Orbán Viktor: Sok erőt, Ausztria!
„Megrendülve és feldúlva állunk itt” – kezdte a miniszterelnök a videóüzenetet.
Utoljára frissítve: 2020. november 3. 10:51
2020. november 3. 10:32

Magyarország teljes mellszélességgel Ausztria mellett áll, és kész mindent megtenni, hogy közösen megmentsék Európát a terrortámadás-sorozatoktól - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán kedden közzétett videóban, az előző napi bécsi merényletre reagálva.

A kormányfő közölte: "megrendülve és feldúlva állunk most itt" az osztrák fővárost ért terrortámadás hírére.
   
"Ahogy itt, Budapesten mondják, mi sógorok vagyunk, az önökkel szembeni támadás a velünk szembeni támadás, az önök fájdalma a mi fájdalmunk, az önök kihívásai a mi kihívásaink is" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy Magyarország teljes mellszélességgel Ausztria polgárai mellett áll.
   
Az áldozatokért imádkozunk, a családtagoknak pedig sok lelki erőt kívánunk - tette hozzá Orbán Viktor.
   
"Legyetek biztosak abban, kedves Sebastian, hogy mi mellettetek állunk, és mindent megteszünk, hogy sikerüljön elrettenteni a jövőbeni elkövetőket, hogy kézre kerítsétek az elkövetőket" - biztosította Sebastian Kurz osztrák kancellárt a miniszterelnök.
   
Videóüzenetében a kormányfő sok erőt kívánt Ausztriának, kijelentve: "készen állunk arra, hogy mindent megtegyünk közösen veletek, hogy megmentsük Európát az olyan terrortámadás-sorozatoktól, amelyeket az elmúlt napokban kellett elszenvedni".
   
Az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány kedd reggeli tájékoztatása szerint négy civil halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két férfi és két nő, járókelők. Egy merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam terrorszervezet szimpatizánsa volt - közölték.

 

Kurz: "Nagyon jól vannak felszerelve automata fegyverekkel"

A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost. Karl Nehammer belügyminiszter szerint legalább egy gyanúsított szökésben van.

– Egy aljas terrortámadás áldozatai vagyunk a fővárosunkban, amely még mindig tart – írta ki hétfő este a Twitter közösségi oldalára az osztrák kancellár, Sebastian Kurz. – A támadók nagyon jól vannak felszerelve automata fegyverekkel. Nagyon jól fel voltak rá készülve – tette hozzá a kancellár.

MTI