Amerikától Szlovákiáig bírálják Sorost
Robert Fico, Recep Tayyip Erdoğan, Matteo Salvini és Jarosław Kaczyński – csak néhány politikus azok közül, akik a belügyeikbe való beavatkozással vagy az országuk választásának befolyásolásával vádolták meg Soros Györgyöt az elmúlt években. A magyar származású amerikai milliárdos nevét könnyedén fellelhetjük a külföldi sajtóban is.
2020. november 29. 22:12

Az idei amerikai elnökválasztási kampány során Soros György több mint hetvenmillió dollárral árasztotta el a demokrata párti politikai akcióbizottságokat, hogy Joe Biden győzelmét támogassa. Ez a háromszorosa annak az összegnek, amit négy éve fordított az amerikai elnökválasztásra – számol be róla a The Washington Free Beacon jobboldali hírportál. A spekuláns nem csak a választásokat befolyásolhatta ily módon, az amerikai elnök Twitter-posztjában szintén őt vádolta meg a gyakran erőszakba torkollt tüntetéssorozat élére állt Black Lives Matter-mozgalom támogatásával is.

– Soros György keze van ebben az egészben. Úgy gondolom, ez szégyen, hiszen az antikapitalista és a szocialista mozgalmak nem nyújtanak megoldást arra, hogy a feketék jobb iskolákba tudják vinni a gyerekeiket – hangzott el a Fox News hírcsatorna adásában, amit Donald Trump is megosztott közösségi médiafelületén. Trump korábban azt is mondta: nem csodálkozna, ha kiderülne, hogy Soros finanszírozza a közép-amerikai államok felől az Egyesült Államok felé haladó migránskaravánokat.

– Soros hosszú ideje folytatott stratégiája az, hogy ártson a lengyel demokráciának és kultúrának – írja a Catholic Arena. Az elmúlt időszakban radikális baloldali csoportok gyaláztak meg több templomot és katolikus emlékművet, köztük II. János Pál pápa szobrát. A cikk szerint a zavargások egyik fő támogatója a Gazeta Wyborcza lengyel napilap, amelynek címoldalai tele vannak az abortuszellenes tüntetések magasztalásával. Az újság kiadójától, az Agorától 2016-ban a Soroshoz köthető Media Development Fund vásárolt részvényeket. Soros ezenkívül a 2019-es lengyel választások előtt az ország második legnagyobb rádióállomását, a Radio Zetet is felvásárolta, majd jelentős összeget fektetett be a Batory Foun­dation szélsőbaloldali kampánycsoportba is, hogy befolyásolja a lengyel választásokat. Beata Mazurek, a konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikusa 2019-ben úgy nyilatkozott: „Az államnak minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy ellensúlyozza a fedezetialap-kezelők médiapiacra gyakorolt növekvő hatását.”

2018-ban Andrej Kiska szlovák államfő előre hozott választásokat szorgalmazott, hogy helyreállítsa a közbizalmat Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolása után. Robert Fico akkori kormányfő válaszul kijelentette: az események „arra engednek következtetni, hogy az ország teljes destabilizációját kísérlik meg” Soros György bevonásával.

– Egy egyszerű kérdést szeretnék feltenni az elnök úrnak. Miért intéz magánlátogatást az államfő 2017. szep­tember 20-án New Yorkban, az Ötödik sugárúton egy olyan emberhez, akinek a hírneve vitatható, és akit úgy hívnak, Soros György? – tette fel a kérdést Fico.

Szintén 2018-ban csatlakozott Recep Tayyip Erdoğan török elnök a bírálókhoz. – A híres magyar, Soros György. Az ember, aki arra költi a rengeteg pénzét, hogy a nemzetek megosztásával és szétzúzásával bízzon meg másokat – utalt Erdoğan a 2013-as kormányellenes tüntetések kapcsán arra, szerinte ki áll az események mögött.

Matteo Salvini egykori olasz belügyminiszter pedig azzal vádolta meg Sorost, hogy bevándorlókkal akarja megtölteni Olaszországot. Azoknak a bevándorlóknak, akik idén tavasszal érkeztek Észak-Afrikából, már azelőtt rendelkezésükre állt egy Soros alapította szervezet ügyvédjének telefonszáma, mielőtt megérkeztek volna a Földközi-tenger partjára – írja a Remix hírportál.

– Őrület! Egy Soros által támogatott társulás ügyvédjei működtek közre. Mindeközben az olasz kormány az olaszok költségén üdvözli a hajóval érkezőket – fejtette ki felháborodását Salvini áprilisban. Nigel Farage brit euroszkeptikus politikus is úgy vélte: Soros aktívan biztatja az embereket Európa elárasztására, és szerinte a milliárdos a legnagyobb veszély az egész nyugati világ számára.

Soros szervezete, a Nyílt Társadalom Alapítványok Izraelben is tevékeny, mégpedig civil társadalmi szervezetek támogatásán keresztül – tudatja az amerikai zsidók magazinja, a Moment. Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu irányításával a külügyminisztérium közleményt adott ki, miszerint „Soros folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányait” és olyan szervezeteket támogat, amelyek „becsmérlik a zsidó államot, és meg akarják tagadni tőle a jogot, hogy megvédje magát”.

magyarnemzet.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó