Baloldali lista: Gyurcsány akarata érvényesült
Jakab Péter februárban még mazsolának nevezte Gyurcsány Ferencet, amit ki nem állhat, a Jobbik tegnap mégis bejelentette, hogy részese lesz a baloldali közös listának. Jakabék segítségével megvalósult a DK elnökének hat év óta dédelgetett álma. Érvényre jutott Gyurcsány akarata.
2020. december 21. 10:06

Utolsóként bár, de végül a Jobbik is igent mondott a teljes baloldali összefogásra, így Gyurcsány Ferenc elérte célját. „Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson – írta közös közleményében a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Momentum. Mint fogalmaztak, mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával fogják „lebontani az Orbán-rendszert, megadva a nemzetnek mindazt, amit a rendszerváltáskor megígértek neki: szabadságot és jólétet”.

A Jobbik döntésével megvalósult Gyurcsány Ferenc terve, aki már 2014-ben, hol máshol mint a Népszabadságban Angyalok és ördögök?” című írásában megüzente, hogy a baloldal az ő irányításával fog egyesülni. „Az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehoznunk” – jelölte ki a célt a DK elnöke hozzátéve, hogy „létrehozhatunk pártuniót a demokratikus pártok részleges önállóságának meghagyásával, közös elnökséggel”, vagy „még lazább együttműködést állandó pártközi egyeztetéssel, ehhez felállított fórumokkal, intézményekkel”. Ugyan egységes Demokrata Párt – egyelőre – még nem alakult, de mindez a lényegen nem változtat: Gyurcsány elérte célját.

Szinte lehetetlen lenne felsorolni, hogy az utóbbi években maga Gyurcsány Ferenc miket és miként beszélt a náci múltú Jobbikról és fordítva. Utóbbi elnökének azonban érdemes felidézni még egy éve sem tett nyilatkozatát, amely jól tükrözi „jellemét” és „hitelességét”. Jakab Péter februárban az ATV-ben úgy fogalmazott a teljes baloldali összeborulásról, hogy „van egy kormánypárti cukrászda, meg egy ellenzéki cukrászda. A kormánypártiban már tíz éve a narancsos tortát sütik, megszokták az emberek, aki bemegy, azt eszi meg. Az ellenzéki cukrászdában az egyik cukrászmester, Gyurcsány Ferenc azt mondta, legyen egy nagy, összellenzéki torta, amiben a DK a mazsola. A mazsola az egyik legmegosztóbb élelmiszer, én ki nem állhatom. Sokan azt mondják, ha csak mazsolás torta van, inkább elmennek a piacra almáért. De az nem megengedhető, hogy ne engedjünk be minden kormánykritikus szavazót, és az sem, hogy lenyomjuk a torkukon a mazsolás tortát. Az a megoldás, hogy a Jakab pékmester süt egy másik tortát, amiben nincs mazsola”.

Jakab Péter hazudott, mégis mazsolás tortát sütött Fotó: Demokrata.hu

Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc a biztonság kedvéért a DK alelnökével, Vadai Ágnessel üzentette meg még augusztusban, hogy nem lehet ellentmondani neki. „Nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van, tehát az a Fidesz mellett van – fenyegette meg Vadai az egész baloldalt. Paradox módon egyébként Karácsony Gergelyen múlhat, hogy Gyurcsány még 2014-ben kiagyalt mestertervét száz százalékban meg tudja-e valósítani azzal, hogy feleségét, Dobrev Klárát teszi meg a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének.

A Jobbik alapító nyilatkozatával ellentétes az ellenzéki összefogás

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arra hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom alapító nyilatkozatával ellentétes, hogy a párt részt vesz a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett ellenzéki összefogásban.

„A Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból. A Parlamentben a mindenkori jobboldali kormány lelkiismerete kívánunk lenni”olvasható a dokumentumban.

Dömötör ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, „ritka dolog ez, de már most tudni, mi Jakab Péter politikai életműve: tönkretett egy nemzeti pártot és abban a tönkretett állapotában leteszi Gyurcsány Ferenc lába elé”.

magyarnemzet.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó