Megtehetik azt barátaik, ismerőseik helyett is (azok beleegyezésével és szükséges adataik ismeretében), ez megengedett. És persze mozgósítsák ők is levelezőtársaikat, barátaikat. Sürget az idő!

gondola
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó