A magyar nemzet elszakíthatatlan része a tizenhárom őshonos nemzetiség
A magyar nemzet elszakíthatatlan és integráns része a Magyarországon őshonos tizenhárom nemzetiség - jelentette ki Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes kedden, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága előtti éves meghallgatásán.
2020. december 8. 20:03

Semjén Zsolt az ülésen hangsúlyozta, a kormány nemzetiségpolitikájának kiindulópontja az, ami az alaptörvényben is szerepel, hogy a magyarországi nemzetiségek államalkotó tényezők. A nemzetiségeknek joguk van az önazonossághoz, az önkormányzathoz, és mindahhoz, ami az identitás megőrzéséhez és kiteljesedéséhez szükséges - mutatott rá.

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: "a magyar nemzetnek hasonlóképpen elszakíthatatlan és integráns részei az őshonos magyarországi nemzetiségek, (...) mint a határon túli magyarság".

Semjén Zsolt azt mondta, az anyaországgal rendelkező nemzetiségek híd szerepet töltenek be az adott ország és Magyarország között. Ha a kapcsolat gyümölcsöző, akkor méltányos, hogy az adott nemzetiség ebből részesüljön, de ha valamiért ez a kapcsolat "éppen nem a legideálisabb", akkor abból semmilyen hátrány nem hárulhat az adott nemzetiségre - hangsúlyozta.

Szólt arról, a nemzetiségi támogatásokra 2010-ben 3,5 milliárd forint jutott, mára ez az összeg minimum 21,5 milliárd forint. Régi adósságot tettek jóvá, amikor a nemzetiségi költségvetést emelték - mondta.

A miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a pályázati összegek is "radikálisan" nőttek, továbbá számos köznevelési intézmény került át nemzetiségekhez.

Míg 2010-ben 12 nemzetiségi köznevelési intézmény volt, ma már 95 működik - mutatott rá Semjén Zsolt, aki megemlítette azt is, hogy a nemzetiségi pótlék mértéke mára az illetményalap 40 százalékára emelkedett.

A budapesti Rákóczi út 57. szám alatti szlovák evangélikus központról szólva Semjén Zsolt közölte, Magyarország 765 millió forintból megveszi az ingatlant,  majd a felújítást Magyarország és Szlovákia fele-fele alapon végzi majd el. Ez 3-4 milliárd forintba kerül.

Semjén Zsolt ugyanilyen fontosnak nevezte a több mint 2,5 milliárdból megvalósuló új bolgár kulturális központot.

Az ülésen több nemzetiségi szószóló is köszönetet mondott a kormánynak a támogatásokért.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló azt mondta, valamennyien érzékelik, hogy "a nemzetiségek irányába történő odafordulás jelentős fejlődést eredményezett".

Paulik Antal szlovák nemzetiségi szószóló szerint az együttműködés "vitathatatlanul sokat javult az elmúlt idők során".

Szolga József horvát nemzetiségi szószóló azt mondta, hogy az elmúlt tíz év a hazai nemzetiségek számára jelentős előrelépés volt, nemcsak az anyagi támogatásokat tekintve; sikerült egy olyan "kulturális autonómia infrastruktúrát" kialakítani, amely "garantálhatja a következő évszázadokat is".

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Leállt a szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán
  A Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt, hogy a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldenek napok óta olajat.
MTI Hírfelhasználó