A bevándorlás jelenti a törésvonalat a néppártban
„Ebben az európai sorskérdésben alapvető véleménykülönbség van a pártcsaládunkon belül, a kérdés, hogy elfogadják-e ezt vagy továbbra is ránk akarják erőltetni a bevándorláspárti álláspontot” – mondta Deutsch Tamás a Magyar Nemzetnek azt követően, hogy az Európai Néppárt frakciója szerdán csak rövid eszmecserét folytatott a vele szembeni kizárási kezdeményezésről.
2020. december 9. 14:51

A Fidesz politikusa szerint a néppárti frakció egy része is szerencsétlennek tartja, hogy épp az EU pénzügyi csomagjáról szóló egyezség kapujában kell foglalkozni a kizárási kérdéssel.

Az Európai Néppárt szerdai frakcióülését követően lapunk elérte Deutsch Tamást, aki a vele szembeni kizárási kezdeményezéssel kapcsolatban megerősítette: ahogy arra számítani lehetett, a politikai csoport csak rövid eszmecserét folytatott az ügyben. – Még Othmar Karas, a kizárási kezdeményezés elindítója is az eddigieknél visszafogottabban fogalmazott – mondta a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője.

Szerinte a magyar kormánypárt és az Európai Néppárt egy része között meglévő, alapvető törésvonal a bevándorlás kérdése. – Mi gyökeresen másképp gondolkozunk erről, mint a néppárt bevándorláspárti része – érvelt a politikus, hozzátéve: nem csupán a Fidesz és a magyar kormány van ezen a véleményen, hanem a magyar emberek elsöprő többsége, akik nyolcvan százalékot meghaladó arányban határozottan mondtak nemet a bevándorlásra. – Mi ezt, a nemzeti egyetértéssel övezett álláspontot képviseljük – mondta.

A Fidesz politikusa szerint a migráció megítélése jelenti a törésvonalat Fotó: Európai Parlament

A fake news is eleme a nyomásgyakorlásnak

„Ebben az európai sorskérdésben alapvető véleménykülönbség van a pártcsaládunkon belül, a kérdés, hogy elfogadják-e ezt vagy továbbra is ránk akarják erőltetni a bevándorláspárti álláspontot” – fogalmazott Deutsch Tamás, felsorolva, hogy a Sargentini-jelentés támogatása, a jogállamiságinak füllentett mechanizmus is elemei az ennek a nyomásgyakorlásnak. – Tavasszal, a koronavírus-járvány kellős közepén azt a hazugságot terjesztették az Európai Parlamentben is, hogy a védekezést, a gyors döntéseket segítő veszélyhelyzetben a magyar Országgyűlés munkáját felfüggesztették. Személy szerint ugyanazok, akik most az én kizárásomra tettek javaslatot, akkor a nyilvánvaló fake news alapján a teljes delegációnk néppárti frakció tagságának felfüggesztését szorgalmazták – emlékeztetett.

Arra a felvetésünkre, hogy amennyiben megegyezés születik az EU pénzügyi csomagjáról az eheti EU-csúcson, lekerülhet-e az asztalról a vele szembeni kizárási javaslat, a Fidesz alapítója úgy felelt: várjuk ki a végét, az uniós csúcstalálkozó eredményeit.

– A frakcióülésen mindenesetre elhangzott, hogy rendkívül szerencsétlen az időzítése a kizárási kezdeményezésnek. Azt gondolom, hogy felelős politikusok valóban nem most, a remélt megegyezés kapujában foglalkoznak ilyen kérdésekkel – szögezte le a delegációvezető, aki annak a reményének is hangot adott, hogy a júliusihoz hasonló, össz-európai siker születik az uniós csúcsértekezleten.

Judi Tamara (Brüsszel)

Szájer József is téma volt a néppárti frakcióülésen

Az Európai Néppárt EP-frakciója szerda délelőtt ülésezett. Az egyeztetésen a várakozásoknak megfelelően nem szavaztak Deutsch Tamásnak, a Fidesz–KDNP delegációvezetőjének lehetséges kizárásáról, és átfogó vitát sem tartottak az ügyében. Manfred Weber, a frakció vezetője ismertette ugyanakkor, hogy harminc aláíró kezdeményezte a Fidesz alapítójának menesztését, illetve a magyar kormánypárt néppárti frakcióból való távozását jelenleg tizenhárom tagállami delegáció támogatja – értesült lapunk.

Az online ülésen Deutsch Tamás, illetve az osztrák Othmar Karas, a kizárási kezdeményezés elindítója ismertették az álláspontjaikat.

Deutsch megismételte, hogy a vitatott interjúval nem állt szándékában Manfred Webert megsérteni, hanem a néppárti eljárásrendet, a jogállamisági vita módját kritizálta.

Röviden hozzászólt még Győri Enikő, a Fidesz képviselője, illetve a dán Pernille Weiss is az ügyhöz, majd Weber azt javasolta, hogy inkább a közeljövőben folytassák annak megvitatását. Néppárti forrásaink szerint többen jelentkeztek volna még hozzászólásra, ám jövő héten több formációban is ülésezik a politikai csoport és annak vezetése, így lehetőség lesz a magyar kérdésben való egyeztetésre. Feltételezhető az is, hogy addigra a vétók, a költségvetési patthelyzet ügye is rendeződik.

Deutsch Tamást egy lapunknak adott interjúja miatt bírálja a néppárt liberális szárnya Fotó: Európai Parlament

Szájer szakmai munkáját méltatták

Szóba került Szájer József botránya is: a frakció vezetése megköszönte a magyar politikus sokéves, magas szakmai színvonalú munkáját, amit a néppártban végzett. Minden egyéb a magánügye – szögezték le.

Szájer József 2004 és 2009 között az Európai Néppárt és a Európai Demokraták (EPP–ED) EP-képviselőcsoport alelnöke volt, 2009-től nyolc éven át pedig a néppárti frakció jogalkotásért felelős alelnöke. Korábban a Fidesz–KDNP EP-delegációjának a vezetője volt, visszavonulásakor a politikai csoport tiszteletbeli elnöke címet viselte.


 
magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán Viktor: Idén és jövőre is folytatódni fog a háború
  Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Az Orbán-kormány a legstabilabb az EU-ban
  A magyar kormány a legstabilabb politikailag az Európai Unióban – derül ki a Pantarhei elemző- és tanácsadó cég kutatásából. A felmérés eredményei arra mutatnak, hogy az EU-országok jelenlegi jobb- és balközép, sok pártból álló koalíciós kormányai a jelenlegi válságos politikai és gazdasági helyzetben nehezen tudnak túlélni egy teljes ciklust. A tanulmány szerint a 2024-es európai parlamenti választásokon a nemzeti, jobboldali, illetve baloldali populista pártok felemelkedése jöhet el.
 • Megkezdi az őszi ülésszakot a parlament
  A házelnök – a parlament honlapján olvasható – napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik.
MTI Hírfelhasználó