Biden: Az USA "visszatér a világpolitikába"
A demokrata párti politikus kifejtette: "zavarba ejtőnek" tartja, hogy Donald Trump még nem ismerte el a vereségét. De szerinte ennek "nincs különösebb hatása" a hatalomátadás folyamatára. Leszögezte, hogy munkatársaival már meg is kezdték a hatalomátadási folyamatot.
2020. november 10. 23:29

"Az Egyesült Államok visszatér a világpolitikába" - jelentette ki Joe Biden demokrata elnökjelölt kedden Wilmingtonban tartott sajtótájékoztatóján.

Biden bizakodónak mondta magát, hogy helyre tudja állítani az országa iránti, szerinte elveszített "tiszteletet". Kiemelte, hogy eddig már a világ hat vezető politikusával folytatott megbeszélést telefonon. "Elmondtam nekik, hogy Amerika visszatérőben van, már nem Amerika az egyedüli" - fogalmazott, utalva a Donald Trump elnök politikáját jellemző "Amerika az első" gondolatra. Hozzáfűzte: beszélgetőpartnerei "elragadtatással fogadták", amit mondott nekik.
   
Biden elmondta: kedden telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia államfővel, és megerősítette neki, hogy szeretné "újra dinamizálni a kétoldalú és a transzatlanti kapcsolatokat", mégpedig a NATO és az Európai Unió révén.
   
Az egyik újságíró azt feszegette: ha Donald Trump nézi a sajtókonferenciát, akkor mit üzen neki, mire Biden azt felelte: "elnök úr, bizakodással tekintek a beszélgetésünk elé".
   
A demokrata párti politikus mindazonáltal kifejtette: "zavarba ejtőnek" tartja, hogy Donald Trump még nem ismerte el a vereségét. De szerinte ennek "nincs különösebb hatása" a hatalomátadás folyamatára. Leszögezte, hogy munkatársaival már meg is kezdték a hatalomátadási folyamatot, és ezt - mint fogalmazott - "semmi nem állíthatja le".
   
Nem sokkal Biden sajtótájékoztatója előtt Mike Pompeo külügyminiszter tartott sajtókonferenciát. Az amerikai diplomácia vezetője az újságíróknak arról beszélt: békés lesz az átmenet a második Trump-kormányhoz. Később hozzátette: a minisztérium minden lehetőségre felkészült.
   
Reagálva Pompeo szavaira, Biden úgy fogalmazott: nincsenek bizonyítékok Donald Trump és Mike Pompeo állításaira a választási szabálytalanságokról.
   
William Barr, a Trump-kormányzat igazságügyi minisztere hétfőn későn este zöld jelzést adott a november 3-i elnökválasztáson történt, feltételezett szabálytalanságok ügyészi kivizsgálására.

MTI
Címkék:
  • Most zárnunk kell, hogy húsvétkor nyithassunk
    Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
  • Operatív törzs: 221 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt
    A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 221 esetben intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
  • Előrébb az agarakkal!
    A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó