Donald Trump: Ha igazam van, Joe Biden nem lehet elnök
A mainstream média szinte teljesen mellőzte, a Facebook és a Twitter pedig az üzenet valóságtartalmát firtató címkékkel látta el Donald Trump minapi beszédét, amit a hivatalban lévő elnök az eddigi legfontosabb felszólalásaként jellemzett. Úgy tűnik azonban, a fősodratú sajtó előszeretettel dönti el, miről érdemes tájékoztatni az állampolgárokat: a Project Veritas nevű jobboldali aktivista csoport által közzétett felvételek szerint a CNN tudatosan kerülte, hogy beszámoljon a Joe Biden fiát, Hunter Bident érintő korrupciós botrányról.
2020. december 3. 21:07

Szinte teljesen mellőzte a fősodratú média Donald Trump Facebookon és Twitteren közzétett beszédét, amit a hivatalban lévő elnök a valaha tartott legfontosabb felszólalásaként jellemzett – ha mégis említették, akkor csak becsmérlő publicisztikára futotta. A közösségi hálózatokon publikált, mintegy 46 perces monológjában az elnök elsősorban újfent a november 3-ai elnökválasztásokon történt csalásokról és szabálytalanságokról beszélt, és amellett érvelt: amennyiben igazunk van a csalásokkal kapcsolatban, Joe Biden nem lehet az Egyesült Államok elnöke.

Elmondta azt is, hogy több százezer szavazatról beszél akkor, amikor a csalásra utal, az idei választáson ugyanis olyan rendszerszintű szabálysértések történtek, „amilyeneket még soha senki nem látott”. A koronavírus-járvány és az egészségügyi aggodalmak közepette megrendezett előszavazásra és a levélszavazásra utalva úgy fogalmazott: Régen volt egy úgynevezett választási nap. Most vannak választási napjaink, heteink, hónapjaink, ebben a nevetséges időszakban pedig rengeteg rossz dolog történt.

Hangsúlyozta, elnökként nincs annál nagyobb kötelezettsége, mint hogy megvédi az amerikai állampolgárok szavazáshoz való jogát. Hozzáfűzte: elhatározta, hogy megvédi az amerikai választási rendszert, amely állítása szerint „most összehangolt támadás és ostrom alatt áll”. Trumpnak a Fehér Házban felvett beszédét egyébként egy nappal azután tették közzé, miután William Barr amerikai igazságügyi miniszter az AP hírügynökségnek adott interjújában nyomatékosította: az igazságügyi tárca és az FBI nyomozásai során a mai napig nem találtak semmilyen bizonyítékot olyan mértékű választási csalásra, amelyek megváltoztathatták volna a választások végeredményét.

Az igazságügyi miniszter elmondta azt is, hogy a szövetségi nyomozók kivizsgálták a panaszokat, de nem találtak bizonyítékot, amely alátámasztaná Trump állításait. Barr még novemberben utasítást adott a szövetségi nyomozó hatóságoknak, hogy járjanak utána a hiteles bejelentéseknek, ugyanakkor arra is figyelmeztette őket: kerüljék „a képzelet szülte és túlzó állítások” kivizsgálását.

A Twitter és a Facebook Trump mostani videóját is megcímkézte a megszokott szöveggel, miszerint a választási csalással kapcsolatos állítások vita tárgyát képezik, a fősodratú amerikai média pedig szinte alig számolt be az elnök szavairól. Úgy tűnik azonban, nem csak a hivatalban lévő elnök állampolgároknak szánt üzenetét tartották fontosnak cenzúrázni:a Project Veritas nevű jobboldali aktivista csoport újonnan megjelent felvételeiről ugyanis az derült ki: a liberális CNN amerikai hírcsatorna vezetői szándékosan döntöttek amellett, hogy az amerikai elnökválasztást megelőző hetekben negligálják a Joe Biden fiát, Hunter Bident kompromittáló médiaértesüléseket.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt: a Facebook és a Twitter is letiltotta azoknak a New York Post által közzétett dokumentumoknak a közzétételét, amelyek Hunter Biden ukrajnai korrupciós ügyeivel kapcsolatban szolgálnak újabb bizonyítékokkal. A Project Veritas által közzétett felvételek szerint nem csupán a közösségi hálózatok, de a mainstream hírcsatornák se akarták nagy dobra verni az azóta megválasztott demokrata politikus családjának kínos ügyeit.

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán Viktor: Idén és jövőre is folytatódni fog a háború
  Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Az Orbán-kormány a legstabilabb az EU-ban
  A magyar kormány a legstabilabb politikailag az Európai Unióban – derül ki a Pantarhei elemző- és tanácsadó cég kutatásából. A felmérés eredményei arra mutatnak, hogy az EU-országok jelenlegi jobb- és balközép, sok pártból álló koalíciós kormányai a jelenlegi válságos politikai és gazdasági helyzetben nehezen tudnak túlélni egy teljes ciklust. A tanulmány szerint a 2024-es európai parlamenti választásokon a nemzeti, jobboldali, illetve baloldali populista pártok felemelkedése jöhet el.
 • Megkezdi az őszi ülésszakot a parlament
  A házelnök – a parlament honlapján olvasható – napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik.
MTI Hírfelhasználó