Koronavírus: 90 százalék fölött a Pfizer oltásának hatékonysága
A Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinája minden elvárást felülmúlóan hatékonynak bizonyult a gyógyszercég által közzétett első eredmények alapján.
2020. november 9. 14:26

A több mint negyvenháromezer önkéntes bevonásával elvégzett klinikai tesztek alapján az oltás hatékonysága 90 százalék fölötti azok körében, akik korábban sem betegedtek meg a SARS-CoV-2 okozta koronavírustól.

Az eredményt 94 igazolt koronavírusos eset elérése után hozta nyilvánosságra a gyógyszercég, mely sajtóközleményében tájékoztatott az eredményekről. A fejlesztés során nem merültek fel biztonsági aggályok a vakcina használatával kapcsolatban, de tovább zajlik az adatgyűjtés. Várhatóan november harmadik hetében adják be sürgősségi engedélykérelmüket az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal felé.

A védettség két adag oltás beadásával alakul ki, a második vakcina beadását követően hét nappal, az elsőtől számított 28 napon belül. A Pfizer 50 millió adag oltás gyártását tervezi még idén, ezt jövőre 1,3 milliárd adag követheti majd.

Infostart
  • Most zárnunk kell, hogy húsvétkor nyithassunk
    Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
  • Operatív törzs: 221 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt
    A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 221 esetben intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
  • Előrébb az agarakkal!
    A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó