Orbán: a józan ész győzelméért is küzdünk
Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy jó megállapodást érjünk el az Európai Unió egysége érdekében, ma nemcsak az unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is küzdünk - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását megelőzően csütörtökön.
2020. december 10. 18:34

A miniszerelnök aláhúzta: fontos tárgyalások várhatók a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcson.

"Ma közös kontinensünk egységéért küzdünk. Ami pedig még fontosabb, nemcsak az Európai Unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is küzdünk, mert nyilvánvaló, hogy arra nemzeteinknek és sokmillió embernek szüksége van a járvány és annak gazdasági következményei miatt. Észszerűen kell viselkednünk, és meg kell találnunk a megbízható megoldásokhoz és a józan ész győzelméhez vezető utat" - fogalmazott Orbán Viktor.

Elmondta, az előkészületek sok időt, heteket vettek igénybe, de már csak "néhány centire van" a megállapodás elérése.

Hangoztatta: biztosítani kell, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő egészségügyi szolgáltatásokat maradéktalanul nyújtani tudják a rászorulóknak, azok az országok pedig pénzügyi támogatáshoz jussanak, amelyeknek valóban szükségük erre az emberek megsegítéséhez.

"Nagy reményeink vannak a mai nappal kapcsolatban" - emelte ki a kormányfő.

Az uniós tagállamok vezetői kétnapos találkozójukon egyebek mellett az unió hétéves keretköltségvetéséről, a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alapról és a hozzájuk kapcsolni kívánt jogállamisági mechanizmusról, valamint a járvánnyal kapcsolatos további koordinációról, az éghajlatváltozásról, a biztonságról és a külkapcsolatokról tárgyalnak.

Orbán: teljesen észszerűtlen politikai vitákkal megterhelni a döntéseket

"Járvány idején, gazdasági bajok idején, teljesen észszerűtlen politikai vitákkal megterhelni a döntéseinket" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Instagram oldalán csütörtökön közzétett videójában.

Orbán Viktor a brüsszeli "utolsó tárgyalás" kezdete előtti percekben azt mondta: most segítséget kell nyújtani azoknak, akiknek erre szükségük van. "Ezt diktálja a józan ész, ennek kell most érvényt szerezzek" - fogalmazott, hozzátéve: "már csak egyetlen dolgom van, hogy bemenjek a farkasverembe".

A miniszterelnök azt mondta: "minden tárgyaláson túl vagyunk, minden előkészítő megbeszélést lefolytattunk. Összes barátunkat összegyűjtöttük, az ellenfeleinket semlegesítettük".

Orbán Viktor kiemelte: az a reményük, hogy a végeredmény szolgálni fogja Magyarország, Lengyelország érdekeit és az egész Európai Unió érdekeit is. Hozzátette: legnagyobb reményük, hogy a "józan ész szempontja" érvényesül majd.

Morawiecki: el kell kerülni az önhatalmú és politikailag motivált döntéseket

Európának szüksége van a hosszú távú uniós költségvetés elfogadására és a gazdasági helyreállítási alap végrehajtására, ugyanakkor szüksége van a jogi biztonságra is, amelynek garantálásához el kell kerülni az önhatalmú és politikailag motivált döntéseket - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozása előtt csütörtökön.

Aláhúzta: a költségvetés ellenőrzésének, a korrupció megelőzésének, valamint a jogállamiságnak az összekeverése nagyon veszélyes helyzetet teremt, politikailag motivált eljárásokhoz vezet, lehetőséget teremtve bármely tagország megtámadásához.

Morawiecki azt mondta, hogy az uniós tagországok között megtárgyalandó szövegtervezeteket dolgoztak ki ennek elkerülésére, továbbá annak meghatározására, hol húzódik a határvonal a költségvetés Lengyelország által is teljes mértékben támogatott ellenőrzése, a korrupció elleni harc, valamint az uniós szerződésekben világosan meghatározott és követendő jogállamiság között.

Arra figyelmeztetett, hogy most Lengyelország ellen indíthatnak jogellenes módon támadást, de a jövőben bármelyik más uniós tagország ellen is eljárás indulhat. A jogi bizonytalanság elkerülésére dolgoztuk ki következtetéseinket - húzta alá Morawiecki.

Visegrádi egyeztetés Brüsszelben 2020. december 10-én. Fotó: Krystian Maj / KPRM

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a csúcstalálkozóra érkezve kijelentette, a tagállami vezetőknek lehetőségük lesz az uniós költségvetés és a koronavírus-járvánnyal összefüggő pénzügyi segélycsomag megerősítésére.

Elmondta, a csúcsértekezlet előkészítésének utolsó napjai során lényeges előrelépések történetek az álláspontok közeledése szempontjából, továbbá reményét fejezte ki, hogy a délután a tagállami vezetők képesek lesznek megállapodásra jutni a pénzügyi csomagokról és a hozzájuk kötni kívánt mechanizmusról.

"Az elfogadás nagyon fontos és erős jelzés lenne a világnak, és az európai polgároknak is Európa egységéről" - mondta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke érkezésekor azt mondta, örül annak, hogy kompromisszumos javaslat kerül a tagállami vezetők asztalára az unió hosszú távú költségvetésével és az ezzel összefüggő jogállamisági mechanizmussal összefüggő, zsákutcába jutott megállapodás biztosítására.

"Örülök, hogy megtaláltuk a továbblépéshez szükséges kompromisszumot úgy, hogy a feltételrendszer is változatlan maradt. Ez döntő jelentőségű" - fogalmazott.

A bizottsági elnök reményét fejezte ki, hogy megerősítést nyer az unió következő hétéves költségvetésnek és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap 1800 milliárd eurót kitevő pénzügyi keret, arra ugyanis - szavai szerint - az európai vállalatoknak és az európai polgároknak nagy szüksége van.

Az Egyesült Királysággal a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról folyatott tárgyalásokkal összefüggésben azt mondta, az Európai Unió hajlandó hozzáférést biztosítani "brit barátainak" az unió egységes piacához, de a feltételeknek kölcsönösnek és tisztességeseknek kell lenniük.

Angela Merkel német kancellár érkezésekor kiemelte a költségvetésről szóló megállapodás elfogadása "nagyon fontos jel lenne az Európai Unió cselekvőképessége szempontjából.

Elmondta, az elmúlt napokban "nagyon keményen" dolgoztak, hogy "áthidalják a nehézségeket, valamint megoldást találjanak Magyarország és Lengyelország aggodalmaira, ugyanakkor megőrizzék az Európai Parlamenttel kötött megállapodásban szereplő jogállamisági feltételrendszert.

Mark Rutte még nem tudja, tetszik-e neki a kompromisszum

Az erős jogállamisági mechanizmus uniós élharcosa, a holland miniszterelnök egyelőre nem tudja, hogy áldását tudja-e adni a magyar-lengyel-német javaslatra. Mark Rutte csütörtöki nyilatkozatában arról beszélt: összesen három kérdése van a terítéken lévő javaslattal összefüggésben.

„Tudni szeretném, hogy az Európai Parlament mit gondol róla. Másodszor pedig biztos akarok lenni benne, hogy a kompromisszum nem csonkítja a rendelet korábban kijelölt hatályát, ugyanis arról az Európai Bizottság, a Tanács és az EP együttesen egyeztek meg” – mondta Rutte, harmadik szempontként azt említve: Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének meg kell válaszolnia a kérdést, miszerint amennyiben valamelyik ország megtámadja a rendelet jogszerűségét az Európai Unió Bíróságán, ezzel hosszadalmas jogvitát elindítva, visszamenőlegesen, 2021. január elsejétől működhet-e a rendelet végrehajtása, az attól fogva észlelt jogsértések kimondása.

Rutte szerint a tartalom most fontosabb, mint a gyorsaság, így nem tudta megmondani, hogy a csúcstalálkozó mai napján születik-e költségvetési egyezség.

MTI - MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
 • Az amerikai sorozatvetők Krím elleni bevetése
  Az, hogy a Pentagon a Krím ellen amerikai rakétavetőkkel végrehajtandó támadás lehetőségéről beszél, megerősíti az Egyesült Államok szerepvállalását Oroszország és Ukrajna konfliktusában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
 • Rétvári: az iskolaépítő tevékenységet folytatni kell
  Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter népiskolai programjában iskolákat épített; a magyar kormány az elmúlt tíz évben igyekezett ezen az úton továbbmenni, az oktatásba fektetett be, s ezt a munkát folytatni kell a jövőben is - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének szerdai átadóünnepségén.
MTI Hírfelhasználó