Orbán Viktor Európa negyedik legbefolyásosabb politikusa
Varga Judit, igazságügyi miniszter, a Facebook-oldalán közölte az elismerésről szóló hírt.
Utoljára frissítve: 2020. december 7. 13:56
2020. december 7. 13:10

Miközben az ellenzék szerint az uniós vétó miatt a magyar miniszterelnök végképp elszigetelődött az Unióban, eközben a kormánypárti elfogultsággal éppen nem vádolható Politico ma Európa negyedik legbefolyásosabb politikusának választotta Orbán Viktort, aki ezzel megelőzi a listán többek között a francia elnököt – húzta alá bejegyzésében a tárcavezető.

Miközben az ellenzéki szivárványkoalíció tagjai napok óta azzal riogatnak, hogy a miniszterelnök ki akarja vezetni hazánkat az Unióból, eközben Orbán Viktor folyamatosan egyeztet az Unió és a tagállamok vezetőivel, hogy a magyar érdekek maradéktalan figyelembe vételével szülessen megállapodás az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról – emelte ki Varga Judit.

Tudják: “Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.” – zárta szavait az igazságügyi miniszter.

The Doers

1. GIUSEPPE CONTE

 

Ellenzék: Orbán ne vétózza meg az uniós költségvetést!

A parlamenti ellenzéki frakciók felszólították Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne vétózza meg az Európai Unió költségvetését.

A Párbeszéd, a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP az után tartott online is közvetített budapesti sajtótájékoztatót hétfőn, hogy véget ért az Országgyűlés Európai Uniós Konzultációs Testületének ülése, amelyen a kormányfő és a parlamenti frakciók vezetői is részt vettek.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke közölte: a zárt ülésen a miniszterelnök semmi olyat nem mondott a vétóval kapcsolatban, amit korábban ne mondott volna el a nyilvánosság előtt.

A kormányfő megismételte azokat a "hazug, aljas, a magyarokkal a legmesszebbmenőkig packázó és a magyar emberek életét tönkretevő hazugságait", amelyeket korábban a nyilvánosság előtt elmondott - fogalmazott a politikus.

Egyértelműnek nevezte, hogy Orbán Viktor hazudik arról, miért akarja megvétózni az uniós költségvetést.

A miniszterelnök már korábban is mondott olyat nyilvánosan, hogy a jogállamisági mechanizmushoz kapcsolódik a gender, illetve a migráció kérdése, a dokumentumban azonban nagyítóval keresve sem találni semmilyen utalást a genderre vagy a migrációra - szögezte le a frakcióvezető.

Orbán Viktor az uniós vétójával minden magyar állampolgárt 250 ezer forinttól foszt meg, eközben felvesz egy devizahitelt, amellyel minden egyes magyar embert négyszázezer forinttal adósít el; ez nemhogy felelőtlen viselkedés, ez hazaárulás - jelentette ki Szabó Tímea.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, világossá vált, hogy Orbán Viktor uniós politikája "továbbra is a felperzselt föld taktikáját követi".

Ez az ember "az elmúlt tíz évben túl sok uniós pénzt lopott", túl sokszor támadta hazugságokkal Brüsszelt - értékelt. Hozzátette, amikor a miniszterelnök érzi kormánya gyengülését, akkor menekülni próbál a felelősségre vonás és az elszámoltatás elől, és eközben minden létező utat felperzsel, amely az EU-ba,  Nyugat-Európába vezet.

Orbán Viktor a vétóval gyakorlatilag meg akarja bénítani Európa működését, akkor is, ha ebbe a magyar emberek "beledöglenek". Az uniós mentőcsomagra ugyanis szükség van ahhoz, hogy ki lehessen vezetni az országot a válságból - jelentette ki a politikus, aki szerint a kormányfő elkezdte a felkészítést arra, hogy előbb vagy utóbb kiléptesse Magyarországot az Európai Unióból.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke azt mondta, az utóbbi napok és hetek során a magyaroknak kijutott a szégyenkezésből.

Szégyen, amit Deutsch Tamás mond az európai parlamenti képviselőtársaira, amikor "gestapózik", szégyen, amiket Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mondott a gázkamrákról, és szégyen, ami pár nappal ezelőtt történt Brüsszelben, és aminek az alaptörvényt író Fidesz-alapító tag részese volt - fogalmazott.

Szégyenkezni kell Orbán Viktor vétója miatt is, mert az semmi másról nem szól, csak a miniszterelnök, illetve a kormányfő baráti és családi körének anyagi biztonságáról - jelentette ki.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke arról beszélt, hogy Orbán Viktor és kormánya gyakorlatilag foglyul ejtette az EU költségvetését és blokkolja a helyreállítási alap elindítását.

A miniszterelnök háborút indított a brüsszeli színtéren, de ennek a háborúnak csak vesztesei lesznek - mondta. Szerinte Magyarországon mélyül a gazdasági válság, a szociális válság jeleit pedig mindenki érzetheti, ezért is lenne szükség az uniós forrásokra.

Kiemelte, hogy az uniós költségvetés elköltése összefügg az EU-s gazdaságok zöld újjáépítésével és az éghajlatváltozás elleni fellépéssel.

Az LMP azt várja Orbán Viktortól és a kormánytól, hogy még az Európai Tanács következő ülése előtt vonja vissza a vétót - zárta szavait.

Varju László, a DK alelnöke is felszólította Orbán Viktort, hogy álljon el a vétótól.

A kormányfő ahhoz gyenge, hogy Európának ártson a vétóval, de Magyarországnak, a magyar embereknek, családoknak és vállalkozásoknak komoly károkat tud okozni - jelentette ki.

A DK az európai együttműködés mellett áll, a zsarolás pedig csak a "tehetetlen és gyenge zsarnok eszköze" - fogalmazott.

Az esemény végén a résztvevők  - arra hivatkozva, hogy az Országgyűlés Európai Uniós Konzultációs Testületének ülése elhúzódott - nem válaszoltak kérdésekre.

Facebook - MTI
  • EURO-2020 - Bravúros döntetlen a világbajnok ellen
    A társházigazda magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal szombaton a Puskás Arénában a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában.
  • Orbán Viktor: Mi történt a mi Európai Uniónkkal?
    A miniszterelnök értékelése szerint a nemzetek Európája helyett európai szuperállamot építenek Brüsszelben, ezért ma a nemzeti alapon álló demokraták állnak szemben a birodalomépítőkkel, akik valójában a demokrácia ellenfelei is.
  • Áder: a történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van
    A történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van, ezért volt becsületbeli ügyünk helyreállítani II. Rákóczi Ferenc borsi várkastélyát - jelentette ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki Borsiban, ahol Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen részt vett és beszédet mondott a magyar állami támogatással felújított Rákóczi-várkastély átadásán szombaton.
MTI Hírfelhasználó