Európa mindenképpen veszít az amerikai elnökválasztással
Még javában tart az amerikai elnökválasztás szavazatainak az összeszámolása, de a világpolitika fontos nemzetközi szereplői negatív színben festik fel az eseményeket: Kína a fejlődő országokhoz hasonlította a választásokat, az Európai Uniónak a kialakult bizonytalanság okoz problémákat, Oroszország amerikai polgárháborúról és a világgazdaságra gyakorolt hatásokról beszél, míg Japán az amerikai demokráciát temeti.
2020. november 5. 21:17

Veszélyben a nemzetközi stabilitás

Kína szerint az Egyesült Államok választórendszere válságban van. Ahogy a Global Times kínai lap fogalmaz, Amerikának komoly és mély belső reformokra van szüksége. Korábban az országban csak a választások eredményéről voltak viták, nem magáról a választási folyamatról. Ez amolyan morális felsőbbrendűséggel ruházta fel Washingtont, amitől a jelenlegi helyzet megfosztotta Amerikát. A kínai lapok az elmúlt évek politikájából vezetik le a jelenlegi helyzetet: minden az amerikai nemzeti érdekek maximalizálása felé irányult, és ez a külső egoizmus áthatotta a belső viszonyokat is.

Az eredmény: az amerikai belpolitika szélsőséges fanatizmusa, ami a fejlődő országok sorába zülleszti az Egyesült Államokat.

Peking szerint a politikai verseny külpolitikai éle kihívások elé helyezi a nemzetközi rendszer stabilitását is: kínai elemzők szerint Donald Trump és Joe Biden azon versengett, hogy melyikük tud keményebb lenni Kínával, ami az egész világrendre – és USA abban betöltött pozíciójára is hatással van.

Az újraválasztásáért induló Donald Trump elnök egyik támogatója kampányzászlót lenget a Hawaii-szigetek fővárosában, Honoluluban Fotó: MTI/AP/Marco Garcia

Az amerikai választások körül zajló viták ugyanakkor aggasztják Hongkongot, Tajvant és Dél-Koreát is. A kelet-ázsiai politikai szereplők az USA mélyülő belső megosztottságára számítanak, amitől az amerikai külpolitika egy időre kivonhatja magát a térségből. Tajvanban attól tartanak, hogy a folyamat az egyre növekvő kínai befolyáshoz vezethet.

Japánban is az amerikai demokrácia válságát emlegetik. A választások legitimitásának megkérdőjelezése és a két tábor megosztottsága, kompromisszummentes álláspontja megmutatja az egész világnak az amerikai demokrácia minden hibáját, ami kétségtelenül megkérdőjelezi majd Amerika példamutató szerepét és a nemzetközi pozícióit is.

A bizonytalanság a legrosszabb

Az Európai Unió jelenleg inkább kiváró állásponton van, bár több nyugat-európai ország nem rejtette véka alá, hogy Joe Biden megválasztásában bíznak. Amiben azonban egyetértés vana szakértők körében, az az, hogy az uniónak a bizonytalanság okozza a legnagyobb kárt.

A levélszavazatok összeszámolása, a jelöltek által emlegetett jogi lépések és az országszerte várható tüntetések mind elhúzódó válságot eredményezhetnek, és több hét – vagy akár hónap – telhet el, mire biztos lesz az új elnök személye, ami nemcsak az amerikai pénzügyi piacokra lesz hatással, de a nemzetközi pénzügyi rendszerre is. A bizonytalanság megnehezíti, hogy az EU felkészüljön a következő elnök várható politikai kurzusára. Bármi is lesz az eredmény, Európa mindenképpen veszít: az amerikai társadalom megosztottsága tükröződik majd a kétoldalú kapcsolatokban és a nemzetközi rendszer egészében.

Joe Bidennek, a Demokrata Párt elnökjelöltjének és Kamala Harris demokrata párti alelnökjelöltnek a támogatói a Minnesota állambeli St. Paulban Fotó: MTI/EPA/Marilyn Indahl

Moszkva polgárháborút vizionál

Az amerikai helyzet elsősorban a világgazdasági kihatásai miatt aggasztja Moszkvát: a jelenlegi válságos környezetben nagyon fontos a gazdaság újraindítása, ám a piacok minden negatív hírre rosszul reagálnak, főleg ha a világ legnagyobb gazdaságáról van szó.

Oroszország pedig különösen érintett: külkereskedelmének jelentős része energiahordozókra és egyéb nyersanyagokra épül, ezért azok világpiaci értéke közvetlen hatással van az orosz gazdaság egészére.

Az orosz média amerikai válságot, és már-már polgárháborús állapotokat vizionál. Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház nemzetközi bizottságának vezetője szerint az amerikai választási rendszer megbízhatatlan és csalásokról szóló spekulációkra ad lehetőséget. Így bármi lesz is az elnökválasztás végeredménye, a legitimitását meg fogják kérdőjelezni, ami akár hónapokig elhúzódó válságot is eredményezhet.

Bendarzsevszkij Anton

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
 • Német-magyar - Rossi: azt éreztem, túl korai a gól
  Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.
MTI Hírfelhasználó