Donald Trump fontolgatja: indul a 2024-es választáson
Donald Trump még nem ismerte el vereségét az idei elnökválasztáson, a jelentős amerikai médiumok múlt szombaton egytől egyig Joe Biden demokrata elnökjelöltet hirdették ki a megmérettetés győztesének, miközben a republikánus elnök több kulcsfontosságú államban is a szavazatok újraszámlálását követelte.
2020. november 10. 11:49

Sajtóinformációk szerint a hivatalban lévő amerikai elnök a közvetlen holdudvarában lévő tanácsadóknak arról beszélt: fontolóra veszi, hogy induljon a 2024-ben esedékes amerikai elnökválasztáson – írta a washingtoni The Hill című portál a jobboldali Axiosra hivatkozva. Noha Donald Trump még nem ismerte el vereségét az idei elnökválasztáson, a jelentős amerikai médiumok múlt szombaton egytől egyig Joe Biden demokrata elnökjelöltet hirdették ki a megmérettetés győztesének, miközben a republikánus elnök több kulcsfontosságú államban is a szavazatok újraszámlálását követelte.

Ha Trump valóban úgy dönt, hogy négy év múlva ismét célba veszi a Fehér Házat, a választók körében mért rendkívül magas támogatottságát tekintetbe véve valószínű, hogy a Republikánus Párt előválasztásán ő kerekedne felül, azaz ő lenne a republikánusok elnökjelöltje, aki összeméri erejét demokrata riválisával.

Elemzők egyébként úgy vélik, az idei választások győzteseként kikiáltott Joe Biden – korára való tekintettel – egy ciklusnál többet nem tervez tölteni a Fehér Házban. Ugyanakkor alelnökének, Kamala Harrisnek a neve már többször is felmerült mint a 2024-es elnökválasztás demokrata elnökjelöltje.

Az amerikai elnökök csak két ciklust tölthetnek be az alkotmány szerint, az azonban nem feltétel, hogy a hivatalban töltött időnek folyamatosnak, illetve megszakítás nélkülinek kell lenni.

Tóth Loretta

magyarnemzet.hu
MTI Hírfelhasználó