Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszellel szemben
Orbán a győzelem esélyével utazhat Brüsszelbe
Sajtóhírek szerint a magyar és a lengyel kormány elfogadta a német EU-elnökség ajánlatát, így kompromisszum született az EU mintegy 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagjáról.
2020. december 9. 17:59

Budapest, Varsó és Berlin „bólintott” rá az egyezségre, amit további 24 országnak is el kell fogadnia. Ez az uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján sikerülhet ezen a héten – írta a Magyar Nemzet a Bloomberg alapján.

Tegnap este Orbán Viktor Varsóban a lengyel kormányfővel, Mateusz Morawieckivel folytatott tárgyalását követően kijelentette: „Úgy gondolom, közel lehetünk a megegyezés eléréséhez, ami győzelem, jó eredmény Magyarország és Lengyelország számára, illetve nagyon jó lehet az Európai Uniónak is.”

A Reuters szerda délután arról cikkezett, hogy még a csütörtöki EU-csúcstalálkozó előtt végső megállapodásra akarnak jutni a csomag részleteiről. Idéztek egy neve elhallgatását kérő diplomatát is, aki szerint van „némi nyomás” a kidolgozott alkun.

Azt már a hírügynökség tette hozzá, hogy minden szem a holland kormányra szegeződik: a liberális Mark Rutte kormányfőnek, a magyar és lengyel páros „ellenlábasának” is bele kell egyeznie a kompromisszumba.

A huszonhét uniós tagállam képviselői szerdán asztalhoz ülnek, ahol eldőlhet, hogy első ránézésre miképp vélekednek a tagországok Budapest, Varsó és Berlin egyezségéről.

A Deutsche Welle értesülései szerint a jogállamisági rendelethez csatolnak egy záradékot, amely kifejezetten leszögezi, hogy a források lehetséges elvonása csak pénzügyi viták esetében történhet meg, tehát semmilyen politikai kérdés – mint a migráció vagy a családügy – nem lehet alapja a források megvonásának.

Orbán Viktor miniszterelnök eközben útnak indult Brüsszelbe az uniós csúcstalákozóra. A Facebookra feltöltött videójából kiderült, hogy a kormányülésen meghozták a szükséges járványügyi intézkedéseket, ma este a háttértárgyalások, holnap pedig az állam- és kormányfői csúcstalálkozó lesz Brüsszelben. A kormányfő a közösségi oldalán azt írta: „Irány Brüsszel! Este tárgyalások, holnap partra szállás.”

hirado.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó