Soproni Tamás beszélt először moslékkoalícióról, mégsem rá dühösek a baloldalon
A sérelmezett kifejezést a baloldali összeborulásra a Momentum alelnöke találta ki 2017-ben.
2020. november 12. 19:14

Kövér László a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában úgy fogalmazott: „Az Európai Unió nyers hatalmi politikát folytat, és maga alá akarja gyűrni a gyengébb tagállamokat vagy azokat a politikai, ideológiai meggyőződésű csoportokat, amelyek nem tartoznak a semmi által homogenizált baloldali, libsi, komcsi, neomarxista moslékkoalícióhoz, amely most egyfajta morális terrort kíván alkalmazni Európában.”

Ezen felháborodva, az elhangzottak után négy nappal a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd bejelentette, nem vesznek részt az Országgyűlés házbizottságának ülésein, mivel szerintük Kövér László házelnök méltatlanná vált a testület vezetésére. A négy ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közös közleményében kijelentette: „Kövér László az elmúlt napokban még magához képest is ijesztő verbális ámokfutásba kezdett.” Kiemelték: a házelnök emberek millióit, Magyarország nem fideszes többségét sértette meg, amikor az ellenzéki összefogással kapcsolatban moslékkoalícióról beszélt.

Arról azonban nem tettek említést, hogy a moslék kifejezést a baloldali koalícióra először az akkor még a függetlenség látszatát keltő Momentum alelnöke, Soproni Tamás használta 2017-ben, a 24.hu-nak „Nem akarjuk összegyurcsányozni magunkat” címmel adott interjúban. Ebben az azóta – a moslékkoalíció által – a főváros VI. kerületének polgármesteri székébe emelt politikus úgy fogalmazott: „Nagyon tisztelem az Együttet, az akkori politikájukat végképp, de biztos vagyok benne, hogy most nem az összefogás az Orbán-rendszer leváltásához vezető út. Ahogy Ceglédi Zoltán szokta mondani, lehet, hogy valaki nagyon szereti a Gundel-palacsintát, a gulyáslevest és a tökfőzeléket külön-külön, de ha összeturmixoljuk ezeket, az mégiscsak moslék.”

Elsőként Szabó Tímea kezdte el terjeszteni az álmentős hazugságait

A Párbeszéd társelnöke már a Korózs Lajos által júniusban közzétett kamuvideó megjelenése előtt két hónappal annak valótlan állításaira hivatkozott.

Mint azt korábban megírtuk, a keddi, rendkívüli jogrend meghosszabbításáról szóló parlamenti vitán Korózs Lajos lett az MSZP vezérszónoka, annak ellenére, hogy a tavasszal megjelent álmentős videója országos botrányt okozott, a minap pedig egy koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kamuhírt osztott meg a közösségi oldalán. Írásában azt bizonygatta, hogy ma már a koronavírus a leggyakoribb halálozási ok Magyarországon. Utóbb kiderült, hogy a posztjához felhasznált statisztikák hazugságon alapultak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője lemondásra szólította fel az MSZP-s politikust, azonban több baloldali képviselő – például Kunhalmi Ágnes, a szocialisták társelnöke – nyíltan kiáll a sorozatosan valótlanságokat állító politikus mellett.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője olyannyira hitelesnek tartja Korózst, hogy már a júniusi kamuvideó megjelenése előtt a videóban szereplő álmentős, Németh Athina hazugságaira hivatkozott. Először egy idén április 27-i parlamenti felszólalásában azt mondta, „Németh Athina önkéntes mentőápoló a napokban számolt be arról, hogy az általa ápolt 10 hazaküldött betegből 9 meghalt. […] Az igazság az, hogy hibát hibára, tragédiát tragédiára halmoznak, és Orbán Viktor és Kásler Miklós ezek szerint szó szerint a halálba küldenek, sajnos, embereket.”

A képviselőnő másnap, a népjóléti bizottság ülésén is ugyanezekre a hamis adatokra hivatkozott: „Maga Németh Athina, egy önkéntes mentőápoló, aki vállalta azt, hogy 10 családnak segít a kórházból hazaküldött szeretteik ápolásában, azt mondta, hogy az ő 10 ápoltjából 9 meghalt az elmúlt egy hétben. 10-ből 9 hazaküldött ember meghalt, államtitkár úr! Hogy lehet ez? Ki vállalja ezért a felelősséget?”

Mindez azt szemlélteti, hogy Szabó Tímea már a Korózs Lajos által júniusban közzétett kamuvideó megjelenése előtt két hónappal annak valótlan állításaira hivatkozott felszólalásaiban.

magyarnemzet.hu
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó