Ismét egyoldalúan Magyarországról
A svéd közszolgálati tévé, az SVT szombat esti híradójában Magyarországgal foglalkozott.
2020. december 20. 19:48

A svéd közszolgálati tévé, az SVT szombat esti híradójában Magyarországgal foglalkozott. Az összeállítás felkonferálása reményt adott arra, hogy Magyarországról jó is elhangozhat a svéd médiában, ahol majdnem kizárólag negatívum és gyakorta eltorzított, egyoldalú híradások jelennek meg. A műsorvezető arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök újabb gazdaságvédelmi csomagot jelentett be. Kiemelte, hogy nyárig meghosszabbítják a magyar háztartások részére a hitel-visszafizetési moratóriumot (ami Svédországban jelenleg elképzelhetetlennek tűnik). Az anyag kezdetével viszont a pozitív híreknek azonnal vége szakadt, hiszen több szó nem esett a kormány friss intézkedéseiről, hanem az alkotmánymódosítás került a célkeresztbe.

A riportban nyilatkozó férfi azt állítja, hogy szexuális identitása miatt stigmatizálttá vált Magyarországon Fotó: SVT

Azzal az állítással indult el az összeállítás, hogy az LMBTQ-embereknek ezentúl lehetetlenség lesz családot alapítaniuk Magyarországon, valamint a „szélsőjobboldali” Fidesz ismét megváltoztatta a választás menetét (tévesen az alkotmánymódosításhoz sorolva a választási törvény módosítását).

A nyilatkozó férfi egyedül neveli fiát Fotó: SVT

Állításuk szerint ez a változtatás még nehezebbé teszi az ellenzéknek, hogy leváltsa Orbán Viktort. Arról megfeledkezik beszámolni, hogy a változtatás a kamupártok kiszorítására irányul.

Az alkotmánymódosításról Léderer András, a Helsinki Bizottság munkatársa beszélt Fotó: SVT

Az alkotmánymódosításról Léderer András, az SZDSZ ügyvivői testületének egykori tagja, jelenleg a Helsinki Bizottság munkatársa beszélt. A felvállaltan meleg politikus szerint megbélyegzik és ellehetetlenítik az LMBTQ-embereket Magyarországon. Az SVT riportere meglátogatott egy meleg férfit is, aki szakított azonos nemű párjával, gyereküket pedig egyedül neveli. A beszélgetésben, miközben a riportalany megmutatja a gyermek iskolatáskájában lévő kis Mikulás-sapkát és plüssállatot, arról beszél, hogy stigmatizálttá vált Magyarországon. Az összeállításból nem maradhatott ki Szájer József botránya, sem Dúró Dóra LMBTQ-könyvdarálása sem, ugyanakkor az már nem fért bele a tájékoztatásba, hogy kormányoldalról, vagy az alkotmánymódosítást támogató civil szervezetek, magánszemélyek közül bárki megszólaljon.

Svédországban az alkotmánymódosítás a jelenlegi politikai széttagoltság miatt gyakorlatilag lehetetlen. A kisebbségben kormányzó szociáldemokrata-zöld koalíciónak a 349 tagú Riksdagban, a svéd parlamentben mindössze 116 mandátuma van. Az alaptörvény-módosításhoz pedig kétszer kellene egymás után kétharmados többséggel nyernie a kormánypártnak.

Bugnyár Zoltán

A szerző a Magyar Nemzet svédországi tudósítója

magyarnemzet.hu
  • Matolcsy György: Újra kell indítanunk a 2020-as éveket
    Első pillanatra úgy tűnhet, hogy a magyar gazdaság újraindítása csak annyit jelent, hogy kinyitnak azok, akik korábban bezártak, de valójában több újraindításra is szükség van – állapította meg a növekedés.hu portálon hétfőn megjelent bloggjában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Újra kell indítanunk a 2020-as éveket, a gazdasági felzárkózás folyamatát.
  • Egymillió ember már megkapta az oltást Magyarországon
    Folyamatosan zajlik az oltás, ma délelőttre már egymillió ember megkapta az oltást Magyarországon. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek mától lépnek életbe.
  • Szigorúbb korlátok között kell élnünk két hétig
    Számos korlátozó intézkedéssel igyekszik megállítani a kormány a koronavírus-járvány harmadik, minden korábbinál agresszívabbnak mutatkozó hullámát. A mindennapi élethez szükséges boltokat leszámítva bezárnak az üzletek, a legtöbb szolgáltatás két hétig nem lesz elérhető, a közműveknél pedig csak elektronikus formában lehet majd ügyeket intézni.
MTI Hírfelhasználó