„A lovagnak kardja van”
A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta Agócs Sándor költő, szerkesztő, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója 2020. október 22-én. Az elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke nyújtotta át.
2020. november 6. 09:05

Semjén Zsolt és Agócs Sándor - Kép: Miniszterelnökség

Több évtizedes, igényes szerkesztői, illetve kiadói munkája, valamint a rendszerváltoztatást megelőző időben végzett szervező tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta Áder János köztársasági elnöktől Agócs Sándor költő, szerkesztő, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója 2020. október 22-én. Az elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke nyújtotta át. A kitüntetettet kérdezte a Gondola.Semjén Zsolt és Agócs Sándor - Kép: Miniszterelnökség

– Igazgató úr, az Ön alakja ott szerepel a lakiteleki találkozók képalbumaiban. Akkor a pártállam gépezete ellen kellett a civil kurázsi. Ma az NGO-k terrorlegénységei ellen. Miért érezzük azt, hogy ez az utóbbi talán nem veszélyesebb, de sokkal visszataszítóbb?

– Nem tudom, hogy miért érzik sokan azt, hogy ez az utóbbi nem veszélyesebb, pedig szerintem sokkal veszélyesebb és sokkal visszataszítóbb is! Annak idején valóban kellett némi bátorság, féltünk is, hogy mi lesz, de itt ma már Európa haláltusája zajlik! Meglepő, hogy ezt a nyugat-európai vezetők még mindig nem vették észre. Minimum öt évük volt rá! Ez egyszerűen gyalázat! Mi már öt éve mondjuk, Európa ebbe fog belehalni! Nem hitték el! Nemrég olvastam: Franciaország ma már muszlim állam, a svédországi nagykövetük szerint. Németország nem sokkal van lemaradva, Nagy-Britannia, vagy csak inkább Anglia alig valamivel kullog mögöttük. Borzasztó, hogy mi lesz itt kb. húsz év múlva! Említettem, itt jelenleg Európa haláltusája zajlik és félelmetes, hogy Európa mostani vezetői mosolyogva rántják magukra (és kb. 500 millió európai emberre) a koporsófedelet… Ennek végkimenetelét azonban én már nem szeretném megélni, csak az utódainkat sajnálom…

– Az Antológia Kiadó az országtörténések hallatlanul fontos dokumentumait teszi közkinccsé. Hogyan lehet megszőni azt a hálózatot, amely ezeket a könyveket eljuttatja a Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengermellékig minden érdemes magyarhoz?

– Ezt a hálózatot szinte lehetetlen megszőni, hiszen a jelenlegi könyvkiadás mellett a magyarországi könyvterjesztés is lehetetlen helyzetben van már hosszú évek óta. Kínlódunk, szenvedünk, próbálkozunk. Hiába a kiáltozásunk, minden változatlan maradt. Én már sok évvel ezelőtt elmondtam, hogy vissza kellene állítani, újra létre kellene hozni az Állami Könyvterjesztő Vállalatot. Akkor minden új kötet az ország legeldugottabb szegletében is napok alatt elérhető lenne. Mint volt annak idején a nyolcvanas években…

Agócs Sándor a Balassi-karddal 2016-ban a Gellért szállóban, mellette Kiss-Rigó László püspök - balassi.eu

– A Lovagkereszt már elnevezésével is olyan értékrendet képvisel, amely ellen dollármilliárdokkal korrumpált propagandaközpontok hadakoznak. Mekkora erőt ad, hogy Ön a szellemi fölény oldalán küzd az alacsonyabb rendű indulatok ellen?

– Nem szellemi fölényben gondolkodom, de valóban rendkívül nagy erő ez az elismerés és rendkívül nagy megtiszteltetés! A közel hasonló rangú, más megnevezésű kitüntetések mellett a lovagkeresztnek különös, misztikus bája van, a megnevezése már önmagában tekintélyt parancsolóan hangzik, és ez engem nagyon meghatott. „A lovagnak kardja van – emlékeztetett erre pár napja Turczi István költő –, méghozzá Balassi-kardja…” – tette hozzá.

Agócs Sándor és Harada Kijomi japán műfordító a Gellért szállóban 2016-ban - balassi.eu

Amit négy éve, 2016-ban kaptam meg. Ezt nem sokan mondhatják el magukról! Így tehát különösen örülök ennek a kitüntetésnek.

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó