Csillagfényes Karácsony
Krisztus követőnek, azaz kereszténynek lenni döntést, egy életre szóló döntést kíván, és kitartást e döntés mellett.
2020. december 24. 15:47

Ugye te is szoktál keseregni, hogy mennyire istentelen a világ? Nem sorolom azt a sok bolondságot, amit az emberek elkövetnek. Diogenész, ha most élne, nem embert, hanem a józan észt keresné. A füstölgés közepette az ember könnyen elsiklik a pozitív jelenségek mellett.

Ilyennek tartom a napokban a betlehemi csillagnézést. Valójában egy csöppet sem érdekel, hogy mit láttak a napkeleti bölcsek. Akár azonos is lehetett ez a mostani jelenséggel, akár nem. Ha a napokban kitisztul az ég, azért megnézem majd őfényességét, de most fontosabb dologról van szó. Az a pozitív ebben a csillagnézésben, hogy a vallási kérdésekkel kicsit sem foglalkozó sajtó, vagy akár azok, akik bármikor készek valami rosszat mondani az Egyházról, kereszténységről, teljes természetességgel tárgyalják a Jupiter és a Szaturnusz együttállását, eközben pedig történelmi tényként beszélnek a bölcsekről, Betlehemről, közvetve tehát Jézus születéséről.

Tudom, hogy Jézusról több adatunk van, mint az ókor sok más történelmi szereplőjéről, de a legtöbbünk számára ezek nehezen átlátható ismeretek. A betlehemi csillagról szóló mostani híradások jelenvalóvá, kézzelfoghatóvá teszik a Jézus-jelenséget is. Manapság mondvacsinált indokokkal eldugják az emberek elől a transzcendensre utaló jelképeket, mintegy kidobva ezeket az ajtón, lám visszajönnek a kitárt ablakon, amikor a fényességes csillagot keressük. Ha már ezt hozta nekünk - a vírus mellett - 2020, akkor lépjünk tovább.

Böjte Csaba úgy látja, hogy a három bölcs azért példakép, mert látván, amit láttak, nem elégedtek meg azzal, hogy okosakat beszéljenek róla, hanem elhatározták, hogy elindulnak az ismeretlenbe. Döntöttek és megvalósították. Mi döntésképtelenek vagyunk. Nemcsak a fiataljaink hozzák meg nehezen a pályaválasztásra és a párválasztásra vonatkozó döntéseiket, hanem bizonyos fokig minden korosztályra jellemző, hogy többet tépelődik, mint cselekszik. Főleg attól rettenünk meg, ha egy döntés életre szóló. Ezért kevés a papi hivatás, ezért kevés a házasság. Hiszen minden döntés egyben lemondás a másfajta döntésekről. Mi viszont mindent akarunk.

Csaba testvér szerint az a kérdés, hogy „merünk-e, tudunk-e dönteni, talpra állni, útra kelni, hogy megkeressük azt, ami értelmet ad a létünknek, hogy megtaláljuk, és szeretettel átöleljük a világ Megváltóját, Jézus Krisztust?!” Krisztus követőnek, azaz kereszténynek lenni döntést, egy életre szóló döntést kíván, és kitartást e döntés mellett.

Értelmes és hasznos karácsonyi ajándék tehát, ha döntésképességet és a döntéshez való hűséget kérjük magunknak, és ezt kívánjuk másoknak. Szeretteinknek és voltaképp mindenki másnak. Jó döntésekkel, hűséggel szebbé tehetjük a világot.

Ezért idén ez az én jókívánságom is.

Szeretettel köszönt: 2020. december 22-én

Surján László

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó