A bajor kormányfő az EU hibás oltóanyag-politikáját kritizálja
Markus Söder szerint nehéz lesz elmagyarázni, hogy bár Németországban egy jó vakcinát gyártottak, ennek ellenére máshol mégis gyorsabban oltanak.
2021. január 3. 21:41

Markus Söder a Bild am Sonntagnak adott interjújában élesen bírálta az Európai Bizottság koronavírus elleni oltóanyag-beszerzését. „A Bizottság valószínűleg túlságosan bürokratikusan tervezett: túl keveset rendelt a vakcinából és ezt is túl hosszú árvitákat követően” – mondta a politikus. „Hogy ez tekintettel a korszakos fenyegetettségre előrelátható volt, az meglátszik a világ más régióival való összehasonlításból” – folytatta Söder. Nyilvánvalóan túl keveset rendeltek a vakcinából és nem a megfelelő gyártókra támaszkodtak – olvasható a Mandiner.hu cikkében.

„Nehéz lesz elmagyarázni, hogy miért állhatott elő az a helyzet, hogy bár Németországban egy nagyon jó vakcinát gyártottak, ennek ellenére máshol mégis gyorsabban oltanak” – utalt a miniszterelnök a Pfizer és a német BioNTech közösen fejlesztett oltóanyagára.

Söder továbbá szorgalmazza, hogy gyorsítsák fel a jóváhagyási eljárásokat és a gyártási folyamatokat. Szerinte lehetséges alternatívaként kell számba venni, hogy amennyiben van rá mód, az oltóanyagot Németország más cégeinek engedélyével is gyártsák.

Nagy a politikusok és az ismert emberek felelőssége

Söder szerint a németek oltási hajlandóságának javítása érdekében a politikusokat és az ismert közéleti személyiségeket a lehető leghamarabb be kell oltani.

Aggodalmát fejezte ki továbbá amiatt is, hogy az otthon dolgozók vonakodnak a vakcina beadatásától. „Még egyszer fel kell hívnunk a figyelmet az oltás fontosságára, emellett továbbra is figyelemmel kell kísérni e helyzetet.”

A mostanában terjedő fake news hullámnak köszönhetően különösen fontos, hogy az állami vezetők jó példával járjanak elől – vélekedett Söder.

(Spiegel)

Többen kudarcnak tartják Németország oltási kampányát

Politikusok és járványügyi szakértők hibáztatják a német kormányt, hogy nem rendelt megfelelő mennyiségű vakcinát az országos oltási kampány gyors végrehajtásához –közli a Deutsche Welle.

Németország az Európai Unió közös beszerzési programjának részese, így az ország oltóanyag-felhasználása az európai szabályozók jóváhagyásától függ. Az Európai Unióban mindeddig még csak a Pfizer–BioNTech-vakcinát engedélyezték, amelyből a blokk egésze eddig összesen háromszázmillió adagot rendelt a nyáron, abban a reményben, hogy egyéb vakcinák is elérhetők lesznek.

2020. november 20-án, a BioNTech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott kép egy koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcináról a németországi Mainzban. (FDA) Fotó: MTI/Biontech SE/EPA

Frauke Zipp neurológus és egyben a kormány tanácsadói szervezeteként is működő Leopoldina Német Természettudományos Akadémia tagja azzal bírálta a német törvényhozókat, hogy nem voltak előrelátók a vakcinabeszerzést illetően.

– Hatalmas kudarcnak tartom a jelenlegi helyzetet – nyilatkozta Frauke a Die Welt német lapnak, hozzátéve: – Miért nem tudtak nyáron sokkal több vakcinaadagot rendeli a biztonság kedvéért?

Oltóanyag hiányában több német tartomány és Berlin is kénytelen volt felfüggeszteni a koronavírus elleni oltási kampányát legalább egy hétre, mivel ismeretlen okokból körülbelül harmincezer dózis oltóanyag január 4-i beszállítását törölték. A hírek pár nappal azután érkeztek, hogy Németországban regisztrálták az első oltás beadását – jelentette a Deutsche Welle.

Oltási bizonyítvány, amely a koronavírus (Covid–19) elleni oltóanyag beadását igazolja Frankfurtban, 2020. december 27-én. Németországban az idősotthonok nyolcvan év feletti lakóit, az ott dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be először a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (Covid–19) elleni vakcinával. Fotó: MTI/DPA pool/EPA/Andreas Arnold

– A szövetségi egészségügyi minisztérium közölte velünk, hogy 2021 első hetében nem kerül sor további oltóanyagok szállítására – adta hírül Berlin városának egészségügyi szenátora, Dilek Kalayci.

Melanie Huml, Bajorország egészségügyi minisztere bejelentette, hogy az ország legnagyobb tartományának szintén várnia kell a korábban megígért vakcinaadagokra.

– Felfoghatatlan, hogy ilyen magas fertőzöttségi szint mellett egyszerűen törlik a beszállítást. Az újabb adagok oltóközpontokba való elosztását már előre megterveztük – fejezte ki aggodalmát a tartományi miniszter.

Brandenburg tartomány Twitter-üzenetben osztotta meg, hogy őket is érinti az oltóanyagok késedelme.

A luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn az RBB német rádióban megvédte az EU oltási stratégiáját, mondván, hogy az Európai Bizottság csaknem kétmilliárd adagot biztosított hat különböző oltóanyag-előállítón keresztül.

Ezzel szemben Karl Lauterbach, a balközép szociáldemokraták egészségügyi szakértője a Rheinische Post újságnak elmondta, hogy sajnálatosnak tartja, hogy Brüsszel elmulasztotta megvásárolni a Moderna oltóanyagot. Lauterbach úgy gondolja, túl késő, hogy az amerikai gyógyszercég vakcinája bármiféle döntő szerepet játsszon Németország rövid távú oltási kampányában.

A Robert Koch Intézet (RKI) adatai szerint Németországban a járvány kezdete óta 1 755 351 embert fertőzött meg a koronavírus, és 33960-an haltak meg a betegségben. Angela Merkel kedden találkozik a tartományi vezetőkkel, hogy az ország jelenlegi, január 10-ig hatályos járványügyi intézkedéseinek esetleges meghosszabbításáról tárgyaljon.

(Deutsche Welle)

mandiner.hu