Helyreállította a németek büszkeségét Helmut Kohl
Huszonöt évig töltötte be a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségét, és Németország legnépszerűbb pártjává tette a CDU-t. A berlini fal leomlásának híre Lengyelországban érte, ahonnan hazatérve egy „bel- és külpolitikai mesterfogást” hajtott végre. Helmut Kohl 1990. október 3-án egyesítette a megosztott Németországot, majd a december 2-i választásokon – ma 30 éve – fölényes sikert aratott a CDU élén. Életének következő másfél évtizedét a kelet- és közép-európai államok, köztük Magyarország európai integrációjának szentelte.
2020. december 2. 20:59

Helmut Kohl politikai értelemben 1990. október 3-án ért fel a csúcsra. A berlini fal leomlása után 329 nappal a kancellár – amint azt Hans-Peter Schwarz német történész megfogalmazta – „egy bel- és külpolitikai mesterfogást” hajtott végre, amire még egy ilyen nagy kaliberű kancellártól sem számítottak az emberek. Ezen a napon ugyanis nemcsak a 41 évig megosztott Kelet- és Nyugat-Németország egyesült, de egy csapásra véget ért a hidegháború is.

Helmut Kohl kancellár és Hans-Dietrich Genscher külügyminiszter az Európai Közösségek 1989. június 26-án kezdődött vezetői tanácskozásán, Madridban (Fotó: Nemzeti Fotótár/Reuters)

Több mint egymillió kelet- és nyugatnémet sírva borult egymás karjába, amikor a harangok elütötték az éjfélt.

Tűzijátékok durrogtak a fejük felett, a szövetségi parlament, a bonni Reichstag lépcsőjén pedig a képviselők felsorakoztak Helmut Kohl, az egység kancellárja mellett.

Az ünneplő tömeg a berlini falnál. 1989. december 22-én 15 órakor Hans Modrow és Helmut Kohl ünnepélyesen megnyitotta a gyalogosok számára a Brandenburgi kaput (Fotó: Nemzeti Fotótár/T. Asztalos Zoltán)

„Azt az éjszakát élete végéig nem felejt el az, aki ott volt”– írta beszámolójában a Berliner Morgenpost.

Politikai pályáját ifjúkori élményei, a háború és az összeomlás, hazája szétszakadása határozta meg.

Következetesen a megbékélés, a német újraegyesítés és a közös Európa felépítésének ügyén fáradozott. Tizenhat évesen lépett be a frissen alakult Kereszténydemokrata Unió (CDU) rajna-pfalzi frakciójába, 1955-ben lett a helyi vezetés tagja. Pályája meredeken ívelt felfelé: 1959-ben a tartományi parlament képviselője, 1963-ban frakcióvezetője. 1966-ban már a CDU tartományi elnöke, egy év múlva országos elnökségégének tagja volt. Helmut Kohlt 1969-ben tartományi miniszterelnökké választották, s országos ismertségre tett szert.

Helmut Kohl 1973-ban lett a CDU országos elnöke, a tisztséget 25 éven át töltötte be. 1976-ban volt először kancellárjelölt, és bár a CDU és szövetségese, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) alig maradt el az abszolút többségtől, mégis a szociáldemokrata-szabaddemokrata (SPD–FDP-) koalíció alakíthatott kormányt.

Helmult Kohl, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja 1989. december 18-án beszédet mondott a magyar Országgyűlés decemberi ülésszakán (Fotó: Nemzeti Fotótár/Soós Lajos)

Kohl lemondott tartományi miniszterelnöki posztjáról és a Bundestag ellenzéki CDU–CSU frakciójának lett a vezetője. Az SPD–FDP-koalíció 1982-ben felbomlott, és Kohl a szabaddemokratákkal folytatott tárgyalások eredményeként, a CDU–CSU–FDP alkotta koalíciós kormány élén 1982. október 1-jén elfoglalhatta a kormányfői posztot. Hivatalában az 1983. márciusi választások megerősítették, a koalíció szűk többségét 1987-ben is sikerült megőriznie.

A német egység volt az első számú célja

Külpolitikájában mindenekelőtt a német egység helyreállításán, a német–francia megbékélésen és az európai egyesülés megvalósításán munkálkodott.

1984-ben a verduni csata helyszínén kezet fogott François Mitterrand francia elnökkel, ugyanebben az évben első német politikusként szólalhatott fel az izraeli parlamentben, és 1985-ben a bitburgi katonai temetőben Ronald Reagan amerikai elnökkel koszorúzott együtt.

Helmut Kohl az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából mondott beszédet a frankfurti Paulskirchében tartott megemlékezésen, 2006. október 28-án (Fotó: Nemzeti Fotótár/Kovács Attila)

Kohl történelmi érdemeket szerzett a két Németország egyesítésében: a berlini fal 1989. november 9-i leomlását követően tízpontos programban vázolta az egyesülés véghezvitelét.

Decemberben első nyugatnémet kancellárként ellátogatott Berlinbe, majd 1990 márciusában Moszkvában megállapodott Mihail Gorbacsovval a német egység feltételeiről.

 

Az újraegyesítés folyamatát sikerült német és nemzetközi színtéren is végigvinnie: 1990. október 3-án éjféltől a 41 évig létező NDK beolvadt az NSZK-ba, helyreállt a német egység.

Orbán Viktor miniszterelnök 2016 áprilisában látogatta meg Helmut Kohlt a volt kancellár oggersheimi otthonában (Fotó: Nemzeti Fotótár/EPA/ Daniel Biskup)

Kohl sokat tett az európai integráció elmélyítéséért, a maastrichti szerződés elfogadásáért, az EU keleti bővítéséért, elévülhetetlen érdemeket szerzett Magyarország 1990 utáni euroatlanti integrációjában.

Pártja győzött az 1990-es, majd az 1994-es választásokon is, noha a keletnémet gazdaság integrálása miatt a gazdaság súlyos recesszión esett át. Hivatali idejét súlyosbodó gazdasági gondok kísérték, és a szociáldemokraták 1998-as választási győzelmével véget ért 16 éven át tartó kancellársága.

A Német Szövetségi Köztársaság 1949 utáni hatodik, egyben leghosszabb ideig hivatalban lévő szövetségi kancellárja a vereség után lemondott a pártelnöki posztról is, de 2000-ig tiszteletbeli elnök maradt.

Életét még évekig megkeserítették azok a támadások és vizsgálatok, amelyeket a pártjának állítólag törvénytelenül adományozott pénzek miatt indítottak ellene. 2001-ben családi tragédia érte, súlyos fényallergiában szenvedő felesége, Hannelore öngyilkosságot követett el. 2002-ben visszavonult a politizálástól, de tanácsaira továbbra is számítottak a CDU vezetői. 2008 februárjában elesett és komoly koponyasérülése miatt kerekesszékbe kényszerült, beszéde nehezen volt érthető, de szellemileg teljesen friss maradt.

Angela Merkel kancellár. A fiatal Merkelt maga Kohl választotta ki, mint a CDU egyik legtehetségesebb politikusát, de amikor az exkancellár magyarázkodásra kényszerült egy párttámogatási ügy miatt, Merkel hátat fordított neki, és bebiztosította hatalmát a párton belül (Fotó: Nemzeti Fotótár/AP/Kay Nietfeld)

Egész Európa gyászolta

Még a klinikán másodszor is megnősült, korábbi munkatársát, a nála 34 évvel fiatalabb Maike Richter újságírónőt vette el. A következő években több műtéten esett át, de még utolsó éveiben is adott interjúkat, közölt cikkeket, utolsó közéleti megnyilvánulásaként 2016 áprilisában oggersheimi házában fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Helmut Kohl hosszú betegeskedés után, 87 éves korában hunyt el 2017. június 16-án. Ő volt az első politikus, akitől nem nemzeti, hanem európai gyászszertartáson vettek végső búcsút az Európai Parlament strasbourgi üléstermében, hamvait a speyeri dóm közelében helyezték végső nyugalomra.

Életútját, politikai életművét számos elismerés övezte. Többek között 1998-ban az EU állam- és kormányfői az Európa díszpolgára címmel tüntették ki, 1999-ben megkapta a legmagasabb amerikai kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet, Magyarországon 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét vehette át.

Emlékiratai 2004 és 2007 között jelentek meg. Magyarul 1998-ban Németország egységét akartam, 2014-ben A fal leomlásától az újraegyesülésig, 2016-ban Aggodalom Európáért címmel jelentek meg könyvei.

hirado.hu
MTI Hírfelhasználó